Dansk Historieopgave

Hvordan analyserer man i historie?

10. november 2011 af Shaolina - Niveau: A-niveau
Jeg skal til at skrive i historie til Dansk/Historieopgaven, men jeg har absolut ingen anelse om, hvordan jeg skal få begyndt. Jeg har valgt emnet Romersk Arkæologi, hvori jeg vil beskæftige mig med udgravningerne fra Tutankhamons grav i Kongernes Dal. Min problemformulering lyder således: Hvilken fortolkning opbyggede man om farao Tutankhamons liv efter fundet af hans grav i Kongernes Dal i 1922? Hvilke arkæologiske metoder blev benyttet til udgravningen? Og har fundet af Tutankhamons grav ændret på synet omkring opfattelsen af en "farao" fra det gamle Ægypten i nutiden? Jeg ved ikke, hvordan man analysere en historisk tekst, og derudover skal det jo lige huskes, at jeg jo ikke kun har EN tekst at hente viden fra, men FLERE, og jeg kan jo ikke lave en analyse af hver eneste tekst, som jeg læser. Så hvordan laver man en analyse af en hel historisk fortælling? Jeg er virkelig blank, og det er altså nødt til at blive forklaret pædagogisk, eftersom jeg ikke er "historie tænkende", men naturvidenskabelig. Derfor valgte jeg også emnet romersk arkæologi, fordi jeg godt kan indflette nogle naturvidenskabelige metoder til udgravninger. Fx hvordan man bestemmer ligenes alder = Kulstof-14 metoden. Jeg kunne godt bruge en oversigt, som kort men præcist fortæller, hvordan man opbygger en historie opgave, og hvordan man analyserer! Jeg har ikke kunnet få meget hjælp fra min historielærer, eftersom han er meget gammeldags tænkende både i tale og sprog, og det kan jeg ikke forstå! Hjælp mig, please!? P.S. Jeg har aldrig, og jeg gentager, ALDRIG prøvet at analysere en historisk tekst! - Emilie.

Brugbart svar (3)

Svar #1
10. november 2011 af Kjær1000000 (Slettet)

Her er mit et forslag, hvordan du kan arbejde med emnet:

 

Indledning:

Præcenter emnet på en spænnende måde, som gør at man få lyst til læse opgaven. Evt. hvorfor du har valgt emnet.

Selve opgaven:

  1: (Hvilke arkæologiske metoder blev benyttet til udgravningen?). Her skal du bare skrive hvilke metoder du har kunne finde, og hvordan de bliver brugt. PAS på med, at gøre din forklaring af kludstof-14 metoden alt for teknisk.

  2: (Hvilken fortolkning opbyggede man om farao Tutankhamons liv efter fundet af hans grav i Kongernes Dal i 1922?)  Her skal du først og fremmest præcentere de forskellige tolkninger, som du kan finde. Jeg ville her også forholde mig til,  hvorfra du finder din viden, fx primær kilde (fx en der beskiver hvad han har set) eller sekundær kilde (en der analyser eller bruger andre kilder), har dine kilder særlig interesse i at sig hvad de gør.

  3:(Og har fundet af Tutankhamons grav ændret på synet omkring opfattelsen af en "farao" fra det gamle Ægypten i nutiden?) Her skal du vurdere om synet har ændret sig og evt. hvordan? Her vil du nok igen bruge nogle kilder, og igen kan man gå ind og se på hvad det er for typer af kilder (fx primær og sekundær). Det er dog vigtigt, at det i den sidste ende, er dig der der skriver, hvad det er DU mener evt. er ændet.

Konklussion:

Her skriver du det, du har fundet frem til i opgaven. Konklussionen er dit svar på din problemformulering.

 

 


Svar #2
24. november 2011 af Shaolina

Tak Kjær. Endelig noget jeg kunne bruge! :)


Skriv et svar til: Hvordan analyserer man i historie?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.