Generelt

Jura 2012

18. marts 2012 af CamillaHanse (Slettet)

Hej alle!

Jeg sidder og tvivler meget på, hvordan adgangskvotienten vil se ud for jura på KU her i år.  Jeg er godt klar over, at man ikke kan vide det før den 30. juli, men kunne egentlig godt tænke mig at høre nogle af jeres bud på, hvor meget den kan stige eller evt. falde.

Hvis man kigger på det over de seneste år, er der meget forskel. Sidste år lå adgangskvotienten på 8,5 på KU, og selvfølgelig kan den godt stige i år. Dog er jura ikke steget mere end de 8,5 de sidste 5-6 år. Hvis jeg skulle se det fra en matematisk synsvinkel, er sandsynligheden ikke stor for at den kan stige, men igen det handler om udbud og efterspørgsel- ingen kan vide det før alle har søgt ind.

Håber I vil komme med jeres bud ;)


Brugbart svar (2)

Svar #1
18. marts 2012 af Roman Garcia

Jeg tror, at snittet bliver ca. det samme - måske stiger den lidt - 0,1. Dog vil det være mere præcist, når man ser antallet af kvote 2 ansøgninger. Antalle af kvote 2 ansøgninger kan fungere som et fingerpeg vedrørende det samlede antal ansøgere. Og oftest adgangskvotienten være højere, hvis der kommer flere ansøgere.

Men som du skriver, så er det ren spekulation.


Brugbart svar (2)

Svar #2
19. marts 2012 af Melissa1 (Slettet)

Jeg kunne også rigtig godt tænke mig at læse jura..

Men jeg forstår ikke helt? Er det så afhængig af antallet af kvote 2 søger?

Det er rigtigt at adgangskvotienten ikke har steget mere end 8,5 i flere år så kan det vel heller ikke forventes i år?

 


Brugbart svar (2)

Svar #3
20. marts 2012 af Roman Garcia

Det er ikke afhængig af antallet af kvote 2 ansøgere. Men hvis der er mange kvote 2 ansøgere, så vil der ofte også være flere kvote 1 ansøgere. Og det er ofte således, at jo flere der søger kvote 1, jo højere bliver snittet.

Adgangskvotienterne svinger lidt. Som jeg husker, er det steget lidt de sidste par år. Så man adgangskvotientn vil måske stige lidt - 0,1-0,3 - men det er meget svært at sige noget om.


Svar #4
22. marts 2012 af CamillaHanse (Slettet)

Altså du siger, at de muligvis vil stige i år. Jeg tænkte faktisk på det omvendte, men man kan jo ikke vide det. Jeg er ret nervøs for at ikke komme ind. Derfor har jeg også tænkt på HA jur på CBS som et andet alternativ. Hvordan vil adgangskvotienten se ud der til sommer? Tror du den vil stige? Den pejer at være mellem 6-7.  For hvis jeg kommer ind på CBS, har jeg tænkt mig at søge merit fra erhvervsjura til jura. Kunne det være en mulighed? Eller er jeg helt gal på den?


Brugbart svar (2)

Svar #5
23. marts 2012 af Roman Garcia

Hvis man ser på antallet af kvote 2 ansøgere på SDU i år, så er det steget 12 %, hvilket kan tyde på, at der samlet set vil være både flere kvote 1 og 2 ansøgere. Dette kan indikere, at adgangskvotienten måske vil stige på nogle uddannelser.

Du kan godt søge merit fra erhvervsjura til jura. Men alt afhængig af, hvor det er du søger, så skal du stadig optages på alm. jura. Det vil sige, at du ikke kommer uden om optagelsen. Derudover tager det længere tid at først tage noget på erhvervsjura og dernæst på jura. Derfor kan der være ide i at tage hele uddannelsen på handelshøjskolen og blive cand. merc. jur. Men det kommer selvfølgelig an på, hvad du vil bruge uddannelsen til.  


Svar #6
23. marts 2012 af CamillaHanse (Slettet)

@ Roman Garcia , Det ser ud til, at du har styr på dette område :)

Men hvor ved du fra at antallet af kvote 2 ansøgere på SDU er steget i år? Kan man se antallet af ansøgerne nogen steder? Jeg er dog nu også blevet forvirret. Hvordan hænger kvote 1 og kvote 2 sammen? Man søger jo bare via kvote 2, når man mener, at gennemsnittet ikke er forventet til det studie man søger ind, og det betyder ikke nødvendigvis at antallet af kvote 1 ansøgere stiger.

Jeg havde tænkt mig at søge merit fra CBS (erhvervsjura), og derefter til jura KU. Jeg ved godt at det tager længere tid, men det gør ikke noget, da det er få år ekstra, i hvert fald for mig. Nu hvor jeg ikke har taget 10. klasse, eller ønsker at holde et sabbatår, har det ingen betydning :)

Til sidst, hvad mener du med, at jeg ikke kommer uden om optagelsen? I dette tilfælde må det jo være lidt anderledes. Jeg havde tænkt mig at tage bachelor i erhvervsjura, og så søge merit. Det kan jo ikke være den samme procedure. Eller hvad? :)

 

 


Brugbart svar (2)

Svar #7
23. marts 2012 af Roman Garcia

@ CamillaHanse

Det står på SDU' hjemmeside.

Kvote 1 og 2 hænger heller ikke sammen som sådan. Men ofte vil det være således, at hvis der kommer flere kvote 2 ansøgere end normalt, så kommer der også flere kvote 1 ansøgere. Historisk følger kvote 1 og 2 hinanden nogenlunde, således at hvis der er flere ansøgere til kvote 2 så vil der også være flere ansøgere til kvote 1. Så selvom der ikke er en direkte sammenhæng, så giver antallet af kvote 2 ansøgere ofte et fingerpeg om, hvorledes antallet af kvote 1 ansøgere ser ud. 

Antallet af ansøgere kan betyde noget for adgangskvotienten. Jo flere ansøgere der er, jo mere kamp er der om pladserne, hvilket kan give sig udtryk i en højere adgangskvotient.

Det hele skal dog tages med store forbehold, da jeg ikke har set tal vedrørende jura, men man skal nok ikke forvente at adgangskvotienten til jura falder markant eller stiger markant for den sags skyld. Den kommer muligvis til at stige lidt eller bliver på samme niveau, men igen, så er det svært at sige noget konkret om dette.

 

Med hensyn til erhvervsret, så er det korrekt, at de ekstra par år, det tager at gå fra ha (jur) til alm. jura ikke betyder noget i det store hele.

Det kommer vist an på uddannelsesstedet, hvordan de optager. Hvis du ikke fuldføre din ha (jur), så mener jeg, at du skal optages på samme vilkår som andre ansøgere - det vil sige, at dine karakterer fra gymnasiet bliver afgørende. Hvis du derimod færdiggør din ha (jur), så ved jeg, at nogle universiteter, herunder SDU, har meritordninger. F.eks. på SDU kan man blive optaget på jura, hvis man har færdiggjort en ha (jur). Der er dog kun et begrænset antal pladser, så hvis der er flere ansøgere end antallet af optagne, så laver man en faglig vurdering og optager de bedste. Der vil man blandt andet kigge på karaktergennemsnittet fra ha (jur).

Men igen, skal du overveje, hvad du vil bruge din uddannelse til. I en række juridiske jobs er det underordnet om man er cand. jur. eller cand. merc. jur., så hvis man gerne vil arbejde med noget, hvor det er ligegyldigt, om man er det ene eller andet, behøver man ikke at skifte. Det skal dog siges, at der er en række jobs, som man kun kan få, hvis man har alm. jura.

Jeg har blandt andet valgt alm. jura, fordi jeg gerne vil have nogle jobs, hvor det er en forudsætning, at man har haft alm. jura.


Svar #8
24. marts 2012 af CamillaHanse (Slettet)

 @ Roman Garcia, Jeg havde tænkt mig at fuldføre min ha jur på CBS, og så "rykke" over til alm. jura. Jeg kunne godt tænke mig at læse alm. jura på KU. Ved du hvordan deres meritoverførelsesregler er?  

Jeg ved med sikkerehed, at jeg ikke kommer til at være i Danmark, efter jeg er færdig med min uddannelse. Det er blandt andet derfor jeg overvejer erhvervsjura.  Jeg vil helst gerne have en uddannelse som giver jobmuligheder i udlandet. Jeg ved godt at alm. jura er meget "national bundet", men har haft et ønske om at være advokat lige siden 6.-7. klasse. 

En tredje mulighed er at jeg kan søge på SDU (jura), men problemet er bare at jeg så skal pendle, og det ved jeg ikke lige hvor godt det er, at pendle frem og tilbage, når man  bor i københavn.

Hvad synes du det bedste er jeg kan gøre? 


Brugbart svar (3)

Svar #9
25. marts 2012 af Roman Garcia

@CamillaHanse

Hvis du med sikkerhed vil arbejde i udlandet, når du er færdig med uddannelse, så skal du tænke dig om, før du vælger HA (jur) eller jura. Som du selv skriver, så vil det juridiske være meget national bundet. Derfor vil det nok være bedre at gå i retningen af økonomis, f.eks. tage en alm. HA. De økonomiske principper er de samme uanset om man arbejder i Danmark eller Italien.

Så der er en række fag, hvor job mulighederne er væsentligt bedre, end jura og HA/Cand. merc. (jur). 
Det er jo ikke meget man kan bruge dansk jura til, hvis man arbejder i f.eks. Italien. Så derfor skal du seriøst overveje, om du ønsker at vælge en juridisk uddannelse, hvis du vil arbejde i udlandet. Specielt hvis du vil være advokat, så kræver det ekstra uddannelse i udlandet, og her vil man muligvis stadigvæk være bagerst i køen på jobmarkedet. Men det kommer jo helt an på, hvilke konkrete ideer du har omkring arbejde i udlandet,   

Den bedste løsning vil formentlig være at søge over på KU, men jeg kender ikke helt deres meritoverførselregler. Her vil du skulle kontakte studievejedningen.


Svar #10
25. marts 2012 af CamillaHanse (Slettet)

 @ Roman Garcia, vil først og fremmest takke for svarene. 

Jeg har længe gået og tænkt på andre muligheder, blandet alm. HA eller økonomi på KU, men som sagt før har jeg altid haft en drøm om at være advokat, og derfor er det lidt svært at sige farvel til drømmen nu. 

Jeg har en idé om at være i Tyrkiet om nogle år så ja, dansk jura vil nok være svært at arbejde med dernede. Dog kan det kræve ekstra uddannelse som du siger, og det kan måske være en løsning. Der nok forbundet besværligheder med den ekstra indsats, og kan dermed godt overvejes, da det vil være en lang vej til opnåelsen af viljen. 

Jeg har snakket med flere vejledere, og de har sagt, at HA jur på CBS vil være mest oplagt at tage på grund af det internationale vinkel CBS har. 

Så må jeg vel søge, snakke, få ideer og samle op for at finde frem til det bedste. Bare det kunne være nemt at finde den passende uddannelse til ens ønsker :) 

 

 


Brugbart svar (3)

Svar #11
26. marts 2012 af Roman Garcia

@ CamillaHanse

Jeg vil give din studievejleder ret i, at uddannelserne på CBS er mest internationale. Dette skyldes primært, at en række af deres fag er "globale", f.eks. som økonomi. Dog kan man ikke blive advokat i Danmark med en uddannelse fra CBS. Man skal have alm. jura for at kunne blive advokatfuldmægtig, som er "læretiden" før man bliver advokat.

Hvis du vil til Tyrkiet, skal du undersøge, om der er konkrete muligheder for at tage en efteruddannelse. Da det er uden for EU, er det ikke sikkert, at de har muligheder for at man på kortere tid kan opgradere sin danske uddannelse til en tyrkisk uddannelse, og derved opnå de bedste muligheder for at arbejde. I lande som England, Tyskland osv. har man specielle uddannelsesforløb, hvor man kan opnå f.eks. en engelsk jurist uddannelse på kortere tid, hvis man har en jurauddannelse fra Danmark med. Så det kan være en god ide at undersøge de konkrete muligheder. I denne forbindelse kan du muligvis kontrakte den danske ambasade i Tyrkiet.

Derudover skal du selvfølgelig være bevidst om, at man nok kommer "bag i køen" i forhold til andre jobansøgere, hvis du ønsker at arbejde med tyrkiske retsforhold. Hvis en person har læst 5-6 år i tyrkiet, så er det svært at være bedre en denne ansøger, hvis man f.eks. kun har læst 2 år i tyrkiet. Det er selvfølgelig også muligt at arbejde med danske retsforhold i tyrkiet, men tvivler på, at det er særlige mange stillinger.

Jeg vurderer, at de 2 bedste muligheder for at arbejde i Tyrkiet er:
1) Arbejde i en dansk virksomhed, som har aktiviteter i Tyrkiet. Når man har arbejdet hos denne virksomhed et stykke tid, så vil der muligvis være mulighed for at blive udstationeret til Tyrkiet et par år og arbejde her.

2) Vælge en uddannelse, som kan bruges direkte. Det vil sige, at du enten tager uddannelsen inden for jura i Tyrkiet, hvorefter du kan arbejde som jurist i Tyrkiet. Denne uddannelse kan du så muligvis bruge i Danmark bagefter. Dette bliver dog lidt nemmere, hvis Tyrkiet bliver medlem af EU, da der så er et krav om, at den skal kunne bruges i Danmark. Eller også kan du vælge en uddannelse, der er "global". Det vil sige medicin, økonomi, ingeniør osv.

Det er korrekt, at det nogle gange kan være lidt svært at finde en uddannelse, som passer perfekt til de ønsker man har, men hvor der er vilje er der vej.


Svar #12
27. marts 2012 af CamillaHanse (Slettet)

@ Roman Garcia, som du anbefaler vil jeg undersøge de konkrete muligheder for efteruddannelse i Tyrkiet. Må dog sige, at jeg er lidt uenig med hensyn til at stå "bag i køen." Det kan godt være underligt, men selv med et eksamensbevis fra hhx,  har jeg en stor chance for at finde et job dernede. Man har måske ikke mulighed for at  finde et arbejde inden for det man vil, da det  vil være afhængig af ens uddannelsesbaggrund, men stadig har man gode muligheder med et udenlandsk bevis. :) 

Heldigvis er der ikke optagelseskrav dernede til de fleste universiteter for unge med en udenlandsk gymnasial uddannelse. Så måske kunne jeg også overveje at læse jura i Tyrkiet. :) 

"Hvor der er vilje er der vej." Kan kun være enig. Jeg giver ikke let op. Går efter min drøm med et ønske, om at det blot ikke forbliver som en drøm men til virkelighed. :) 

 


Skriv et svar til: Jura 2012

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.