Fysik

Gitterkonstant

01. september 2012 af Jelly (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej,

Håber nogle kan komme med hints til denne opgave:

Hvis lys fra en glødelampe sendes ind mod et gitter med 600 streger pr. mm. 1. ordens spektret for det grøne lys har afbøjninsvinkler i intervaller 

a. Beregn gitterkonstanten i nm.


b. Beregn den største og den mindste bølgelængde i det grønne lys.

Håber på respons.

 

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. september 2012 af mathon

a)

        600 streger på 1 mm
dvs

        d = (1 mm) / 599 ≈ (1 mm) / 600 = 600-1 mm = 0,00166667 mm = 1666,67 nm


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. september 2012 af mathon

    grønt lys i vacuum har bølgelængde i intervallet

                                        λgrøn ∈ [520 nm - 565 nm]
i gennemsnit
                                        λgrøn = ((520 nm) + (565 nm)) / 2 = 542,5 nm

 

   gitterligningen giver dig
    
                                        d·sin(φn) = n·λ         som med  φmax = 90º
   giver
                                        d = nmax·λgrøn
   hvor
             for n hel
                                        nmax = [d/λgrøn] = [(1666,67 nm) / (542,5 nm)] = 3

 

..........
   
      [x]   betyder helværdien af x

.........


                                        

   du har ikke oplyst afbøjningsvinkelintervallerne


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. oktober 2021 af fysikabbog

Jeg har en bog med samme stykke

afbøjningsvinkelintervallerne er 17,2º < θ < 20,3º


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. oktober 2021 af mathon

                       \begin{array}{llllll} \lambda _{\textup{gr\o n max}}=\left (1666.67\;nm \right )\cdot \sin(20.3\degree)=578.2\;nm\\\\ \lambda _{\textup{gr\o n min}}=\left (1666.67\;nm \right )\cdot \sin(17.2\degree)=492.8\;nm \end{array}


Skriv et svar til: Gitterkonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.