Samfundsfag

International Politik - Rusland

11. december 2011 af MHjelm (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Jeg er ved at skrive SRP og skal diskutere, om Rusland kunne finde på at bruge deres energiressourcer som et led i deres udenrigspolitik.

Jeg er lidt på bar bund mht. teorierne, som skal være inden for IP og økonomi, og kunne godt bruge nogle gode råd.
Lige nu overvejer er jeg klar på at diskutere de økonomiske fordele og ulemper ved det, men mht. IP bliver jeg ved med at tænke på realisme og idealisme, men ikke rigtigt nogle specifikke teorier.

Tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
12. december 2011 af KasperLund (Slettet)

Kan give dig et par keywords:

 

Ruslands "krig"/"invasion" mod Georgien. Hvorfor startede den?

Ruslands europæiske gasledning - som for kort tid siden blev accepteret at gå gennem DK.

Et af europas største officielle grunde til hvorfor det er vigtigt at finde løsninger på energiuafhængighed. (Ikke mindst ifl. Hedegaard).

 

Du kan sikkert godt anvende realisme kontra idealisme teorier hvis du finde nogen gode artikler, det skal jeg ikke gøre mig klog på. Dit keyword for den økonomiske del må nok være inflation.

 


Brugbart svar (1)

Svar #2
12. december 2011 af Andyks (Slettet)

Hvad angår ip, der er mit primære interessefelt, vil jeg mene at realisme vs idealisme/liberalisme er et acceptabelt skisme.. Da du er gymnasieelev tænker jeg, at du ikke har meget styr på de mere reflektivistiske teorier som konstruktivisme, post-strukturalisme og lignende? Jeg vil dog sige, at det kan være værd at slå ipø (international politik - økonomi) strategier op. Led efter merkantilisme, økonomisk liberalisme og neomarxisme.
Når det er sagt så tilbage til selve ip-delen. Jeg vil foreslå, at du laver en analyse af, hvordan Rusland vil agere, hvis de bruger det i deres udenrigspolitik (husk dog at bruge en halv side på at argumentere for dette valg, hvis det er det du gør!). Vil Rusland være offensive og øge deres magt gennem pres på de lande, der er afhængige af gassen (neorealisme), eller vil de bruge det som en mulighed for at øge samhandlen og nedbryde handelsbarrierer (neoliberalismen). Hvis det kommer til en konfliksituation - krig - hvor meget vil russerne så turde gøre af frygt for retaliation? Vil de være forsigte (defensiv realisme) eller vil de give den fuld gadaffi på alle deres militære tangenter (offensiv realisme)?

Er det noget i den dur, du leder efter?

Let me know


Svar #3
13. december 2011 af MHjelm (Slettet)

@KasperLund

Først og fremmest tak for de hurtige svar :-) Jeg har undersøgt de forskellige keywords, og alt tyder sådan set på, at Rusland vil sikre sig, at de har monopol på det europæiske energimarked; at EU er afhængige af import fra Rusland. Derudover er jeg lidt i tvivl om, hvad du mener med inflation som keyword i den økonomiske afdeling?

@Andyks

Tak for det lange og yderst brugbare svare :-) Jeg har prøvet at undersøge de forskellige teorier og strategier, men der er trods alt ret meget at gå igang med. Min vurdering ind til videre er, at Rusland er ligeså afhængig af det europæiske energimarked, som EU-landene er af russisk gas, og at Rusland derfor ikke vil være i stand til at øve nogen indflydelse politisk i forbindelse med energiråstoffer. Til gengæld er jeg knapt så sikker på lande, som ikke er medlem af EU.

 


Brugbart svar (1)

Svar #4
14. december 2011 af Andyks (Slettet)

Jeg er enig, jeg tror bestemt at der er grænser for hvor smarte Rusland tør spille over for EU. Til gengæld er jeg ret sikker på, at de ikke har nogen skrubler ved at tryne deres nabolande - Ukraine, Georgien og lignende. Jeg har en ven der har fulgt kurser i den slags, ikke at jeg selv ved meget om det, men det burde være til at finde rundt omkring på nettet. Prøv evt. på infomedia, hvis man stadig har adgang til det i gymnasierne. Ellers er google din bedste ven


Svar #5
14. december 2011 af MHjelm (Slettet)

Jeg har lidt problemer med at koble idealismen/liberalismen på, om Rusland vil anvende sine energiressourcer i udenrigspolitisk sammenhæng. Der er en interdependens mellem EU og Rusland mht. teknologi og handel, men jeg har svært ved at skrive mere. Rusland optræder nemlig ikke i de overstatslige instanser EU og NATO.


Skriv et svar til: International Politik - Rusland

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.