Dansk

Et par komma-problemer/spgs.

07. august 2011 af BabseBritta (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Et par sætninger i dagens avis, der gav stof til undring:

1) På overfladen lader vi, som om det handler om alle mulige andre.

Villle umiddelbart sige, at kommaet skulle være mellem 'om' og 'det'?

2) De får det dog noget nemmere end de hold der har været med tidligere.

Her er det rimelig indlysende, at der skal sættes et komma. Problemet er bare, hvor? Umiddelbart ville jeg sætte det før 'end', men kunne også være før 'der'. (måske endda begge steder?)

3) Andet spørgsmål (ikke fra avisen, bare generelt set): Finansminister Claus Hjort er på ferie. Er det ikke korrekt, at her ikke skal komma, hvorimod det er tilfældet her: Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, venter med at trykke på valg-knappen. Der er jo kun én dansk statsminister, hvorimod der jo er flere finansministre i verden (her nævnes jo ikke land i forbindelse med Claus Hjort). Korrekte tanker??


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. august 2011 af Walras

1) Korrekt.

2) Jeg ville sætte det før "der", da du vil bryde sammenligningen ved at sætte kommaet foran "end". 

3) Jeg kender ikke den sidste regel, men hvis jeg var dig, ville jeg slå de helt korrekte kommaregler på på sproget.dk. Umiddelbart tror jeg ikke, at det sidste komma har noget med ental at gøre. Derimod ser det ud til at være et indskud, der markeres af to kommaer. Du kan ikke sige "Finansminister er på ferie", hvorfor du ikke blot kan skyde "Claus Hjort" ind som ekstraoplysning. Men du kan sagtens sige "Danmarks statsminister venter med at trykke på valgknappen", hvorfor det er muligt at skyde "Lars Løkke Rasmussen" ind. Jeg vil tro, at det er et spørgsmål om, hvordan ordene står i sætningen. "Finansminister Claus Hjort"  er jo subjekt i den første sætning, mens "Danmarks statsminister" er subjekt i den anden.


Svar #2
07. august 2011 af BabseBritta (Slettet)

#1

3) Jeg kender ikke den sidste regel, men hvis jeg var dig, ville jeg slå de helt korrekte kommaregler på på sproget.dk. Umiddelbart tror jeg ikke, at det sidste komma har noget med ental at gøre. Derimod ser det ud til at være et indskud, der markeres af to kommaer. Du kan ikke sige "Finansminister er på ferie", hvorfor du ikke blot kan skyde "Claus Hjort" ind som ekstraoplysning. Men du kan sagtens sige "Danmarks statsminister venter med at trykke på valgknappen", hvorfor det er muligt at skyde "Lars Løkke Rasmussen" ind. Jeg vil tro, at det er et spørgsmål om, hvordan ordene står i sætningen. "Finansminister Claus Hjort"  er jo subjekt i den første sætning, mens "Danmarks statsminister" er subjekt i den anden.

Også lidt samme tankegang, jeg havde der. Da man netop IKKE kan sige finansminister på ferie (uden Claus Hjort i sætningen), skal vi derfor ikke sætte kommaer, hvilket vi derimod skal ved DK's statsminister, da det her godt kan "stå alene" uden at nævne Lars Løkke Rasmussen, da det må formodes, at folk ved, hvem DK's statsminister er.

Men mange tak for svarene; kom dog lige i tvivl ved 1). Mener du, at min logik (tegnsætning - med kursiv skrift) er rigtig, eller var det sætningen, som den oprindeligt stod?


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. august 2011 af marip1 (Slettet)

Appositioner kan være bestemmende eller parentetiske. I Claus H eksemplet er det bestemmende, idet den kommer med yderligere informationer og er derfor nødvendig i forståelsen. Ved bestemmende appositioner bruger man ikke komma.

I Lars L eksemplet er appositionen parentetisk dvs den kunne undværes, LL og DK's statsminister er pt én og samme mand. Parentetiske appositioner har kommaer omkring sig 


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. august 2011 af Walras

#3 Interessant. Vi kan udlede principperne selv ud fra vores lægmændstankegang, men du har alle de gyldne ord, der skærer det ud i pap. Tak. :-)

#2

 1) På overfladen lader vi som om, det handler om alle mulige andre.

Ville være det korrekte. Hvis du formulerer det på en smule ringere dansk, kan du sætte et "at" ind, så sætningen lyder

1) På overfladen lader vi som om, at det handler om alle mulige andre.

hvor det pludselig fremgår tydeligt, hvor kommaet skal stå.


Svar #5
08. august 2011 af BabseBritta (Slettet)

Mange tak skal I have, begge to!

#4

Havde også lidt den med 'at' i tankerne...


Brugbart svar (1)

Svar #6
13. august 2011 af Stygotius

Der er en hel del rod i tankegangen her.

I "Finansminister Claus HjorthFrederiksen" er der ikke tale om en nogen apposition. Ordet "Finansminister" er en titel,

-svarende til   hr.  - fru - frk-  professor - dr. etc.  etc..

Der er jo heller ikke noen pause i udtalen før "Claus HjorthFrederiksen" hvad der altid er ved en apposition.

Reglerne for komma eller ikke komma ved appositioner er sådan set de samme som de der gælder ved bestemmende og parentetiske relativsætninger. Intet komma betyder "en ud af flere muligheder" mens et komma betyder "en beskrivende tilføjelse til et i forvejen kendt (enkeltstående) fænomen.

Hvis man havde skrevet "Den danske finansminister Claus Hjorth Frederiksen"  (uden komma) ville det have betydet at der var flere danske finansministre, og at vi nu taler om netop den finansminister som hedder Claus Hjorth Frederiksen"

Det må derfor naturligvis hedde "Den danske dronning, Margrethe" da der jo kun er én dansk dronning, og appositionen ikke bruges til at identificere en ud af flere muligheder.

Til BabseBrittas punkt 2 må man sige  at kommaet som normalt skal stå før relativpronominet "der".

Det hele ville være løst ved at lade være med at bruge den idiotiske grammatiske kommasætning og ikke sætte komma  før  en ledsætning (som  Dansk Sprognævn da også anbefaler det)


Skriv et svar til: Et par komma-problemer/spgs.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.