Andre fag

At klage eller at klage ikke?

10. juni 2005 af Zajka (Slettet)
Hej alle!
Det er nu sådan at vi lige har fået udleveret vores skriftlige karakterer og jeg er en smule misfornøjet. Jeg har fået mig et 7 tal i skriftlig dansk og har nu et forskel på 3 karakterer imellem års- og eksamenskarakteren. Jeg er ikke så glad for at brokke mig, men kan ikke rigtigt tro at min stil ligger under middel, når jeg i løbet af 3 år ikke har fået andet end 10 og 11 taller. Jeg er lidt i tvivl om hvordan det hele skal foregå og hvad jeg egentligt skal gøre, andet end at ringe til min faglærer, som jeg ikke kan få fat i.
Jeg ved heller ikke om det kan betale sig at klage?

Hilsner, Mille

Brugbart svar (0)

Svar #1
10. juni 2005 af frodo (Slettet)

snak med din lærer først

Brugbart svar (0)

Svar #2
10. juni 2005 af Sputnik (Slettet)

Jeg har hørt at man normalt ikke får noget ud af at klage... Jeg er i nøjagtig samme situation som dig! Det der er problemet (tror jeg) er at det pludselig ikke kun er din lære der retter stilen. I 3 år har det været den samme lære der har rettet og kommenteret, og det er så ham/hende man retter sig efter... Og så pludselig er det en anden som har helt andre holdninger.. Jeg vil i hvert fald gerne vide hvad jeg har gjort galt!

Brugbart svar (0)

Svar #3
10. juni 2005 af JoachimM (Slettet)

Det er ekstremt så lave karakterer der er blevet givet i de danske stile i år. Jeg plejer også at ligge i omegnen af 9-10-11, men fik et 7-tal - mit første 7-tal nogensinde på både folkeskole- og gymnasieniveau.

Teksthæftet var jo også fuldstændig horribelt dårligt og jeg vidste udmærket godt at min stil ikke var toppen af poppen, men alligevel...

Tror ikke at jeg har tænkt mig at klage over min karakter, jeg har tænkt mig at klage over teksthæftet generelt og opgaverne. Min karakter bliver der sikkert ikke rykket ved alligevel.

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. juni 2005 af grynet (Slettet)

jah... jeg ligger normalt altid på 9 - 10... men dennegang fik jeg 5.... jeg synes selv det er uretfærdigt, og det synes min lærer også (selvom han sagde at jeg havde skrevet dårligere end jeg plejer) så han klager for mig.... man skal give skolen besked om at man vil klage senest på mandag, hvis ikke man altså får sin lærer til det ligesom mig;-)

er der nogen der ved hvordan det foregår med sådan en klage? er det en ny censor der læser den igennem, eller hvad?

Brugbart svar (0)

Svar #5
10. juni 2005 af BeRnZ (Slettet)

#4 Nu ved jeg ikke om der her gælder det samme som ved SSO, men jeg mener det er noget lign.: Lærer og censor sender vidst vurderingen videre til en tredjemand, der kigger dette igennem + stilen og herefter afgiver ny karakter?

Det virker i hvert fald logisk på den måde.

Brugbart svar (0)

Svar #6
10. juni 2005 af grynet (Slettet)

ja... :-) det synes jeg jo også!! synes faktisk at man burde få en udtalelse med, hvis man dumper.... så man ved om der virkelig er belæg for det.... for det synes jeg så sandelig ikke der er i mit tilfælde...!!!

Brugbart svar (0)

Svar #7
10. juni 2005 af BeRnZ (Slettet)

Jeg fik selv et 8-tal i dansk stil, plejer at ligge på 9-10 stykker. Fik også 8 i engelsk, hvor jeg ligeledes plejer at få 9-10 stykker. Desuden scorede jeg mig et 8-tal i Mat B (høj niv, sproglig). Det er sgu okay... :)

8-8-8... Og ligeledes har jeg fået 7 (i 2.g)-8-8-9 i mine mundtlige eksamner. Det må give et snit på lige omkring 8 (joke). Mangler så lige engelsk på tirsdag, men skal vi gætte på 8? :P

Brugbart svar (0)

Svar #8
10. juni 2005 af Sinz (Slettet)

Haha godt gået BeRnz. scorede sq også selv lidt under mit forventede, (udfra årskarakterer) :) .. Further with the lige

Brugbart svar (0)

Svar #9
10. juni 2005 af allan_sim

Generelt: I kan se lidt om kriterier for skirftlig dansk her:

http://us.uvm.dk/gymnasie/almen/eksamen/vejledninger/vejlcensda.htm

Om klager står der i censorvejledningen:

"Gymnasieafdelingen sender dagen efter censormødet alle besvarelserne med karakterlister til skolerne/kurserne. Rektor/forstander udleverer straks efter modtagelsen besvarelserne med karakterlister til faglærerne (§ 26, stk. 2).

Faglæreren kan inden for 2 døgn efter modtagelsen, dog senest inden ugedagen efter censormødet, skriftligt gennem rektor/forstander rette henvendelse til begge censorerne med anmodning om at få en bedømmelse taget op til revision. Henvendelsen til censorerne skal for hver besvarelse, der ønskes taget op til revision, indeholde en skriftlig, faglig begrundelse fra læreren. Der medsendes endvidere en kopi af opgavebesvarelsen (§ 26, stk. 3).

Censorerne skal straks i fællesskab tage bedømmelsen op til revision, og de giver - evt. gennem 1. censor - rektor/forstander skriftlig meddelelse om deres afgørelse.

Censorernes afgørelse i forbindelse med en henvendelse efter 2-døgns reglen kan gå ud på:

a) Afvisning af anmodningen om forhøjelse af karakteren.

b) Forhøjelse af karakteren på baggrund af faglærerens argumentation for bedømmelsen.

c) Korrektion af karakteren som følge af påviste fejl.

Censorernes afgørelse skal fremsendes skriftligt til rektor/forstander med censorernes underskrift (evt. med den ene censors underskrift på begges vegne) og med henvisning til faglærerens udtalelse.

Faglærerens henvendelse efter 2-døgns reglen har ikke status af en klage.

...

Inden for en 2 ugers frist fra karakteren meddeles, kan eksaminanden klage over bedømmelsen. Klagen sendes af rektor/forstander til censorerne sammen med en kopi af opgavebesvarelsen.

Hvis rektor/forstander har accepteret en klage (dvs. har vurderet, at en klage er rettidigt modtaget og opfylder de formelle krav), skal censor behandle den i overensstemmelse med reglerne.

Inden for en frist på normalt højst 2 uger skal censorerne på baggrund af den tilsendte kopi af opgavebesvarelsen og deres notater fra bedømmelsen og karakterfastsættelsen udarbejde en udtalelse til klagepunkterne.

Censorerne afgiver normalt en fælles udtalelse, men kan også afgive individuelle udtalelser. Da censorernes udtalelser skal forholde sig til de konkrete klagepunkter, vil en fagligt velbegrundet klage kræve en mere udførlig udtalelse end en klage, der fortrinsvis er holdt i generelle vendinger.

Rektor/forstander forelægger censorernes udtalelse(r) for klageren til eventuel kommentering.

Censorerne modtager fra rektor/forstander meddelelse om sagens afgørelse."


Brugbart svar (0)

Svar #10
10. juni 2005 af Athju (Slettet)

Jeg har fået 8 i skrf. dansk, mens alle mine stile i år har ligget på 11. Man bliver sgu lidt overrasket. I min klasse er der ikke blevet gjort brug af ret meget af karakterskalaen, karaktererne ligger udelukkende på 6-9. Deprimerende.. skulle tro at nogen skiller sig ud fra mængden!

Min lærer har selv foreslået at læse den igennem, så nu må jeg vente og se. Han kan klage, hvis han synes, der er grund til det... ellers vil jeg bare være fuldstændig ligeglad og springe ud som STUDENT!!

Brugbart svar (0)

Svar #11
10. juni 2005 af Pateten (Slettet)

Helt enig i at det var et møg-stilehæfte. Aldrig har jeg været udsat for værre emner! Var det ikke bare et alt for højt niveau ift. normalen?

Der var INGEN digte (kun noget postmoderne forfatterskole-minimalisme-prosa af Balle), ej heller noget med en bestemt litterær periode.. savnede virkelig noget at gå i dybden med.

Fik af besynderlige grunde alligevel 10, men plejer dog at ligge højere. Synes censorerne sku' have taget mere hensyn til opgavernes sværhedsgrad.

Brugbart svar (0)

Svar #12
10. juni 2005 af signe86 (Slettet)

efter hvad jeg har hørt er karakterene i de danske stile i år enormt lave.. næsten alle har fået min. 2 karakter lavere end de normalt ligger på...
surt der skal være så meget forskel..
tror desværre ikke der er så meget at gøre, man kan helt sikkert klage, men tror kun det er i få gange eleven får ret... Men se det på den lyse side, vi er snart studenter og så er vi færdige med alle de karakter og utilfredshed..

Brugbart svar (0)

Svar #13
10. juni 2005 af metzz (Slettet)

Jeg fik 6 i min dansk stil, og plejer at få 8-9.. var meget skuffet da jeg følte det havde gået godt.. Jeg skrev om hc andersens eventyr "kjærestefolket" og hvad kan man mistforstå ved den?? Fatter det ikk.. ´80 % af min klasse har fået 2 karakter under, end hvad de plejer:-(

Skriv et svar til: At klage eller at klage ikke?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.