Historie

Palæstina konflikten

17. juni 2011 af Blabla66 (Slettet)

Hej alle

Jeg er godt nok forvirret over palæstina problemet.. håber nogle kan hjælpe mig med at få bedre styr på det.

Så vidt jeg har forstået det, så var det østeuropæiske jødere, med Herzl som formand (zionister), der ønskede frigørelse og selvstændighed og derfor også et land for dem selv. Derfor ville de erobre Palæstina (hvor der boede godt en halv million arabere). Hvorfor det lige var Palæstina var pga i følge historien tilhørte landet engang jøderne.

Det jeg ikke forstår er, hvor Israel kommer ind i billedet, hvis det var jøder fra østeuropæiske lande der ønskede at overtage Palæstina? Var det kun jøder fra Israel der ønskede det? Eller.. Håber der er en der kan give en overskuelig, men gerne uddybende forklaring :)


Svar #1
17. juni 2011 af Blabla66 (Slettet)

Ahh, tror jeg fandt ud af det ved hjælp af google.

Palæstina blev så opdelt i en jødisk stat og en palæstinensisk stat. 

Den jødiske stat, er så det vi kalder Israel idag?  

Men... hvad er det der bliver kæmpet om idag?  


Brugbart svar (2)

Svar #2
17. juni 2011 af Walras

Du kunne lige læse #1 i link, der vist meget godt forklarer, hvorfor jøderne ville have netop det område, og hvorfor landet skulle hedde Israel.

Kana'ans land (som Abraham blev skænket af Gud) er netop det, vi i dag kender som Israel/Palæstina, mens Israel var navnet på Jakob, Isaks søn, Abrahams sønnesøn og dermed på resten af slægten. Jeg kan anbefale dig at læse historien om Jakob i første mosebog. Det sted, du leder efter, er dog:

"Gud viste sig igen for Jakob, efter at han var kommet hjem fra Paddan-Aram. Han velsignede ham og sagde til ham: "Dit navn er Jakob; men nu skal du ikke længere hedde Jakob. Dit navn skal være Israel." Og gav ham navnet Israel. Han sagde til ham: "Jeg er Gud den Almægtige. Bliv frugtbar og talrig! Et folk, ja, en mængde folkeslag skal nedstamme fra dig, og konger skal fremstå af dit eget kød og blod. Det land, jeg gav Abraham og Isak, giver jeg dig og dine efterkommere."

(1. mos. kapitel 35, 9-13.)

På den måde mener jøderne helt klart, at området, hvor Israel ligger, er deres. De har ligefrem modtaget det af Gud som det udvalgte folk.


Brugbart svar (2)

Svar #3
17. juni 2011 af Inky (Slettet)

#1

Det, der bliver kæmpet om i dag, er retten til et land til palæstinenser, da de i dag kun har selvstyre under Israel. Det kan så betyde alt fra en fuld selvstændighed for Gaza og Vestbredden (Fatah) elller en udslettelse af Israel (Irans præsident). Den store overordnede organisation for projektet er PLO (Palestinian Liberation Organisation, så den kan du jo passende finde noget om.

Og her udtaler Israels premierminister Benjamin Netanyahu sig på engelsk om konflikten foran den amerikanske Kongres: http://www.youtube.com/watch?v=9tqBYzWhcjQ&feature=related


Svar #4
17. juni 2011 af Blabla66 (Slettet)

Okay, mange tak

Så vidt jeg har forstået er der ikke særlig mange arabere og palæstinensere tilbage i Gaza-striben (som "indeholder" både Palæstina og Israel, ikke?).

Hvorfor blev der en mur sat op mellem de to stater? Mener de at det vil hjælpe, eller? Vil Israelerne ikke have at palæstinenserne kommer ind på "deres" område? jeg synes det er meget forvirrende..

Skal lige forstå det rigtigt.. Vestbredden, er det der hvor palæstinenser bor?


Brugbart svar (2)

Svar #5
17. juni 2011 af sarah30 (Slettet)

Staten Israel blev dannet efter 2. verdenskrig.

Med begrundelser der stadig skaber debat.

Muren er for at holde palæstinenserne ude fra de israeliske områder.

Vestbredden er så vidt jeg ved også opdelt, så der både er palæstinsere og israelere.

Det eneste vi så venter på, er at der snart kommer en fredsaftale i stand dernede


Brugbart svar (2)

Svar #6
17. juni 2011 af Walras

Har du overvejet et kort?

Både Vestbredden og Gazastriben er mestendels beboet af palæstinensere, men det er ikke ensbetydende med, at Israel ikke blander sig. Det kan du dog sagtens finde information omkring ved at søge lidt på Google. Start med at læse på Udenrigsministeriets hjemmeside.

Med hensyn til muren så er det ganske rigtigt, fordi israelerne ikke vil have, at palæstinenserne kommer ind i Israel og mest af alt for at markere en grænse imellem Vestbredden og Israel. Du skal huske på, at der er tale om fjendskab og ikke venskab, det er ikke et spørgsmål om at være "gode venner" men at markere sin ret til at være et folk og en nation.


Svar #7
18. juni 2011 af Blabla66 (Slettet)

Et kort forklarer mig jo ikke hvor palæstinenserne og israelerne ligesom "opholder" sig :)

Men tak.

Det kan godt være jeg spørger lidt dumt nu, men Vestenbredden og Gazastriben, er det ikke en del af Palæstina (eller det gamle Palæstina, som nu også til dels er Israel)? - Fordi så forstår jeg ikke hvorfor du siger at der er flest palæstinensere, jeg troede at sådan ca. 90% af palæstina var bosat af israelere/jøder.


Brugbart svar (2)

Svar #8
18. juni 2011 af Walras

Vestbredden og Gazastriben er ikke Palæstina, det er bare det område, der er beboet af palæstinensere (og også i et vist omfang israelitter, men hovedsageligt arabere). Der er ikke noget, der hedder Palæstina mere. Gaza og Vestbredden er blot palæstinensiske selvstyreområder, der dog, som jeg skrev tidligere, ikke kan sige sig helt fri fra at være underlagt indflydelse fra Israel.


Brugbart svar (2)

Svar #9
18. juni 2011 af Inky (Slettet)

#7

Det har noget at gøre med, at Vestbredden og Gaza er en del af det palæstinensiske selvstyre. Det er således meningen, der skal være mange palæstinensere. Der er dog også palæstinensere, der er israelske statsborgere uden for selvstyret.

Se også: http://www.denstoredanske.dk/Rejser,_geografi_og_historie/Mellem%C3%B8sten/Israel_og_Jordan/Pal%C3%A6stina/Pal%C3%A6stina_(Selvstyreomr%C3%A5derne)


Svar #10
18. juni 2011 af Blabla66 (Slettet)

Ahh okay. Så det hedder slet ikke Palæstina mere? Så giver det mere mening. - Tak

Men Vestbredden og Gaza-striben blev på et tidspunkt overtaget af Egypten, ikke?

Inky: dit link virker ikke?


Brugbart svar (2)

Svar #11
18. juni 2011 af Walras

#10 Palæstina er ikke anerkendt af FN som nation, men der er sat en udvikling i gang imod at dette snart skulle ske, om end man kunne forestille sig visse problemer. Læs eksempelvis her fra JP.


Brugbart svar (2)

Svar #12
18. juni 2011 af Inky (Slettet)

#10

Linket:

http://www.denstoredanske.dk/Rejser%2c_geografi_og_historie/Mellem%c3%b8sten/Israel_og_Jordan/Pal%c3%a6stina/Pal%c3%a6stina_(Selvstyreomr%c3%a5derne)


Brugbart svar (2)

Svar #13
18. juni 2011 af Inky (Slettet)

#10

Egypten har flere gange prøvet på at erobre Israel, men det er aldrig lykkedes.

Se: http://www.israel-info.dk/default.asp?id=151


Svar #14
18. juni 2011 af Blabla66 (Slettet)

#11 der står i artiklen fra JP "Til september skal FN's generalforsamling tage stilling til oprettelsen af en palæstinensisk stat bestående af Vestbredden, Gaza og Østjerusalem."

Men er vestbredden og gaza ikke også besat af Israel? har de så tænkt sig at smide isralitterne ud af den stat, som de engang fik, og så "give" den tilbage til palæstinenserne?


Svar #15
18. juni 2011 af Blabla66 (Slettet)

#13

Kan man regne med de tal, når de er fra 1999? (hentyder til billedet)

Altså at palæstinenserne har selvstyre i det meste af Gaza-striben, og 10% af vestbredden?


Brugbart svar (2)

Svar #16
18. juni 2011 af Inky (Slettet)

#14

Israel skal også overtales og måske får de israelske statsborgere lov til at blive - der er endnu ingen aftale. Jeg vil dog godt påpege, at israelitterne er det bibelske folkeslag, og at områdets nuværende beboere kaldes israelere; det er så irriterende at blive ramt på fejl i terminologien.


Svar #17
19. juni 2011 af Blabla66 (Slettet)

Tak!

Er der nogen der kan forklarer mig hvad 1. verdenskrig har af betydning for palæstina-problemet?


Brugbart svar (2)

Svar #18
26. juni 2011 af Inky (Slettet)

#17
 

Noget af "Konfliktens baggrund":

http://www.emu.dk/gym/fag/hi/inspiration/israel.html


Skriv et svar til: Palæstina konflikten

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.