Studievalg og videregående studie

Jura eller HA.erhversøkonomi?

23. maj 2013 af FactFiction (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Jeg har i et år nu læst erhvervsøkonomi på uni, og jeg synes efterhånden sværhedsgraden måske lige er lidt for høj til mig - især nu, når eksamensperioden nærmer sig, så frygter jeg, jeg ikke består. Jeg mangler desværre nogle gange intuitionen bag matematikken, og jeg er bange for, det er det, der kommer til at komme efter mig i sidste ende.  

Derfor er jeg nu begyndt  at overveje andre muligheder, og jeg tænkte på, om der er nogen, der måske selv går på jura eller HA.erhvervsøkonomi, som kan fortæller mig lidt om de studier? 

Jeg ved, der på jura er rigtig meget læsning, men hvordan er sværhedsgraden der? Hvad skal jeg være opmærksom på, hvis jeg søger ind på jura? 

Ift. HA.erhvervsøkonomi, hvordan er sværhedsgraden der ift. matematikken? Evt. i forhold til almindelig erhvervsøkonomi/økonomi på uni?  

Hvad er hovedårsagen til, folk dropper ud? 

 

Hvis jeg søger ind på jura, bliver det AU, og formentlig også en standbyplads, da jeg nok lige akkurat ikke har gennemsnittet til at komme ind på kvote 1.

Hvad indebærer en standbyplads? 


Svar #1
23. maj 2013 af FactFiction (Slettet)

Og hvordan ligger gennemsnittene i fagene til eksamenerne (både skriftlige og mundtlige)? 


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. maj 2013 af MissLK (Slettet)

Hvis du både er interesseret i erhvervsøkonomi og jura, har du så overvejet evt. at læse HA(jur.)? Der får du jo netop en kombination.

Altså at bestå burde ikke være noget problem. Spørgsmålet er vel mere hvor godt man så klarer sig. Jeg læser personligt HA(jur.) og må indrømme jeg har følt mig ret udfordret på noget af det matematiske der er indover de økonomiske fag. Men hvis man kan leve med ikke at få topkarakterer og gør sig umage for at lære det, burde det ikke være noget problem at klare det i hvertfald. En anden ting er at de værste økonomiske fag vist ligger på de første par år.

Omkring sværhedsgraden på jura, synes jeg er svært at sige noget om. Jeg tror dog folk gør det meget værre end det er. Altså det er jo ikke svært at bestå, men derimod at få de helt høje karakterer. Tilgengæld er min opfattelse at jura netop er en af de områder hvor det er ret vigtigt man får gode karakterer og ikke at man bare består ift. fx at læse medicin. Den bedste beskrivelse man kan give af jura må være at det omhandler et par hovedregler for de forskellige områder, og så en helt masse undtagelser dertil. Og selve løsningen af opgaver er lidt ligesom et puslespil hvor man først skal finde de overordnede problematikker, dernæst de rette paragraffer/domme/regler som så skal opvejes imod de dertilhørende undtagelser og andre særlige forhold ved den specifikke situation. Det er i hvertfald sådan jeg ville beskrive det.

Men hvis du vil have et indtryk af jura, kan jeg anbefale at læse den her bog af Peter Blume: "Retssystemet og juridisk metode"

 

Mht. standby indebærer det (såvidt jeg har forstået) betyder det at du enten kommer ind i starten og får en plads for en af dem som dropper ud eller du kommer til at vente til næste år, men hvor du så tilgengæld er sikret optagelse på studiet.


Svar #3
24. maj 2013 af FactFiction (Slettet)

Tak for dit svar. Det er rart lige at høre om andres erfaringer. 

mht. mit studie, synes jeg det er rigtigt svært at bestå. Det er ikke fedt, når man som mig, lægger rigtigt meget tid i sit studie, og at der så er så meget usikkerhed omkring, hvorvidt jeg kommer igennem eksamen eller ej. Hvis jeg så kommer igennem det her semester, er jeg bange for, at jeg så om et par semestre ikke længere kan følge med, og at sværhedsgraden pludselig er alt for høj. Derfor prøver jeg at gøre mig nogle overvejelser om nogle alternativer allerede nu. Og der må jeg ærligt erkende, at jeg nok enten vil fortsætte med noget lignende - eller lægge det hele helt bag mig, og så begynde på noget helt andet som f.eks. jura.  Men jeg har jo heller ikke taget en endelig beslutning endnu. 

Så, hvis ejg nu søger her til sommer, kan jeg så godt søge ind på f.eks. jura(inkl. standby) nu og stadig blive på mit studie, indtil jeg har besluttet mig, for, hvad jeg gør? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. maj 2013 af MissLK (Slettet)

Nu er jeg ikke 100% sikker, så det bedste vil nok være lige at drøfte det med en studievejleder. Fx dem hos Studievalg plejer at have helt styr på den slags. Men såvidt jeg ved kan du sagtens søge standby på jura nu og så først beslutte dig når du får brevet om at du er blevet tilbudt en plads. For du skal jo netop først takke ja til pladsen du bliver tilbudt - så der kan du i værste fald bare takke nej og fortsætte på dit nuværende studie, hvis du når at ombestemme dig.

Nej det forstår jeg nu godt. Men man kan sige at så snart du når 3. år og kandidaten, vil du jo primært have valgfag og selv kunne vælge i hvilken retning du vil specialisere dig. Så på den måde burde det ikke være et problem på sigt, så længe du bare kan klare dine nuværende eksamener og ikke vælger en alt for matematisk retning/valgfag. Men er du generelt bare mere interesseret i at læse noget andet fx jura, så forstår jeg godt du overvejer at skifte studie.


Brugbart svar (0)

Svar #5
25. maj 2013 af Roman Garcia

Lige for at supplere de fine indlæg MissLK har skrevet.

Hun skriver: "Altså det er jo ikke svært at bestå, men derimod at få de helt høje karakterer."

Her må jeg lige korrigere dig. Da jeg læste første år på Jura i Århus, så var der to eksaminer, der hver især havde en dumpeprocent på 50. Og sådan var det hvert år. 

Jeg kan selvfølgelig ikke sige, om situationen er den samme nu, men der vil unægteligt være eksminer, som er svære at bestå. Det forhold, at det er svært at få høje karakterer betyder jo også, at flere er tæt på dumpegrænsen, og derfor vil dumpeprocenterne nok være noget højere end man ellers kender fra uddannelsessystemet.

Derudover synes jeg, at trådstarteren skal overveje, om jura er det rigtige, hvis han/hun synes at HA er for svært. Jura er ikke nemmere. De jeg kender fra forskellige HA-retninger bruger ikke lige så lang tid på at læse, som vi gør på jura, og risikoen for at dumpe er større på jura. 

Hvis trådstarteren har en større interesse og måske mere flair for jura, så er det selvfølgelig muligt, at jura vil virke nemmere, men personen bør indstille sig på, at der muligvis skal læses mere, og der vil være mere besværligt at få gode karakterer.

Derfor skal trådstarteren gøre op med sig selv, om man er klar til at tage et fag, der muligvis tager længere tid, er mere besværligt, da det kan blive konsekvensen af valget.


Svar #6
29. maj 2013 af FactFiction (Slettet)

#5

Roman Garcia, jeg tror du har misforstået mit problem; jeg overvejer at skifte til enten HA eller Jura. 

Jeg går ikke på Ha. Jeg er stud.soc.
Og risikoen for at dumpe på mit studie er stadig meget stor. Jeg har to fag sammen med de oecon studerende på mit semester, og gennemsnitskarakterene ligger ofte meget lavt til de skriftlige eksamener - også selvom snart halvdelen er sorteret fra. 

Jeg overvejer som sagt en HA, da jeg har hørt, der ikke skal lægges ligeså meget arbejde i, som der skal på økonomi og erhvervsøkonomi. Mit studie interesserer mig stadig, men jeg synes jeg lægger alt for meget arbejde i, ift., hvor usikkert det er at bestå, når man ikke er blandt de matematiske genier på mit studie (og dem er der mange af). 

Jura overvejer jeg derimod, for at prøve noget helt andet. 

 

Men indtil videre tror jeg, jeg vil have eksamenerne overstået, og så kan jeg altid gøre op med mig selv om jeg vil søge ind på noget andet.

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
30. maj 2013 af Roman Garcia

Beklager, at jeg ikke fik det første med.

Jeg kan kun anbefale jura, men man skal være klar over, hvad man går ind til. Mange får et chok, men hvis man interesserer sig for samfundsforhold, demokrati og regulering, så passer jura nok bedst.


Skriv et svar til: Jura eller HA.erhversøkonomi?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.