Samfundsfag

EU

07. april 2013 af michelle-506 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Har brug for hjælp til disse opgaver! (:

1. Efter at have set "Case 7: Lobbyisme i EU" (se den nedenfor) skal du skrive, hvilket indtryk du har fået af et medlem af EU-Parlaments mulighed for indflydelse.

2. Lav en kort skriftlig diskussion af hvor muligt det er at EU kan udvikle sig til en føderation. 

 

Case 7: Lobbyisme i EU 

Af Bo Beier Thorup, lektor i historie og samfundsfag, Handelsskolen København Nord, Lyngby og Mads Christian Dagnis Jensen, ph.d.-stipendiat, Det Europæiske Universitetsinstitut, Firenze

Et ofte fremført ”bevis” på det manglende demokrati i EU-systemet er fænomenet lobbyisme. Ordet stammer fra engelsk, hvor lobbyen er den forhal i det engelske parlament, hvor alle borgere kan træffe deres lokalvalgte politiker. En lobbyist i EU er en person, der bliver betalt af store koncerner, organisationer eller kommuner til at påvirke beslutningstagerne i Bruxelles. Man regner med, at der findes omkring 15.000 lobbyister i Bruxelles.



Eksempel på lobbyisme 

Et eksempel, hvor lobbyister påvirkede beslutningstagningen var, da EU greb ind og fastsatte maksimumpriser på mobilopkald til og fra udlandet med virkning fra september 2007.

Priserne på mobilopkald til og fra udlandet er temmelig dyre. Dette gælder også imellem EU’s medlemslande. Dette skyldes, at når man foretager et opkald i udlandet, anvender man en udenlandsk teleoperatørs net. Den udenlandske teleoperatør kan derefter opkræve en afgift (kaldet roaming-afgift) hos ens eget teleselskab.

Flere kritikere har i de senere år fremført, at der var tale om store teleoperatører, som holdt priserne kunstigt oppe pga. monopollignende tilstande. Ikke mindst de store teleselskaber i de sydlige EU-lande tjente mange penge på at opkræve høje roaming-afgifter. EU-kommissionen henstillede flere gange de store europæiske teleselskaber om at øge konkurrencen og finde en pris på markedsmæssige vilkår. Trods flere henstillinger blev priserne ikke nedsat, hvorefter EU-kommissionen og Europaparlamentet spillede ud med et forslag om, at fremover skulle et mobilopkald have et prisloft på 3,35 kr. pr. minut, og at modtage et opkald skulle højst koste 1,49 kr. pr. minut.


Lobbyisternes indflydelse 

Det lykkedes imidlertid de store teleoperatører ved hjælp af lobbyvirksomhed at påvirke en række af de store lande i Ministerrådet til at forhøje maksimumsprisen for et opkald til 4,56 kr. pr. minut og at modtage opkald i udlandet til 2,25 kr. pr. minut.

Yderligere fik teleselskabernes lobbyister overbevist en række af landene om, at EU’s maksimumpriser først skulle sættes i kraft med udgangen af september 2007. Hermed ville der være mulighed for at udnytte sommerferien 2007 til at fortsætte med de høje teleafgifter ikke mindst i de EU-lande, der typisk ville få mange turister. Europaparlamentet var utilfredse med de noget højere maksimumpriser, men så det som en halv sejr, at det lykkedes at gribe ind til fordel for forbrugerne på et marked, hvor der ikke har været tale om megen konkurrence.

Maksimumspriserne på mobilopkald i EU til og fra udlandet viser, at lobbyisterne kan have stor indflydelse på sager i EU. Men samtidig viser eksemplet også at lobbyisme på EU-plan ikke adskiller sig væsentligt fra lobbyisme på danske breddegrader. Her findes der også personer, som forsøger at påvirke de danske beslutningstagere. Endelig viser eksemplet, at både Europaparlamentet og EU-kommissionen forsøgte at kæmpe forbrugernes – EU-borgernes – sag modsat dele af Ministerrådet. Måske er der ikke så stor mangel på demokrati i EU?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. april 2013 af 123434

Hvad skal du have hjælp til? Hvad er svært?

 


Svar #2
07. april 2013 af michelle-506 (Slettet)

hvad jeg kunne svare i opgaverne? (:


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. april 2013 af Mirob (Slettet)

Altså 1 er ret ligetil og meget subjektiv.

2 er jo en simpel for/imod diskussion - kan du ikke være lidt mere specifik? :)


Svar #4
08. april 2013 af michelle-506 (Slettet)

Måske let for dig men ikke for mig?
For det første hvilket indtryk har du fået af et medlem af EU-Parlaments mulighed for indflydelse når du læser case 7? (:
Og for det andet hvor muligt det er at EU kan udvikle sig til en føderation? Og hvad er en føderation? 


Brugbart svar (1)

Svar #5
08. april 2013 af 123434

En føderation

USA 50 stater

Tyskland 16 Bundesländer

I en føderation har staterne en smule selvbestemmelse, men er alle under samme forfatninger.

 

 

 


Svar #6
08. april 2013 af michelle-506 (Slettet)

det er ikke meget hjælp du kommer med ??


Skriv et svar til: EU

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.