Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

Jordskælv

31. august 2013 af SSunshine (Slettet)

Hej SP

Jeg kan ikke finde ud af disse opgaver som vi har for i Naturvidenskabeligt grundforløb. Jeg håber i vil forklare opgaverne på en mere forståelig måde, da jeg synes at dette emne er en smule svært. Jeg vil ikke have svar, men nogen gode forklaringer.

Mange tak på forhånd.

 

Opgave 10

Find en typisk dybde for et jordskælv og sammenlign denne med Jordens radius som kan sættes til 6371 km . Hvis man tegner en cirkel med en diameter på 10 cm og lader den forestille Jorden, hvor langt fra periferien skal et typisk jordskælv så ligge i denne målestok? Sammenlign dette tal med passerens stregtykkelse. 

 

Er 50km en typisk dybde for et jordskælv? Hvordan kan man sammenligne det med jordens radius samt finde ud af hvor jordskælvet ville ligge?

 

Bølgebevægelsen væk fra et jordskælv er meget kompliceret, men det har vist sig at der hovedsageligt er to forskellige bølger: De der kommer først frem til den seismiske station, de primære bølger, de såkaldte P-bølger, og de der kommer frem som nummer to, de sekundære bølger, de såkaldte S-bølger. P-bølgerne er logitudinalbølger mens S-bølgerne er transversalbølger. P-bølgernes fart er større end S-bølgernes, hvilket er årsagen til at de kommer først frem til den seismo-grafiske station.  

Opgave 11

Hvis vi antager at P-bølgernes fart er 10 km/s og S-bølgernes er 6 km/s, hvor lang tid går der så fra at et jordskælv har fundet sted, og til P-bølgerne bliver registreret på en seismograf som ligger 600 km væk? Hvor lang tid går der før S-bølgerne bliver registreret? Hvor stor er tidsforskellen mellem P-bølgerne og S-bølgerne? Besvar de samme spørgsmål for afstande på 3000 km, 12000 km og 18000 km. Er der en sammenhæng mellem afstanden til jordskælvet og tidsforskellen mellem P- og S-bølgens ankomst til målestationen?

Opg. 11 kan jeg godt forstå, men kan jeg få en smule hjælp til at regne P-bølgerne og S-bølgerne ud, hvor seismografen ligger 600 km væk?

Resten vil jeg prøve selv


Svar #1
31. august 2013 af SSunshine (Slettet)

Opg. 11 har jeg fundet ud af, men opg. 10 vil jeg stadig have hjælp til. Håber der er nogen der kan hjælpe mig med den opgave.


Skriv et svar til: Jordskælv

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.