Dansk Historieopgave

Dukkhjem 3.akt.. forstår det ikke

19. maj 2013 af 0122 - Niveau: B-niveau

HELMER: Å, du kender ikke en virkelig mands hjertelag, Nora. Det er for en mand noget så ubeskriveligt sødt og tilfredsstillende i dette, at vide med sig selv, at han har tilgivet sin hustru, ­ at han har tilgivet hende af fuldt og oprigtigt hjerte. Hun er jo derved ligesom i dobbelt forstand blevet hans ejendom; han har ligesom sat hende ind i verden påny; hun er på en måde bleven både hans hustru og hans barn tillige. Således skal du være for mig herefterdags, du lille rådvilde, hjælpeløse væsen.

Hvad mener HELMER med dette

 

HELMER Jeg skulde gladelig arbejde nætter og dage for dig, Nora, ­ bære sorg og savn for din skyld. Men der er ingen, som ofrer sin ære for den man elsker.
NORA Det har hundrede tusend kvinder gjort.
HELMER Å, du både tænker og du taler som et uforstandigt barn.

 

hvad mener nora med at det har tusinde af kvinder gjort??
og hvad mener helmer med at du tænker og du taler som et uforstandigt barn???


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. maj 2013 af hesch (Slettet)

1)  Helmer nedgør Nora, kalder hende sit barn, rådvild og hjælpeløs. Helmer gør sig nærmest formynderisk, og må derfor varetage Noras interesser, og barnets, for al fremtid. Barnet er nærmest blevet et gidsel.

2)  Helmer sætter sin egen ære over sin kærlighed.. Nora må mene det modsatte: at 1000 kvinder har prioriteret kærlighed over ære. Helmer nedgør Nora igen: Ikke alene kalder han hende uforstandig, men også et barn. Der kan her ligge noget religiøst i det ( bl.a. Thomas evangeliet, hvor apostlen Peter kritiserer tilstedeværelsen af Maria Magdalene, og hvor Jesus svarer noget i retning af, at den der tænker/taler som en mand, hører ham til ). Og Jesus: Lad børnene komme til mig, for de hører Guds himmerige til.  Jeg kender ikke "et dukkehjem", så du må selv finde "et link" til sidstnævnte.

 


Svar #2
22. maj 2013 af 0122

tak for hjælpen:)


Skriv et svar til: Dukkhjem 3.akt.. forstår det ikke

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.