Studievalg og videregående studie

Erhvervsøkonomi kontra økonomi

15. januar 2012 af aaaaaz (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej SP

Jeg skal til sommer begynde på en videregående uddannelse og har før overvejet en ingeniør uddannelse, men dog tror jeg, en økonomiuddannelse passer mig bedre. Min helt store interesse er matematik. Følgende uddannelser overvejer jeg: Matematik-økonomi, Erhvervsøkonomi-matematik (CBS) og økonomi.

Før jeg skal tage valget er det nok en god ide at gøre mig klog på hvad forskellen på erhversøkonomi og økonomi egentligt er? Og hvorfor skal man vælge den ene frem for den anden?


Brugbart svar (3)

Svar #1
15. januar 2012 af Walras

I erhvervsøkonomi har du fokus på erhvervsøkonomi, mens du i økonomi har fokus på økonomi i mere bred forstand. 

I økonomi handler det basalt set om at sætte verden på formel og estimere en hel masse sammenhænge, der kan være med til at kaste lys over, hvordan de kausale strukturer er. Metoden er ofte statistisk, men på studiet vil du opleve, at det hovedsageligt er økonomiske sammenhænge, som du studerer. Det foregår ved at opbygge en hel masse modeller matematisk, forklare dem intuitivt og derefter sammenligne dem med empiri fra virkeligheden for at se, om de bidrager med forklaringer. Da metoden er meget generel vil du dog få adgang til et sæt af metoder, som kan benyttes i vid udstrækning i mange forskellige sektorer, der intet behøves at have med økonomi at gøre.

I erhvervsøkonomi er det hovedsageligt virksomhedernes strukturer, du studerer, så det handler om, hvordan det er fordeltagtigt at drive virksomhed, hvordan investeringer skal tilrettelægges, hvordan finansieringen skal forefindes, hvordan varerne skal afsættes, hvordan der skal brandes, hvordan medarbejderne skal ledes og så videre og så videre.

På matematik-økonomi skal du i vid udstrækning lære det samme som i økonomi. Matematik-økonomerne er dog mere matematiske i deres metode, men de er knap så gode til at forklare resultaterne intuitivt (dvs uden ligninger). Derfor vil du også oftest se matematik-økonomer sidde i mere kvantitative stillinger som modelbyggere eller statistikere end almindelige økonomer, der beskæftiger sig i mere alsidige områder.

Hvad du skal vælge handler vel om interesser.


Svar #2
15. januar 2012 af aaaaaz (Slettet)

Umiddelbart lyder erhversøkonomi meget interresant, men det der frataler mig ved uddannelsen er mangel på matematik. Hvor meget matematik er der i erhversøkonomi. Alternativet er nemlig erhversøkonomi-matematik og hvad er den store forskel på en den uddannelse og en alm. økonomiuddannelse?

Og hvilken uddannelse giver de bedste forudsætninger for at tjene bedst? (det kommer bestemt ikke til at afgøre mit valg men penge betyder da alligevel en del)


Brugbart svar (3)

Svar #3
15. januar 2012 af Zalam (Slettet)

#1

Du har ret et stykke hen af vejen. Men nu spørger han specifikt til HA-mat, uddannelsen. Denne adskiller sig meget fra den almindelige HA uddannelse.

HA-mat opbygningen kan findes her:

http://www.cbs.dk/Uddannelser/Bachelor/Bacheloruddannelser/HA-mat.-Erhvervsoekonomi-matematik/Menu/Opbygning

Et hurtigt kig på uddannelsesopbygning afslører også fokus er klart på "økonomi-fag" og matematik. Der er f.eks. ikke engang obligatorisk regnskab som ellers er et "HA" fag.

HA-mat uddannelsen er ret ukendt for mange (mig selv inkl. indtil fornylig) og havde jeg kendt til den ville jeg have taget den. 

HA-mat uddannelsen minder meget om en mat-øk uddannelse med få justeringer som giver lidt "ikek mat-øk" fag f.ek.s organisation og afsætnignsøkonmi.

CBS har åbenthus snart, for bachelor uddannelser, så prøv at kig derud og tag en snak med dem.

HA-mat mener jeg er oplagt hvis man drømmer om f.eks. empirisk finansiering, quant finance, eller kvantiativ "operational and management science".
Men drømmer du om mere økoonometri så er mat-øk nok bedre.


Svar #4
15. januar 2012 af aaaaaz (Slettet)

Mange tak for de fine svar til jer begge.

# Zalam

Hvilke muligheder ar jeg som kandidat i økonomi, som jeg ikke har som cand.merc.mat?

Jeg er godt klar over, der ikke findes et enkelt svar, men et nogenlunde svar er også fint ;)


Brugbart svar (2)

Svar #5
15. januar 2012 af Zalam (Slettet)

#4.

Det er jo et godt spørgsmål.

Rent umiddelbart tror jeg, at du skal regne med, dine muligheder for at få generelle økonomifrag på universitet er større end på CBS. f.eks. hvis du ønsker "velfærdsøkonomi", "udviklingsøkonomi" eller lignende. Ligeledes er dine muligheder for økonometri fag nok større på uni (jeg ved KU har mange forskellige økonmetri fag), hvor de på CBS nok ikke har helt så mange.

Så hvis du drømmer om generelle økonomiske dicipliner og teori så er det nok uni som er vejen frem.

På CBS kan du så tilgengæld få flere fag inden for "erhvervsøkonomi" f.eks. regnskab, strategi, Human ressource management.

- Men du kan selvfølgelig vælge at tage valgfag på CBS hvis du læser på KU eller omvendt.

Ligeledes er meget matematik jo det samme så hvis du blot forstå matematikken bag har du et godt fundament for senere at sætte dig ind i noget nyt teori.

 


Brugbart svar (2)

Svar #6
15. januar 2012 af Walras

#4 Som jeg skrev, at økonomer mere alsidige end matematik-økonomer og erhvervsøkonomer. Du kan arbejde i langt flere forskellige sektorer som almindelig økonom.

#3 Jeg kan se, at HA(mat.) har et pensum, der i bundt og grund minder meget om det, der er på almindelig økonomi. De har en anelse mere matematik end det obligatoriske på almindelig økonomi, men de er langt fra så samfundsfagligt og statistisk orienteret. I de økonomiske fag er lærebøgerne de samme. Hvis man vælger de rette valgfag på almindelig økonomi, er det matematiske niveau det samme. Så er forskellen igen reduceret til, om man vil være mere eller mindre samfundsfaglig vs. erhvervsorienteret. På almindelig økonomi er det statistiske niveau dog en del højere end hos HA(mat.). En HA(mat.) kan slet ikke sammenlignes med matematik-økonomi.

Faktisk har jeg lidt svært ved at se, hvad HA(mat.) overhovedet skal gøre godt for. De har ingen særlige kompetencer, der adskiller dem fra andre. Derimod arver de naturligt CBS' generelle ry for at have et lavt niveau og lave krav.


Brugbart svar (3)

Svar #7
15. januar 2012 af Zalam (Slettet)

#6.

Tja.. Jeg er ikke CBS studerende. Men altså at nedgøre CBS mener jeg er forkert.

CBS er nok den uddannelses institution i Danmark som sender flest studerende på internships i bankerne i London hvert år. LIgesom der hvert år er CBS'er som får job i McKinsey, BCG og lignende. Disse virksomheder får ekstremt mange ansøgninger og optagelseproceduren er lang og hård. Hvis CBS studerende var dumme så kom de ikke igennem!

CBS har også ufattelig mange attraktive udvekslingsfatler bl.a. har Stern i New York samt Wharton, som de mere kendte. Jeg tror CBS har nogle af de mest attraktive aftaler sammenlignet med andre danske universiteter.

Hvis CBS var så elendigt som nogle herinde gør det til, så ville ingen af disse ting ske.  Folk skal nok bare respektere forskellen på et universitet og en business school. De kan noget forskelligt, og heldigvis da.


Svar #8
16. januar 2012 af aaaaaz (Slettet)

#3


"HA-mat uddannelsen er ret ukendt for mange (mig selv inkl. indtil fornylig) og havde jeg kendt til den ville jeg have taget den."

 

Hvorfor det? Og hvad læser du selv nu? :)


Svar #9
21. maj 2012 af aaaaaz (Slettet)

Hvilke uddannelser giver mig gode muligheder for at arbejde i en bank eller investeringsbank med jobs der kræver matematiske værktøjer?


Brugbart svar (2)

Svar #10
22. maj 2012 af Walras

Det kommer jo an på, hvad du vil arbejde indenfor. Hvis du søger lidt i forummet på www.altandetlige.dk, kan du finde en diskussion omkring de forskellige økonomtyper og deres job i bankerne. Ellers er du sikkert velkommen til at spørge. Folk plejer gerne at ville svare, og der er mange, der interesserer sig mere for finansverdenen end mig (for hvem den kun er interessant som følge af dens indvirken på makroøkonomien generelt).


Brugbart svar (2)

Svar #11
22. maj 2012 af RoberDølhus (Slettet)

Investment banking er ufattelig bredt.

Der er 100 forskellige titler inden for området, og det er vidt forskelligt hvilke "skillset" de enkelte stillinger kræver. "Sales and trading" kræver et skillset, "risk management" et andet, M&A et helt tredje, andre stillinger noget helt 4. eller 5.

Grundlæggende kan jeg dog sige, at hvis du ønsker at arbejde med "quant" finance, eller risk management så bør du vælge Mat-øk, aktuar, eller REN matematik.

 

 


Skriv et svar til: Erhvervsøkonomi kontra økonomi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.