Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

supernova

19. juni 2012 af kiraaida (Slettet) - Niveau: 9. klasse

Kunne der dannes en supernova i mælkevejen og hvad ville det foresage?


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. juli 2012 af Baalduru (Slettet)

Supernovaer kan og har eksploderet i mælkevejen. Den sidste der blev observeret, var i 1604 (med det kreative navn SN1604). Jeg mener det er den sidste, der med sikkerhed, er blevet observeret i mælkevejen. Jeg tror at man regner med ca. 30 supernovaeksplosioner i en galakse som mælkevejen i løbet af 1000 år.

Hvad det ville forsagde her på Jorden kommer helt andet på hvor tæt på supernovaen eksplodere. Tæt på er ikke så godt, da det i værste tilfælde kan blæse vores atmosfære af og bombadere Jorden med stråling. Jeg mener dog ikke der findes nogen supernovakandidater der udgøre en umiddelbar fare for os. Der er et par stykker der er forholdsvis tæt på, men de bliver bare interessante ikke farlige.

Når en supernova eksplodere i en anden galakse kan den lyse lige så meget som hele galaksen tilsammen. I vores galakse kunne det være lige så kraftigt som fuldmånen, og måske ville den kunne ses om dagen.

Tunge elementer (jern, calcium osv) bliver skabt og slynget ud i universet når en supernova eksplodere. Så uden supernovaer, var der ingen liv på Jorden (eller nogen Jord).


Skriv et svar til: supernova

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.