Studievalg og videregående studie

Ungdomsuddannelse kontra Uni

12. juli 2011 af Djemba (Slettet)

Mange af os afventer jo svar på om man er optaget eller ikke,  i mellemtiden vil jeg egentlig gerne høre folks erfaringer mht. de karakter man har fået på gymnasium/HF i forhold til dem man har fået på Uni.

Jeg forestillier mig, at det bliver sværere at hente høje karakter, men at det til gengæld kan blive lidt udlignet af at det pågældende studie jo burde interesse en, eftersom det er det man har valgt.

Måske er det bare en helt anden måde man skal studere på, hvorfor det ikke kan sammenlinges.


Brugbart svar (2)

Svar #1
12. juli 2011 af NikolajOlsen

I forhold til stx er den store forskel jo selvfølgelig, at man ikke får standpunktskarakterer, og at forholdet til bedømmeren er mere anonymt. Man har - ud over ved projekteksamen - ikke noget personligt forhold til eksaminator, så det er ren bedømmelse af ens præstation.

Jeg tror det er meget forskelligt fra studie til studie og mellem de forskellige universiteter. For mit eget vedkommende er jeg faldet lidt i forhold til mit foreløbige gennemsnit, men det svinger også meget, fordi man jo ikke får så mange karakterer på universitetet som på gymnasiet. Mit snit på gymnasiet var sammensat af 32 karakterer, på min bacheloruddannelse kommer det til at være sammensat af 11 karakterer.

Det med, at det er noget, der interesserer en, det tror jeg ikke betyder så meget, for min oplevelse er, at karakterer er meget relative. Og alle de andre på studiet interesserer sig jo også for fagene, så det handler primært om evner og arbejdsindsats.


Svar #2
12. juli 2011 af Djemba (Slettet)

Det må trække lidt ned for mit vedkommende, da man skal bruge lidt tid på at forstå, hvor en vidunderlig personlighed jeg er.

Jeg er overbevist om at du klarer dig rigtig godt og langt mere til Nikolaj, men du præsterer bedre, hvis du bliver ligeså demokratisk sindet som mig:)


Brugbart svar (2)

Svar #3
12. juli 2011 af Gabriella18 (Slettet)

Er du 25 år i virkeligheden Djemba? Spørger ikke for at være provokerende, men er det ikke en smule sent at starte på en videregående uddannelse? Det er selvfølgelig aldrig for sent, hvis man vitterligt brænder for den pågældende uddannelse, men jeg har en veninde der var bekymret for at starte for sent (hun bliver 21 år til september, hvor hun starter på KU).


Svar #4
12. juli 2011 af Djemba (Slettet)

Ja, jeg er lige fyldt 25. Jeg synes egentlig ikke det er for sent, skulle have startet sidste år, men nogle uheldige private årsager kom i vejen.

Det er mit indtryk at folk faktisk bliver ældre og ældre, når de starter på en videregående uddannelse og set ud fra de bekendte og venner jeg har, så plejer der som regel at være et par stykker som er ældre end mig og andre som er jævnaldrende. At jeg er en 3-4 år ældre end de fleste, det overlever jeg jo nok.


Brugbart svar (2)

Svar #5
13. juli 2011 af Gabriella18 (Slettet)

Forklaring godtaget;). Jeg spurgte skam bare af ren nysgerrighed.


Brugbart svar (2)

Svar #6
13. juli 2011 af hihihej (Slettet)

Tja, nu har jeg først lige afsluttet første år, men mit gennemsnit er steget ifht. gymnasiet. 


Brugbart svar (2)

Svar #7
13. juli 2011 af Moderatoren

#4 + 5

Alderen har ingen betydning. Jeg startede på AU sidste år og var 4-5 år ældre end de fleste - eneste forskel var at jeg følte mig "bedre" end dem. I den forstand at jeg havde mere livserfaring at trække på.


Brugbart svar (3)

Svar #8
13. juli 2011 af Pernille-N (Slettet)

Hej. For mit vedkommende er mit gennemsnit steget på Uni, men det er der flere grunde til: Jeg arbejder meget hårdere på uni, end jeg gjorde på HF. Jeg interesserer mig for alle mine fag på uni, hvor jeg på HF havde mange fag, som for mig var intetsigende. Mit uvægtede snit fra HF var 8,4, mens jeg lige har afsluttet min bachelor (i psyk.) med et gennemsnit på 10,3.

Derfor er min erfaring også, at det i høj grad er muligt at holde sit snit fra ungdomsudd. eller forbedre det, hvis du har interesse for din uddannelse og har lyst til at gøre en stor indsats for at blive dygtig inde for dit fag (det handler jo ikke kun om karakterer, men i højere grad om, at du får faglig kompetence til at udføre dit drømmejob senere hen).


Brugbart svar (2)

Svar #9
13. juli 2011 af Pernille-N (Slettet)

Min erfaring er for øvrigt også, at alderen ikke betyder noget. Jeg finder det selv dejligt og lærerigt at studere sammen med forskellige aldersgrupper, og på mit studie var der mange, der var over 25, da vi startede. Jeg tror faktisk, at dem der har et par år mere med sig i bagagen også ofte har mere erhvervserfaring og livserfaring, og at de i nogle tilfælde derfor vil være bedre stillet efter endt uddannelse ift. at finde det første job.


Svar #10
13. juli 2011 af Djemba (Slettet)

Det lyder godt mht. alderen.

Og tillykke med de gode resultater Pernille.


Brugbart svar (2)

Svar #11
13. juli 2011 af Walras

Karakterne kan ikke sammenlignes. På mit studie er fordelingen af karakterer ihvertfald ikke normalfordelt (nej, de tager ikke ministeriernes principper seriøst), den er venstreskæv, og gennemsnitskarakteren er omkring 4 i flere fag, mens adskillige eksaminer slet ikke udmønter sig i en eneste topkarakter. Rigtig mange af os bestod studentereksamen med 10 eller derover, men det er ret godt gået at få et gennemsnit på over 7 på studiet og kræver for de fleste rigtig meget arbejde.

Men det er selvfølgelig forskelligt fra studie til studie. Dog ved jeg, at juristerne har det på samme måde.

Årsagerne er nok, at nogle studier har højere krav end andre (eksempelvis idet fejl fra kandidater af disse betyder enormt meget), at nogle fag ganske enkelt er mere abstrakte end andre, at eksamensformerne på enkelte studier er sådan, at karakteren nemmere og konkret kan vurderes (forestil dig at bedømme en matematikkarakter og en danskstilkarakter - hvor er chancen for en "heldig" karakter størst?).

Mange studier har et højt indhold af udenadslære - i så fald er det relativt nemt at forbedre sine karakterer, hvis interessen er der. Andre studier kræver større overblik over enkeltdetaljer for overhovedet at kunne forstå en smule og da bliver det markant sværere.

I øvrigt er dit spørgsmål jo relativt, for det afhænger jo desuden fuldstændigt af, hvor dygtig man var i gymnasiet. Først derefter hvilket studie du har valgt. Og ja, der er forskel på studiernes sværhedsgrad og arbejdsmængde, hvorfor det er tilnærmelsesvist umuligt at sige noget om.

Men se da på, hvordan karaktererne fordeler sig på det studie, du har søgt. De bliver lagt på Internettet i øjeblikket og er frit tilgængelige.


Svar #12
13. juli 2011 af Djemba (Slettet)

Men se da på, hvordan karaktererne fordeler sig på det studie, du har søgt. De bliver lagt på Internettet i øjeblikket og er frit tilgængelige

Hvor henne kan man præcist se det? I mit tilfælde er det Antropologi.

   

Brugbart svar (2)

Svar #13
13. juli 2011 af Scherz (Slettet)

#11 Hvor kan man det?


Brugbart svar (2)

Svar #14
13. juli 2011 af Walras

I må selv søge lidt på de forskellige studiers hjemmesider. KUs hjemmesider plejer at være et helvede at finde rundt på, så hvis I kender nogen på studiet, er det nok nemmest. På økonomi kan karakterer for dette års eksaminer ses her (det er nemlig den, jeg ved, hvor befinder sig). De øvrige studier må lægge karakterer op på lignende måde.


Svar #15
13. juli 2011 af Djemba (Slettet)

Lige præcis. KUs hjemmeside er ofte det rene helvede at skulle finde rundt på.  De burde overveje at gøre det nemmere tilgængeligt at finde rundt.


Brugbart svar (2)

Svar #16
14. juli 2011 af Pernille-N (Slettet)

Djemba: Tak. Håber du kommer ind på antropologi :)


Brugbart svar (2)

Svar #17
14. juli 2011 af NikolajOlsen

Jeg tror ikke, karaktererne fra mit studie bliver offentliggjort på hjemmesiden, men jeg har løbende lavet min egen lille statistik, som jeg har lagt op her, hvis det har interesse.
P1 - P4 er mundtlige eksamener i noget pensum plus et projekt. Det kan bemærkes, at det praktisk talt er umuligt at dumpe de prøver. Statistik og økonomi er de sværeste eksamener, hvis man skal tro dumpeprocenterne. Økonomi kan betegnes som uddannelses stopprøve - det er en mundtlig eksamen uden forberedelsestid og uden man trækker et spørgsmål, hvilket betyder, at man i princippet kan blive hørt i hele pensum (som er en enkelt bog og hvor spørgsmålene, man bliver spurgt, er taget fra nogle øvelsesopgaver, man har gennemgået i løbet af kurset).


Svar #18
14. juli 2011 af Djemba (Slettet)

Det synes at være en slags hovedregel, at man får 10 i det moderne Danmark:)


Brugbart svar (2)

Svar #19
14. juli 2011 af NikolajOlsen

Farverne er lidt svære at skelne - det er i P4, der var mange, der fik 10. Ja, det er vel næsten en hovedregel, når mere end halvdelen får det :-)


Brugbart svar (2)

Svar #20
19. juli 2011 af bonzoadam (Slettet)

 #17 hvad studerer du?


Forrige 1 2 Næste

Der er 21 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.