International økonomi

op og nedture i økonomien

24. december 2012 af avantii (Slettet)

Jeg sidder her med en opgave, og jeg har lidt problemer med at finde frem til hvad jeg kan skrive. derfor tœnkte jeg måske der var nogen venlige folk her på amino som ville hjœlpe med lidt ideer. min opgave er

1.what are the courses of the booms and slumps in the financial system?

What are the factors that will influence, how long it is before the next cyclus begins.

Da jeg gå på en business school og ikke rigtigt har haft noget med macro økonomi at gøre i lang tid, har jeg lidt problemer med at finde frem til hvad jeg kan inkludere. indtil nu har jeg skrevet om

Hyman Minsky og han supply af penge, som en skaber til et boom og bust. Har også skrevet om manias, panics og crash, hvor der er en vild efterspørgelse efter et eller andet asset, som folk flokkes om, derefter skaber det en bubble som udløser en panik tendens hvor folk sœlger ud, som så medføre et kollaps. men je syns jeg mangler at forklare fundamentale faktorer til en boom bust. men må indrømmer jeg ved ikke hvad jeg kan skrive om her.

Venlig hilsen


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. december 2012 af PeterNielsen70 (Slettet)

Hej avantii,

Hvis du har fat i Hyman Minsky, så er du i hvert fald ikke gået helt galt i byen – du er faktisk helt spot-on, hvis du spørger mig. Der er dog nok nogle nobelpristagere i makroøkonomi, som ikke vil være helt enige i det. Men det viser blot, at makroøkonomi ikke er en eksakt videnskab – og at der hersker stor uenighed blandt makroøkonomer i forhold til hvad der skaber kriser mv. 

Jeg vil anbefale, at du tjekker vedlagte youtube-video, hvor den australske økonom, Steve Keen, gennemgår et eksempel på ”boom and bust” baseret på privat låntagning som finansierer et boom. En forsat højkonjunktur forudsætter dog, at priserne på aktiverne (huse, aktier osv.) fortsætter med at stige. Dette kan ikke lade sig gøre, hvorefter boblen på et tidspunkt brister. Steve Keen var i øvrigt en af de relativt få økonomer som advarede om et kommende kollaps forud for finanskrisen i 2008. Han er først nu ved at blive lidt kendt. Omkring 10 min. inde i videoen kommer analysen, som også er baseret på Hyman Minsky.

Du skriver, at du ikke før har beskæftiget dig så meget med makroøkonomi, så jeg ved ikke om videoen er til at forstå – det kræver jo nogle forkundskaber. Men jeg synes, at du skal prøve at se den.  

Hvis du ser problemet i en dansk kontekst, så har vi jo haft omkring 10-12 bankkrak de seneste år. Dette som følge af en kombination af inkompetente ledelser/bestyrelser, euforisk tro på forstsatte prisstigninger, overbelåning af ejendomme, udlån til spekulanter til tvivlsomme ejendomsprojekter. Herudover var der også skabt store lønstigninger til bankdirektører samt uhensigtmæssigt bonusordninger til personale. Det politiske system har også haft deres del af ansvaret for krisen, da indførelsen af afdragsfrie lån i 2003 blot førte til endnu højere huspriser inden kollapset. Kollapset i banksektorern har bl.a. ført til tab for småaktionærer og til en nødvendig redningsaktion fra staten og det øvrige finansielle sektor.     

Andre forklaringer på konjunktursvingninger (i opadgående retning) kan fx være nye opfindelser (dvs. innovation), løft i uddannelsesniveauet hos en befolkning, krige, fund af nye naturressourcer og lign. Ovennævnte er dog nogle lidt bredere funderet økonomiske udsving, som ikke primært er baseret på det finansielle system.  

http://www.youtube.com/watch?v=js9WBi_ztvg


Skriv et svar til: op og nedture i økonomien

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.