Psykologi

psykoanalyse

04. marts 2013 af Rania26 (Slettet) - Niveau: C-niveau

er der en der vil hjælpe mig ...?

Giv et bud på, hvordan de tre forskellige dele af personligheden (superego, ego og id) kan påvirke en person, der er på en tiltrængt slankekur, men får tilbudt en lækker kage hos en god bekendt. Brug så mange fagbegreber som muligt.?


Brugbart svar (3)

Svar #1
04. marts 2013 af candphil

De tre fænomener er ofte præsenteret i en tegning af et æg med 'over jeg' for oven, 'jeg' i midten og 'underbevidstheden' for neden.

Det er en god ide at begynde med at definere de tre begreber og hvor de kommer fra. De er fra psykoanalysens barndom og er skabt af Freud. Begreberne er udsprunget af psykoseksuel faseudvikling. Faser som begreb bliver der diskuteret en del i disse tider, men under alle omstændigheder er de en god ide at gå ud fra, når man skal lære at forstå det.

Mennesket vokser ligesom ud af livsdrift - vilje til at leve. Det er passion, nydelse, seksualdrift: Id eller det... "Id" bliver også forbundet med underbevidstheden eller ubevidstheden. Det er de ting som virker bag om ryggen på os. Biologiske drifter omm.  ("Id" vil helt klart gerne have kagen - og er lidt ligeglad med hvad verden synes om personens fedme).

Som modsætning er der omverdens krav til en: Man kan ikke bare gøre som man vil, tage hvad man vil, man skal dele, lade være med at lyve og alle de andre ting som står i biblen: Superego; overjeg (Overjeg'et synes ikke den fede skal have kagen) ..

I midten står "jeg" så og skal klare spændet mellem driften og omgivelsernes krav og i dette tilfælde også "jeg's" sunde fornuft.

Hvis man vil smøre en masse fagbegreber ud over Freud's faseudvikling er det ikke så svært - det hele er heller ikke så svært at lære - men det tager nogen tid at erkende og mærke det spænd i sig selv ...

 


Svar #2
04. marts 2013 af Rania26 (Slettet)

Tusind tak for svaret

Brugbart svar (2)

Svar #3
11. marts 2013 af klotte (Slettet)

du kan også skrive om det der på psykoanalytisk heddr gentagelsestvang - nemlig når man ikke kan bryde et mønster fordi driftsbesættelse i idét er så stor eller at overjeget ikke er eksistende eller stort nok til at jeget kan tage kontrollen.

 


Skriv et svar til: psykoanalyse

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.