Samfundsfag

Ulighed i sundhed

10. marts 2012 af andreassickolesen (Slettet) - Niveau: B-niveau

Udfra denne artikel skal jeg finde ud at komme med mulige forklaringer på hvorfor rige og uddannede tilsyneladende er bedre stillet mht. sundhed mv. end folk fra lavere sociale klasser. Inddrag relevant teori:

 

Ritzaus Bureau, 29.10.2011
Rige og uddannede overlever oftere kræft

   
 
Det gælder om at holde sig rig og veluddannet, hvis man vil have størst chance for at overleve kræft.
Chancen for at overleve en kræftsygdom vokser betydeligt, jo højere indtægt og jo længere uddannelse, man har.
Det viser nye tal fra Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse.
Dermed tæller de laveste sociale klasser ikke blot tungest i statistikkerne over kræftsygdomme. De dør også tidligere, når de får en kræftsygdom. Det skriver Information.
- Folk med en højere social position klarer sig simpelthen bare bedre efter en kræftsygdom. Det er uanset, hvilke parametre du gør det op i, siger Susanne Oksbjerg Dalton, der er seniorforsker og læge ved Kræftens Bekæmpelse.
Hun forsker i social ulighed i helbredelsesforløbet.
- Højere indtægt, længere uddannelse, boligformer eller hvad du vil - forskellene er meget markante, siger hun.
Det gælder også i de kræftformer, der tilsyneladende rammer helt vilkårligt, at de laveste sociale grupper er hårdest ramt.
Det fortæller Finn Diderichsen, professor ved Institut for Folkesundhedsvidenskab, der lige har udgivet den store undersøgelse' Ulighed i sundhed - Årsager og indsatser'.
- Der er faktisk en større skævhed i dødeligheden inden for alle kræftformer end risikoen for at få kræft i det hele taget, siger han til Information.

Vil gerne høre nogle ideer/meninger omkring spørgsmålet.


Brugbart svar (2)

Svar #1
11. marts 2012 af ramme2 (Slettet)

Dårligt arbejdsmiljø for de laveste sociale klasser, med giftige dampe, metalstøv, træk, kulde og metalstøv øger antallet af kræfttilfæle.

Makant dårligere livsstil med rygning, alkohol, usund kost og manglende motion blandt de lavere sociale klasser.

Stor viden om livstil og symptomer blandt højtuddannede og omvendt. Man må dog formode at usund levevis ikke altid skyldes uvidenhed. Der står for eksempel på cigaretpakkerne, at rygning er farligt og alligevel fortsætter folk med at ryge. 

Lavtuddannede udsættes meget ofte for nedslidning efter mange års hårdt fysisk arbejde. Symptomerne på kræft kan være vanskelig at skelne fra symptomer på nedslidning. Derfor vil midaldrende og ældre hårdtarbejdende folk, der  pådrager sig en kræftsygdom ofte tro, at det blot er nedslidning og derfor først søge lægehjælp når det er for sent.

Narkomaner, alkoholikere og andre misbrugere der er i risikogruppen for at pådrage sig en kræftsygdom, tilhører ofte de laveste sociale klasser.

Højtuddannede har en høj grad af fleksibilitet i deres arbejdstidstilrettelæggelse og lavtuddannede skal ofte være til stede på deres arbejdsplads i hverdagsdagtimerne. Da Lægerne ligeledes har konsultation i hverdagsdagtimerne kan et lægebesøg være en barriere,  selv om den ikke er uoverskuelig.

Derudover er det også muligt i mindre grad muligt, at købe sig til en sundere livsstil, hvilket favorisere de rige og veluddannede.

Med hensyn til diagnotisering og behandling af kræft, har sundhedsforsikringer og privathospitaler der favoriserer de velhavende kun en mindre betydning. For det offentlige sundhedssystem yder stadig en god kræftbehandling.     

 


Skriv et svar til: Ulighed i sundhed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.