Fysik

Relativistisk hastighedsregning

18. december 2012 af mikael123456 - Niveau: A-niveau

Jeg skal regne opgaven:

”En radioaktiv Atomkerne bevæger sig med hastigheden 3,1*10^7 m/s  i forhold til laboratoriet som inertialsystem. Atomkernen henfalder, og der udsendes en elektron med hastigheden 2.35*10^8 m/s i forhold til kernen. Hvor stor er elektronens hastighed i forhold til laboratoriet, når elektronen udsendes….


a) i kernens bevægelsesretning

b) modsat kernens bevægelsesretning.

 

hastighedstransformationen u=(u´+v)/(1+(u*v/c^2)) og Den omvendte hastighedstransformation hedder u´=(u-v)/(1-(u*v/c^2)) skal vel bruges.

I a) har jeg brugt hastighedstransformationen u=(u´+v)/(1+(u*v/c^2)) hvor v er kernens hastighed og u' er elektronens hastighed. c er lysets hastighed i vakuum 

Jeg får 2.46*10^8 m/s. Dette virker meget rimeligt.

Det er i opgave b) jeg ikke helt er med i. 

Er der mon nogen der kunne hjælpe mig med b)?


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. december 2012 af peter lind

Du skal bruge samme formel men med v(eller u) med modsat fortegn


Svar #2
18. december 2012 af mikael123456

Tak for svaret.

Det vil altså sige at v nu er -3,1*10^7 m/s og så sætter det ind u=(u´+v)/(1+(u*v/c^2))..

Det giver så resultatet 2.22*10^8m/s. 

Vil i mene at det er korrekt?

 


Brugbart svar (1)

Svar #3
18. december 2012 af peter lind

ja


Svar #4
18. december 2012 af mikael123456

Mange tak for hjælpen. 


Skriv et svar til: Relativistisk hastighedsregning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.