Dansk Historieopgave

weimar forfatningen

28. februar 2013 af hanus01 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej alle

sidder lige og skriver dho, og har lidt svært ved, at finde noget om hvordan Hitler han gjorde brug af paragraf 48 i weimar forfatningen, og hvad det helt præcist handlede om eller hvorfor han gjorde brug af den? 

Nogen der er god til Historie og kan forklare dette? 


Brugbart svar (1)

Svar #1
28. februar 2013 af adsafadfdsafdasf

Weimarforfatningen, Tysklands første demokratiske rigsforfatning. Forfatningen blev vedtaget af Nationalforsamlingen i Weimar 11.8.1919 og trådte i kraft 14.8.1919. http://www.denstoredanske.dk/Geografi_og_historie/Tyskland,_%C3%98strig,_Schweiz_og_Liechtenstein/Tyskland_1918_-_1933/Weimarforfatningen

"Art. 48. Såfremt en delstat ikke opfylder de pligter, som er pålagt den ifølge rigsforfatningen eller rigslovene, kan præsidenten tvinge den dertil ved hjælp af den væbnede magt.

Rigspræsidenten kan, når den offentlige sikkerhed og i Det tyske Rige i væsentlig grad er forstyrret og udsat for fare, træffe de til den offentlige sikkerheds og ordens genoprettelse nødvendige forholdsregler og om fornødent skride ind med hjælp af den væbnede magt…"

Paragraf 48 var en form for "nødparagraf" i den for stand at paragraffen kunne sætte forfatningen ud af kraft. Man havde dog aldrig troet at det kunne gå så vidt, at man kom til at sætte paragraffen i kraft. Men de tog fejl, for paragraf 48 gjorde det, for nazisterne, muligt at vælte Weimarrepublikken og overtage magten.

 


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. november 2017 af HFNU (Slettet)

Jeg ved godt at oplægget er meget gammelt, men jeg sidder og skal skrive om Weimarforfatningen og jeg kunne rigtig godt tænke mig at høre om der er nogle der vil forklare mig hvordan nazisterne og Hitler "udnyttede" ; Paragraf 48.

Er det netop det sidste i paragrafen at : " Hvis det tyske rige er forstyrret og udsat for fare, altså det at Tyskland stod dårligt til efter 1914 både økonomisk og socialt, så man man godt grie ind og ændre på det situationen....??? 


Skriv et svar til: weimar forfatningen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.