Studievalg og videregående studie

Lægemiddelregning :

06. november 2025 af 2026LÆS
Jeg håber der er 1 som vil hjælpe med at se efter om jeg er på rette spor ift min udregninger ? Jeg har vedhæftet billede af opgaven jeg skal sammenligne med doseringsforslaget. På forhånd, tak for hjælp.

Svar #1
06. november 2025 af 2026LÆS

Lægens dosering på lægemidlet er: 7,5 ml * 3 ( doser) * 100 mg/ ml = 2, 250 mg. pr. dosis . Promedicins doseringsforslag : 50 mg/ml * 3 * 23kg =3,450 mg. pr dosis. ? Hvis det er helt vedsiden af - kan du så evt. skrive det på så enkelt måde som muligt? Jeg kæmper virkelig med at forstå det.
Vedhæftet fil:IMG_5784.jpeg

Svar #2
06. november 2025 af 2026LÆS

Promedicins recept. Konklusion er at stofmængden på promedicin stemmer med lægens dosering. (40mg/ml)og promedicins ( 50mg/kg ligger i samme interval og lægemidlet kan derfor udleveres til kunden.
Vedhæftet fil:IMG_5785.jpeg

Brugbart svar (1)

Svar #3
06. november 2025 af SuneChr

Lægen:        7,5 ml × 3 dgl. = 22,5 ml fordelt over 3 doser
Promedicin: 690 mg → 1150 mg fordelt over 3 doser
                    = 17,25 ml → 28,75 ml fordelt over 3 doser
Lægens ordination ligger indenfor, hvad Promedicin anbefaler.


Svar #4
06. november 2025 af 2026LÆS

Promedicins: 690 mg - 1150 mg . Lige præcis de tal ? Hvordan er du kommet frem til det?

Brugbart svar (0)

Svar #5
07. november 2025 af ringstedLC

Drej og beskær venligst dine vedhæftede billeder!


Brugbart svar (0)

Svar #6
07. november 2025 af ringstedLC


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. november 2025 af ringstedLC

#1 Lægens dosering på lægemidlet er: 7,5 ml * 3 ( doser) * 100 mg/ ml = 2, 250 mg. pr. dosis . 

Nej, konc. er 40 mg/ml. Men recepten lyder på 2 flasker á 100 ml. Det rækker så til:

\begin{align*}\frac{2\cdot100\,\textup{ml}}{\textup{Daglig\,dosis\,(ml)}}\;\textup{dage} &= \frac{200\,\textup{ml}}{3\cdot7.5\,\textup{ml}}\;\textup{dage} \approx 9\;\textup{dage} \end{}

#1  Promedicins doseringsforslag : 50 mg/ml * 3 * 23kg =3,450 mg. pr dosis.

Nej, - ikke "gange 3". Og det går også galt med enhederne:

\begin{align*}\textup{mg\,ml}^{-1}\cdot \textup{kg} &\;{\color{Red}\neq}\;\textup{mg\,dosis}^{-1} \end{}

ProMedicins dosering er 30-50 mg/kg (legemsvægt)/døgn, som skal fordeles på tre doser:

\begin{align*}\textup{Daglig\,dosis\,(mg)}: \\ \textup{Promedicin}_\textup{min}\cdot\textup{lgms.-v\ae gt} &\;\leq\;\textup{Ordination} &&\leq\;\textup{ProMedicin}_\textup{maks}\cdot\textup{lgms.-v\ae gt} \\ 30\,\textup{mg\,kg}^{-1}\cdot 23\,\textup{kg} &\;\leq\;3\cdot7.5\,\textup{ml}\cdot 40\,\textup{mg\,ml}^{-1} &&\leq\;50\,\textup{mg\,kg}^{-1}\cdot 23\,\textup{kg} \\ 690\,\textup{mg} &\;<\;900\,\textup{mg} &&<\;1150\,\textup{mg} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #8
07. november 2025 af ringstedLC

eller:

\begin{align*}\textup{Daglig\,dosis\,(ml)}: \\ \frac{\textup{Promedicin}_\textup{min}\cdot\textup{lgms.-v\ae gt}}{\textup{konc.}} &\;\leq\;\textup{Ordination} &&\leq\;\frac{\textup{ProMedicin}_\textup{maks}\cdot\textup{lgms.-v\ae gt}}{\textup{konc.}} \\ \frac{30\,\textup{\cancel{mg}\,kg}^{-1}\cdot 23\,\textup{kg}}{40\,\textup{\cancel{mg}\,ml}^{-1}} &\;\leq\;3\cdot7.5\,\textup{ml} &&\leq\;\frac{50\,\textup{\cancel{mg}\,kg}^{-1}\cdot 23\,\textup{kg}}{40\,\textup{\cancel{mg}\,ml}^{-1}} \\ \frac{30\,\cancel{\textup{kg}^{-1}}\cdot 23\,\textup{\cancel{kg}}}{40}\,\textup{ml} &\;\leq\;22.5\,\textup{ml} &&\leq\;\frac{50\,\cancel{\textup{kg}^{-1}}\cdot 23\,\textup{\cancel{kg}}}{40}\,\textup{ml} \\ 17.25\,\textup{ml} &\;<\;22.5\,\textup{ml} &&<\;28.75\,\textup{ml} \end{}


Brugbart svar (0)

Svar #9
08. november 2025 af SuneChr

Før i tiden, da analog teknik var normen, var recepten, som patienten fik udleveret i hånden,
udfærdiget på en mere præcis og måske lidt højtidelig måde.
Ovenstående recept på lægemidlet Flagyl til den lille Emil ville have set sådan ud:

      #                                                         in nomine Dei (i Guds navn)  # er et dobbeltkors
  Rp.       susp. Flagyl 40 mg/ml               recipe  (tag)
  No.       100 ml × II                                 numero (i et antal af, romertal 2), 
  Ds.       7,5 ml × 3 dgl. mod infektion      detur signatur (udlever brugsanvisning)

Læger, tandlæger og dyrlæger kan fortsat udfærdige papirrecepten, men de fleste sundhedshuse
er sikkert digitale, hvor ordinationen går direkte på apotekernes server.
    


 


Skriv et svar til: Lægemiddelregning :

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.