Kemi
Kemiopgave
29. august 2005 af
Misser (Slettet)
Hey..
Har en kemiopgave jeg simpelthen ikke kan finde ud af..
1,6 g calciumcarbonat overhældes med 100mL 0,100 M saltsyre.
Hvor mange masseprocent af calciumcarbonaten reagerer med saltsyren?
Har regnet n ud for calciumcarbonaten = 0,015984016 mol, og n ud for saltsyren = 0,01 mol. ved bare ikke hvordan jeg kommer videre i opgaven.
Har en kemiopgave jeg simpelthen ikke kan finde ud af..
1,6 g calciumcarbonat overhældes med 100mL 0,100 M saltsyre.
Hvor mange masseprocent af calciumcarbonaten reagerer med saltsyren?
Har regnet n ud for calciumcarbonaten = 0,015984016 mol, og n ud for saltsyren = 0,01 mol. ved bare ikke hvordan jeg kommer videre i opgaven.
Svar #1
29. august 2005 af IBM (Slettet)
Følgende reaktion sker ved sammenblanding:
CaCO3 + 2HCl --> CaCl2 + H2O + CO2
Følgende stofmængder haves:
nCaCO3 = m/M = 1,6g/100,087g/mol = 0,016mol
nHCl = 0,100M*0,100L = 0,01mol
CaCO3 og HCl reagerer i forholdet 2:1, dvs. at der til neutralisationen af 0,01mol HCl skal anvendes 0,005mol CaCO3. Dvs., at der ud af de 1,6g CaCO3 skal anvendes følgende masse CaCO3:
m = 0,005mol*100,087 = 0,5g
Følgende masseprocent af calciumcarbonaten reagerer med saltsyren:
0,5/1,6 *100% = 31,25%
CaCO3 + 2HCl --> CaCl2 + H2O + CO2
Følgende stofmængder haves:
nCaCO3 = m/M = 1,6g/100,087g/mol = 0,016mol
nHCl = 0,100M*0,100L = 0,01mol
CaCO3 og HCl reagerer i forholdet 2:1, dvs. at der til neutralisationen af 0,01mol HCl skal anvendes 0,005mol CaCO3. Dvs., at der ud af de 1,6g CaCO3 skal anvendes følgende masse CaCO3:
m = 0,005mol*100,087 = 0,5g
Følgende masseprocent af calciumcarbonaten reagerer med saltsyren:
0,5/1,6 *100% = 31,25%
Svar #2
29. august 2005 af IBM (Slettet)
Rettelse: CaCO3 og HCl reagerer i forholdet 1:2 og IKKE 2:1, men det har jeg taget højde for i beregningerne.
Svar #3
29. august 2005 af Misser (Slettet)
Okay.. Det skal du have mange tusind tak for.. Nu forstod jeg hvad opgaven gik ud på...
Skriv et svar til: Kemiopgave
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
