Oldtidskundskab

Periodeinddeling

05. maj 2011 af legendsneverdie (Slettet)

 Hej alle sammen.

Jeg har en old prøve om et par dage, og jeg sad lige og genopfriskede nogle perioder.
Jeg er dog kommet ud i det problem at jeg ikke helt kan huske hvorfor perioderne skifter når de gør, og håber nogle kan hjælpe mig:

Arkaisk tid - ca. 750 - 480 fvt. (slutter her pga. krig mellem persere og grækere; slaget ved Thermopylæ)
Klassisk tid - ca. 480 - 323 fvt. (?)
Hellenistisk tid - ca. 323 - 31 fvt. (Slages ved Actium; Augustus sejrer over Antonius og bliver herre over hele romerriget)

Er der noget der kan fortælle mig hvad der skete i 323? og ved i om de andre ting er rigtige, mener det var sådan, men min hukommelse er ikke heeelt skarp her til sidst!

Tak på forhånd!!


Brugbart svar (2)

Svar #1
05. maj 2011 af Walras

Det ser fint ud. I 323 f.v.t. dør Alexander d. Store. 


Brugbart svar (2)

Svar #2
06. maj 2011 af Kasper S (Slettet)

Tidsindelinger er enormt svære at have med at gøre. Ofte er de bare et udtryk for hvad én historiker mener er relevant for en periode. Samtidig er de også et spørgsmål om man inddeler efter f.eks. historiske begivenheder eller efter kunstneriske emner, samt efter hvilket land man vil inddele efter. Der er f.eks. god mening i at lade den "hellenistiske tid" gå fra 336 f.v.t. til 146 f.v.t. i stedet for det foreslåede, idet Grækenland fra 336 kontrolleres af Makedonien, altså Alexander d. Store.
Året 146 erobres hele Grækenland af romerne og underligges derfor romerisk administration...

Anyway, din periodeinddeling kan godt bruges.
Der er lige et par ting mere at nævne. I 480 f.v.t. slutter krigen mellem de fællesgræske bystater og perserne ikke. Den slutter først i 479 f.v.t. på græsk jord. Den fortsætter i lilleasien. Det der er vigtigt i denne periode er oprettelsen af det deliske søforbund, der er et forbund skabt til det formål at forsvare grækerne mod angreb nok en gang. Pengekassen til dette forbund kommer efter nogle år til at stå i Athen og da der er rigtig mange penge i det og athenernes fingre er lange, så finansieres genopbygningen af Akropolis af pengekassen.

Værd at huske er også at Athen har demokrati, indtil 404 f.v.t. hvor de taber den peloponnesiske krig til spartanerne. Herefter kommer tiden med de tredve tyraner og oligarki. Senere oprettes et mindre demokrati, indtil Athen endnu engang erobres, denne gang af Alexander d. Store.


Svar #3
06. maj 2011 af legendsneverdie (Slettet)

 Super, tak til jer begge! :)


Skriv et svar til: Periodeinddeling

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.