Biologi

Osmose

23. august 2005 af o-OMyO-o (Slettet)
Kunne godt tænke mig at få lidt hjælp her.. sidder med en biologi rapport om osmotisktryk i kartofel og har nogle spørgesmål her:
1) Hvorfor hænger bladene ofte på planten selvom den har vandmangel?

2) Hvilke osmotiske problemer organismer har, der lever i ferskvand.

3) Hvordan har henholdsvis encellede dyr og planter løst dette problem.

4)Osmose i hverdagen.

Håber der er nogen der vil hjælpe mig!!

Knus My

Brugbart svar (0)

Svar #1
24. august 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

1) Jeg forstår ikke spørgsmålet. Bladene hænger vel netop fordi de mangler vand, gør de ikk'? Eller menes der: "Hvorfor har planten stadig blade, selvom den mangler vand?"?

2) Osmose foregår fra lavere mod højere koncentration af stoffer opløst i vand og derved ogsåfra højere koncentration af vand mod lavere konc af vand. Der er vand indeni og udenfor organismen. Da der i ferskvand ikke er betydelige mængder af NaCl (salt) i forhold til i organismen, vil vandet have en tendens til at søge ind i organismen og denne vil svulme op og måske endda sprænge.

3) De opretholder et osmotisk tryk. Jeg ved ikke, hvor meget I ved om plante- og dyreceller og forskelle mellem dem, men her er der lidt. Dyreceller udnytter deres Na+/K+-pumpe.
Planteceller har en hård cellevæg, så den er sværere at sprænge. Når du har vandet en plante godt, vil dens blade stritte og være fulde af saft. Det skyldes "turgortrykket". Desuden benytter planterne sig af metoder, der svarer lidt til Na+/K+-pumpen hos dyrene, bare med H+ i stedet og de benyter sig også af den centrale vakuole (er det med i Jeres pensum...?).
Hos nogle protozoer (encellede dyr) såsom amøber, findes en såkaldt kontraktil vakuole. Du må godt spørge nærmere til dette, men jeg er ikke sikker på, at I ikke skal vide noget om det i 2.g.

Brugbart svar (0)

Svar #2
24. august 2005 af 1. Charlotte (Slettet)

Generelt om vakuolerne gælder, at de kan fyldes op med vand hvilket hjælper i denne sammenhæng.

Svar #3
24. august 2005 af o-OMyO-o (Slettet)

Du skal have mange tak for hjælpen tror godt jeg kan hitte ud af det nu..

Skriv et svar til: Osmose

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.