International økonomi

Mikroøkonomi - risikoavers og forsikring

24. oktober 2012 af NickiFS (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej Allesammen

Jeg har fået følgende opgave og jeg kan ikke rigtig greje den. Håber at en eller flere vil og kan give et fingerpeg i den rigtige retning.

Jeg er risiko avers, og forsøger at maksimere min forventede værdi af c0,5 , hvor c er min formue. Jeg har 50,000 i kontanter, og desuden kunst til en værdi af 200,000 som jeg opbevarer i mit kælderrum. Jeg bor i et område, der kan pleve at få kælderen oversvømmet under kraftige regnskyl. Hvis min kælder bliver oversvømmet, vil min kunst kun være 40,000 værd. Sandsynligheden for en oversvømmet kælder er 1 pct.


(1) Hvad er min forventede nytte?
(2) Hvor meget forsikring skal jeg købe for at være fuldt forsikret?
(3) Hvad er den aktuarisk fair forsikringspræmie?
(4) Hvad er min nytte hvis jeg køber fuld forsikring til den aktuarisk fair pris?

På forhånd tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
27. oktober 2012 af Yossarian (Slettet)

Hej Nicki

Formen af den givne funktion er en kvadratrodsfunktion, som viser din risikoaversitet, hvilket betyder at du får mere nytte/værdsætter den 1. krone mere end den 2., og den sidste mindre end den næstsidste. 

Din formue c består så af to dele: Kunst=200.000 og Kontanter=50.000, så ud fra det er c=Ku+Ko =>200.000+50.000=250.000, så din nytte er 250.000^0,5 = 500

Der er så 1% risiko for at miste 160.000 => 0,01 * 160.000 = 1600, dette er så den aktuarisk 'fair' værdi. Dette skal så trækkes fra i den nye nyttefunktion, U(Ko ,Ku(risk,tab))= (50.000 + 200.000 -0,01*160.000)^0,5 =498,4

 

I og med du er risikoavers vælger du så forsikringen. Så du skal forsikre dig for 160.000.

vh


Skriv et svar til: Mikroøkonomi - risikoavers og forsikring

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.