Kemi

pH

04. februar 2013 af elissa92

Håber, jeg kan få lidt hjælp :)

Mavesafts lave pH værdi har en bakteriedræbende funktion. Undersøgelser har vist, at
mange bakterier dræbes når pH er mindre end 2.5. Mavesaft kan betragtes som en fortyndet
opløsning af saltsyre.

a. 10 mL mavesaft blev neutraliseret med 6.3 mL 0.1 M NaOH. Beregn mavesaftens
oprindelige pH værdi.

 

Hvordan starter jeg lige? Mangler et skub

 


Brugbart svar (2)

Svar #1
04. februar 2013 af KimT.T. (Slettet)

1. Beregn [OH-] ud fra den formelle koncentration af NaOH-opløsningen (0.1 M), den tilsatte mængde volumen (6.3*10-3 L) samt det oprindelige prøvevolumen (10*10-3 L). Udnyt at forholdet mellem de støkiometriske koefficienter for NaOH og OH- er 1:1, således at det må gælde at n(NaOH) = n(OH-) eller at [NaOH] = [OH-]

2. Udnyt at HCl er en stærk syre, der derfor vil dissociere næsten 100% til H3O+-ioner. Derfor bliver neutralisationsreaktionen i virkeligheden, at hydroxidionerne reagerer med oxoniumionerne:
OH- (aq) + H3O+ (aq) → 2 H2O (l)
Her kan det ses, at forholdet mellem [OH-] og [H3O+] er 1:1; derfor må der gælde følgende:
[OH-] = [H3O+]

3. Beregn pH ud fra definitionen af pH:
pH = -log([H3O+])

Hvis du stadig er forvirret, så skriv endelig igen :)
 


Svar #2
04. februar 2013 af elissa92

Tusind tak, jeg forstod den faktisk efter jeg skrev spørgsmålet.. Så får jeg en pH-værdi, som er 1,2.

Nu skal jeg så videre med opgaven:

Calciumcarbonat (CaCO3) bruges i lægemidler til at neutralisere saltsyren i mavesaften.
Beregn hvor mange gram calciumcarbonat (molvægt 100.1 g/mol), der skal bruges til at
neutralisere 2.0 L mavesaft med den pH værdi, som blev fundet i spørgsmål (a).

Vi skal have pH-værdien for CaCO3 til at være 7-1,2 = 5,8..

Så langt er jeg kommet... Men jeg ved ikke lige, hvordan jeg kommer videre med det


Brugbart svar (2)

Svar #3
05. februar 2013 af KimT.T. (Slettet)

Nej, du misforstår konceptet med pH.
1. Du skal udnytte, at du kender [H3O+] fra tidligere opgave, som svarer til [HCl]; omregn til stofmængde ud fra det volumen, du får opgivet (2.0 L). 

2. Du kigger på neutralisationsreaktionen mellem CaCO3 og HCl, som er givet ved:
CaCO3 (s) + 2 HCl (aq) → CaCl2 (aq) + CO2 (g) + H2O (l)
Her ser du at forholdet mellem de støliometriske koefficienter for CaCO3 og HCl er 1:2; dvs. at
n(CaCO3) = n(HCl) / 2

3. Omregn den fundne stofmængde af CaCO3 til masse ud fra dens molare masse (100,1 g/mol).


Skriv et svar til: pH

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.