Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

Hjælp til NV!!

04. september 2012 af Lauholm (Slettet) - Niveau: C-niveau

Nogle der kan hjælpe mig med noget NV??

Har to spørgsmål som hedder:

1. Hvor på jorden kan man opleve midnatssol?

2. Hvor på jorden har man solen lodret over sig kl.12 middag ved solhverv?

På forhånd tak :-)

 


Brugbart svar (1)

Svar #1
04. september 2012 af flod-tusse (Slettet)

man kan opleve midnatssol på grøndland :)

Og der kører de også med - i grove træk - et ½ års dag og så et ½ års nat... Men kan ikke huske om natte-perioden er om vinteren eller om sommeren


Brugbart svar (1)

Svar #2
07. september 2012 af ramme2 (Slettet)

På den nordlige halvkugle indtræffer midnatssol på 66 nordlige breddegrad og nordligere. På 66 breddegrad (polarcirklen) forekommer midnatssol kun "i dagene omkring midsommer". Tager man helt op på den geografiske nordpol, har man dagslys i hele sommerhalvåret og mørke i hele vinterhalvåret. Det omvendte gælder for den sydlige halvkugle. Den 66 breddegrad, der kaldes den nordlige polarcirkel skærer igennem Nordskandinavien, det nordlige Rusland, nord-canada og det sydlige Grøndland. På den sydlige halvkugle skærer polarcirklen ikke nogle beboede områder, men man kan opleve midnatsolen på antarktis.

Omkring ækvator (0 breddegrad) kulminerer solen ved forårsjævndøgn (ca 22 marts) og efterårsjævndøgn (22 september). Det vil sige at man har solen lodret over sig kl 12 på de nævnte datoer. På den nordlige vendekreds (23 graders nordlig bredde) har man solen i zenith omkring den 22 juni. På den sydlige vendekreds står solen i zenith omkring den 22 december.   


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. september 2012 af Andersen11 (Slettet)

#2

Polarcirklernes breddegrader ligger ved ca ±66,5º , og tilsvarende ligger vendekredsene ved ca ±23,5º bredde. Det skyldes ekliptikahældningen på ca 23,5º

På den sydlige pol er der faktisk også dagslys i hele sommerhalvåret og mørke i hele vinterhalvåret. Pointen her er, at årtiderne sommer og vinter er forskudt 6 måneder på den sydlige halvkugle i forhold til årstiderne på den nordlige halvkugle.

(Grønland).


Skriv et svar til: Hjælp til NV!!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.