Historie

Hvad indeholder begrebet "samfundet"?

28. april 2012 af Christina1995 - Niveau: A-niveau

Jeg har i min dansk historie opgave, valgt faget historie. 
Og har valgt at beskæftige mig med "samfundet under middelalderen"? 
Kan nogen hjælpe mig med hvad det helt præcis er jeg kommer ind på?
Har ikke mulighed for at snakke med min lærer om det, og jeg skal gang med opgaven. Jeg må ikke skrive om andet end samfundet,da det vil trække ned. 
Det er vel befolkningen og samfundets struktur jeg kommer ind på? HMMM


Brugbart svar (4)

Svar #1
29. april 2012 af NordiskSprogLitteraturStuderende (Slettet)

Hej

Du skal allerførst komme ind på selve samfundsopdelingen (de fire stænder) . Dette er selvfølgelig for at give et overordnet blik på samtiden. De fire stænder er:  1) adel, 2) gejstlighed, 3) borgere, 4) bønder.

Samfundshistorie med middelalderen er særligt spændende fordi det er den periode på 1000 år som skiller antikken og renæssancen. Før middelalderen havde vi opblomstring af kultur, kunst, filosofi og en begyndende individualiseringsproces. Efter middelalderen blev alle disse ideer genopfundet. Men under middelalderen stod "alt" stille, for her var det kirken der var dominerende i samfundet.

Du skal dernæst gå dybere ned i samfundsstrukturen og beskrive forholdet mellem bonde og adel (herremand og stavnsbonde). Du skal redegøre for økonomien, by og land-forhold (hvorfor byerne voksede under middelalderen: borgerstanden), omfanget af kirkens magt og forholdet mellem gejstlighed og adel (kirke/præster, munke etc. og konge/riddere). 

Spørg herefter indtil (analyser) forskellige aspekter af samtiden  og dette kan gøres ved at udgangspunkt i kirken (eg. korgstog) eller i hvordan middelaldermennesket håndterede sygdomme (eg. pest).

Vurder hernæst samfundet og samfundets udvikling dvs. hvilken indflydelse havde middelaldersamfundet på eftertiden (eg. nedskrivning af love, sanitetsforhold/udvikling, tro mv.) 

Husk det er vigtigt at vide hvad du skriver om! Når du i dit indlæg skriver ...har valgt at beskæftige mig med "samfundet under middelalderen"  - er du nødt til at have gjort dig det klart om det er Danmark eller "bare" Europa du kommer ind på. 

Jeg har tolket det som Middelaldersamfundet i Central-og Vesteuropa. Central-og Vesteuropa var på denne tid meget det samme altså selvom vi har med forskellige stater at gøre, var samfundsstrukturen stort set ens. Derfor kan du også roligt nøjes med at skrive generelt, så længe du husker at begynde med at definere at du redegør for Central-og Vesteuropa.

 

Håber det kan bruges

 - Og god fornøjelse med DHO'en.

mvh

Viktor

 

 


Svar #2
29. april 2012 af Christina1995

Årh guuuud, tusind tusind tak ! :-)

Det skal jeg lige læse et par gange til... tak

Ahh Jeg glemte helt at det er i Danmark, fordi vi måtte ikke vælge andet. 
Jeg kiggede lige på min problemformulering; "samfundssystem under middelalderen"? det er vel det samme, samfund og samfundssystem? er det ikke? He he min retning er naturvidenskab, og føler mig som en blondine lige nu :-)




 


Brugbart svar (3)

Svar #3
30. april 2012 af NordiskSprogLitteraturStuderende (Slettet)

Hej igen,

 

Jo samfund og samfundssystem er det grundlæggende det samme.

Dog husk system betyder opbygning af samfundet og i middeladeren er det lig feudalsamfundet. 

 

Det er godt det kan bruges :)


Skriv et svar til: Hvad indeholder begrebet "samfundet"?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.