Samfundsfag

EU

08. april 2013 af michelle-506 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kan jeg måske få lidt hjælp herinde til disse 3 opgaver? (:

1. Gør kort rede for EU's historiske udvikling.

2. Undersøg udviklingen i beslutningsprocessen i EU via traktaterne.

3. Diskuter fordele og ulemper ved henholdsvis ’overstatsligt’ og ’mellemstatsligt’ samarbejde. (Skriv fordele og ulemper som punkter)


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. april 2013 af 123434

1) Stål-og kulunionen-EF-EU

Vesttyskland, Italien, Frankrig, Luxembourg, Holland, Italien, Belgien til pludselig at være 28 lande.

3) Spørgsmålets fulde ordlyd:
Hvad er forskellen på mel­lem­stats­ligt og overstatsligt sam­arbejde?
Svar

"Inden for EU er der forskellige former for samarbejde mellem medlemslandene. For at forstå EU bør man vide, at der overordnet er tale om to forskellige former for samarbejde, der forpligter landene på forskellig vis. Hvilken type samarbejde, der er tale om, kommer an på, hvilken traktat der er grundlag for samarbejdet.

Det, der er med til at gøre EU til noget helt unikt i international politik, er det såkaldt overstatslige samarbejde. Overstatsligt samarbejde betyder, at man i EU kan lave regler, der har direkte virkning i medlemslandene, og dermed påvirker borgerne i medlemslandene umiddelbart. Det betyder med andre ord, at en dansk borger kan påberåbe sig nogle juridiske rettigheder, som ikke er vedtaget i Folketinget men i EU.

EU-samarbejdet vedrørende det indre marked, landbrug og fiskeri m.m. er eksempler på områder med overstatsligt samarbejde. Bestemmelserne herom findes i Traktaten om Den Europæiske Unions Funktionsmåde.

Derudover er der det såkaldt mellemstatslige samarbejde, som er den traditionelle form for internationalt samarbejde mellem lande. Mellemstatsligt samarbejde betyder grundlæggende, at de regler, der bliver vedtaget, alene forpligter staterne. Det indebærer, at EU-regler der er vedtaget under det mellemstatslige samarbejde skal godkendes og vedtages af Folketinget, før de gælder for borgerne i Danmark. Mellemstatsligt samarbejde betyder også, at alle de deltagende stater skal være enige om at udfærdige nye regler. Med andre ord skal der enstemighed til for at indføre nye EU-regler på det mellemstatslige område.

Det mellemstatslige EU-samarbejde anvendes på politikområder, hvor det kan være vanskeligt for lande at indgå i et samarbejde, der er så tæt som det overstatslige samarbejde. Derfor anvendes den mellemstatslige samarbejdsform primært inden for samarbejdet om udenrigs, sikkerheds- og forsvarspolitik. Bestemmelserne herom findes i EU-traktaten.

Ét af Danmarks EU-forbehold går ud på, at Danmark ikke vil deltage i overstatsligt samarbejde på området retlige og indre anliggender."

Landene skal være enige-visse besværligheder.

Beslutningerne tages langt væk fra Danmark
 


Svar #2
09. april 2013 af michelle-506 (Slettet)

kan du ikke hjælpe mig med opgave 2, den har jeg sværest ved? (:


Brugbart svar (0)

Svar #3
18. august 2013 af 123434

Mellemstatsligt arbejde (inden for EU-regi) er den del af samarbejdet, der forpligter medlemslandene. Det betyder at alt mellemstatsligt arbejde skal godkendes og vedtages af nationale parlamenter, før det gælder for borgerne. f.eks hvis DK, skal have indført en lov, skal det danske folketing stemme for. Ved mellemstatsligt samarbejde skal der være enighed blandt staterne om lovgivningen.  Altså ved mellemstatsligt arbejde skal de enkelte landes parlamenter stemme for lovgivningen.

Ved overstatsligt arbejde går man uden om de forskellige landes parlamenter og indføre lovene. Det kunne være at EU lavede love om fiskekvoter uden at DK stemte for, og loven blev indført i DK og resten af EU.


Skriv et svar til: EU

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.