Fysik

syrer og baser

24. maj 2011 af cathi (Slettet) - Niveau: 9. klasse

hvorfor er det at syren afgiver h+ionen til basen, når de reagerer sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. maj 2011 af mathon

syrer:

        i
              HCl og H2S       er Cl og S mere elektronegative (elektrontiltrækkende) end H
hvorfor molekylet i et polært opløsningsmiddel 
adskilles i
                           H+ og Cl-       Chlor får kompletteret oktetten

                           2H+ og S2-     Svovl får kompletteret oktetten

i oxygenholdige syrer
som
                                 syreacyler
                      HNO3 = NO2(OH)

                      H2SO4 = SO2(OH)2               du bemærker, at N, S og P står til højre og oppe i DPS
                                                                   sammen med de øvrige elektronegative ikke-metaller
                      H3PO4 = PO(OH)3

altment                         R-O-H
      

Hvis
               R-gruppen er stærkt elektronegativ, vil de fælles elektronpar trækkes over mod R-gruppen, og O,
               som er stærkt elektronegativt, trækker derfor ekstra meget i det fælles elektronpar mellem O og H,
               så H, som ikke er så elektronegativt, næsten helt har opgivet elektronparret i duetten. Molekylet er
               således polariseret  med den positive ende ved H'et.
               Når molekylet så opløses i et polært opløsningsmiddel (vand) trækker vandmolekylets negative
               ende let det "næsten elektronløse" H over på et af vand-O's elektronpar,
               oxoniumionen dannes

                                             R-O-H  + OH2 --->   R-O-   +   HOH2+

Resultatet er afgivelse af en proton til vand under dannelse af H3O+    (som I måske bare skriver som H+).
Herved øges H3O+-koncentrationen og pH falder fra 7.

baser:

                   NaOH =Na-OH
                  
                   KOH =  K-OH

                   Ca(OH)2 = HO-Ca-OH

alment
                  R-OH
           

 Hvis  
                R-gruppen er meget lidt elektronegativ - mindre end H - bliver de fælles elektroner mellem R og O
                trukket over mod O, som også holder fast på ektronparret mellem O og H. Der er således sket en
                delvis ionisering mellem R og OH, Et polært opløsningsmiddel (vand) vil trække R- og -OH fra
                hinanden under dannelse af

                                                        R-OH  +  H2O  --->   R+  +OH-  

Resultatet er afgivelse af en hydroxidion til vand.
Herved øges OH--koncentrationen og pH stiger fra 7.
 


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. maj 2011 af mathon

fortsættelse, da tiden udløb:

                       Du bemærker, at
                                                            Na, K og Ca står til venstre og nede i DPS

                        sammen med de øvrige kun lidt elektronegative grundstoffer.

.

   DPS = Det periodiske System

se vedhæftet

Vedhæftet fil:hovedgrupper.doc

Svar #3
24. maj 2011 af cathi (Slettet)

Tusind tak for hjælpen. :)

Men er det 9.kl´s niveau?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. maj 2011 af mathon

Det er ikke 9.kl´s niveau
men
censor-stimulans til 12-tallet!      :-)
 


Svar #5
24. maj 2011 af cathi (Slettet)

:)


Skriv et svar til: syrer og baser

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.