Kemi

hvad er forsæbning i kemisk relation?

08. april kl. 17:52 af SkolleNørd - Niveau: B-niveau

hvad er forsæbning i kemisk relation?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april kl. 18:05 af M2023

#0. Se eventuelt denne video.


Brugbart svar (0)

Svar #2
13. april kl. 02:00 af Rumballsm

En forsæbning er en hydrolyse af estere..

Estere er produktet af, at kondenserer en alkohol på en carboxylsyrer:

R-C(=O)OH + HO-C-R \rightarrow R-C(=O)O-C-R + H2O

R-C(=O)O-C-R

Forsæbningen sker når du har din ester i et basisk miljø med alkaliske atomer (typisk natrium fra natriumhydroxid).

En hydrolyse er spaltningen af et organisk molekyle med vand (derfor "hydro"). Det er det omvendte af en konensationsreaktion det kan fx. være det omvendte af kondensationen fra før:

R-C(=O)O-C-R + H2O  \rightarrow  R-C(=O)OH + HO-C-R

Forsæbingen sker i basiske opløsninger, hvor der i hydrolysen tilsættes et hvilket som helst alkalimetal-hydroxid, dannes et (alkalimetallets navn)- carboxylat. Det sidste OH fra basen sætter sig så på den fraspaltede kæde og danner en alkohol:

I eksmplet fra før vil reaktionen se ud på følgende måde:

R-C(=O)O-C-R + NaOH  \rightarrow  R-C(=O)ON + HO-C-R


Skriv et svar til: hvad er forsæbning i kemisk relation?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.