Eksamensforberedelse

Tvillingpardokset (almen og spec.rel.teroi?)

14. december 2011 af RYETAYET - Niveau: A-niveau

Hej alle. Håber i har tid og lyst til at hjælp.
Jeg sidder og forbereder mig til SRP.
Mit emne er Einsteins speceielle relativitetsteori.

Jeg sidder nu og læser om Tvillingparadokset, men der er én ting jeg er i tvivl om.

Er Tvillingparadokset i den specielle relativitetsteori forskellig fra tvillingepardokset i den almene relativitetsteori?
Hvis ja, hvordan kan det være?
Håber virkelig i vil svare. (gerne i indbakke, hvis i gider)

Tak på forhånd.


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. december 2011 af hippo746 (Slettet)

Håber du kan bruge denne forklaring jeg fandt til dig på http://www.math.ku.dk/famos/arkiv/8-4/node15.html

Den ene af to tvillinger placeres i en rumraket og flyver til et sted fjernt fra Jorden med hastigheder af en størrelsesorden, som er sammenlignelig med lysets. Efter nogen tid vender tvillingen om og flyver tilbage. Denne tvilling vil nu være yngre end tvillingen, som blev i ro på Jorden. Dette er tilfældet, fordi den specielle relativitetsteori siger, at en person, som befinder sig i hvile i et koordinatsystem, som bevæger sig med konstant hastighed (et initialsystem), vil se tiden gå langsommere for en person i et bevæget system.

Dette er den første (`forkerte') version af tvillingeparadokset. Det er underligt, første gang man hører om det, men sådan opfører naturen sig altså. Paradokset er et eksempel på et paradoks af den første type.

Den anden version går videre og stiller spørgsmålet: For tvillingen i raketten ser det ud som om, det er tvillingen på Jorden, der bevæger sig. Hvorfor er det så alligevel ham i raketten, som bliver den yngre? Dette er den `rigtige' version af tvillingeparadokset og et eksempel på et paradoks af den anden type. Den specielle relativitetsteori siger nemlig intet om, hvad en person i et koordinatsystem, som ikke bevæger sig med jævn hastighed, oplever. Teoriens gyldighedsområde overskrides ved alligevel at anvende den på tvillingen i raketten, for denne accelererer tre gange: Ved starten fra Jorden, når raketten vendes og ved ankomsten til Jorden.


Skriv et svar til: Tvillingpardokset (almen og spec.rel.teroi?)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.