Studievalg og videregående studie

Beskæftigelse for jurister og cand.ling.merc.'er

04. september 2013 af TheJok3r (Slettet)

Hej

Da jeg lige nu mht. valg af videregående uddannelse til næste år svinger mellem jura og interkulturel markedskommunikation, som jeg godt ved er to ret forskellige uddannelser, vil jeg gerne vide hvilken uddannelse, der giver de bedste jobmuligheder.

Umiddelbart vil jeg selv mene, at det er jura, der ligger højest, ud fra ug.dk, men så hører jeg alligevel igennem folk og diverse nyheder, at det som uddannet jurist er svært at få job.

Hvis jeg selv skulle vælge ud fra interesse, ville jeg nok vælge at læse interkulturel markedskommunikation, da jeg er vild med sprog, men hvis det bliver svært at få job, når man er blevet cand.ling.merc, vil jeg ikke tage denne uddannelse. Er der derimod mange flere job at få, når man har læst jura, vil jeg hellere vælge denne videregående uddannelse.

Men hvilken af de to uddannelser er der mest job i, og vil der være gode jobmuligheder for nogle af dem senere hen?

Med venlig hilsen

Frederik


Brugbart svar (0)

Svar #1
04. september 2013 af Hebi

Jeg overvejede begge uddannelser en overgang. Hvad angår de deciderede beskæftigelsestal for hver uddannelse, kan du sikkert finde dem på på internettet. Der er generelt rigtigt gode jobmuligheder med jura indenfor: Staten/centraladministrationen, ministerierne, politiet, kommunerne, div. virksomheder som anvender jurister hvilke er alle større, advokatkontorerne, universiterne/(handels)gymnasierne/erhvervsakademierne m.v. som underviser i jura/erhvervsret osv. og skal bruge lærere/lektorer/professorerer etc., samt eventuelle organisationer (politiske og -ikke politiske). En ting du nok bør være opmærksom på inden du vælger jura er, at karakterene betyder rigtig meget på jura. Både for selve konkurrencementaliteten på studiet, men også hos arbejdsgiverne. Et gennemsnit på 02 på jura, kan være ret så katastrofalt i forhold til ens jobmuligheder, mens jeg vil vove at påstå, at det samme ikke er gældende hvis man eksempel studerer medicin. Beskæftigelsesmulighederne for jurister er i øjeblikket ikke ''super-gode'', men det samme kan siges om mange andre professioner. Fremtidsprognoserne peger på, at der vil blive et decideret mangel på jurister fra og med 2015, og et såkaldt ''rekordmangel'' på jurister i 2030. Om disse tal holder stik vides ikke, men det er nok mit ''bedste bud'' på at spå fremtidens beskæftigelsesmuligheder. citat: ''Om 20 år vil der mangle 20.000 djøf’ere, og manglen vil allerede begynde om fem år, hvis uddannelsen af jurister, økonomer og andre kandidater fortsætter i samme takt som nu.'' Kilde: http://politiken.dk/uddannelse/ECE1122891/rekordmangel-paa-jurister-og-oekonomer-om-20-aar/


Svar #2
05. september 2013 af TheJok3r (Slettet)

Tak for dit svar.

Hvor gode er jobmulighederne for cand.ling.merc.'erne?


Brugbart svar (0)

Svar #3
05. september 2013 af Hebi

Det ved jeg desværre intet om, da jeg ikke selv valgte denne uddannelse, og ikke har det store kendskab til den. Måske du kunne spørge nogle studerende eller undervisere på uddannelsen?


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. september 2013 af supdanny (Slettet)

Det er selvfølgelig helt dit eget valg, hvad du vælger at uddanne dig til, så jeg vil selvfølgelig ikke pådutte dig det ene eller andet.

Men når du nu spørger ind til jobmulighederne, vil jeg indrømme, at dimittendledigheden for jurister er højere end det umiddelbart fremgår af statistikkerne. Jeg har selv studeret jura, og af de 5-6 stykker jeg har kontakt til, som blev færdiguddannede i sommeren 2012 er kun 2 i beskæftigelse, imens de andre sadler rundt i mellem jobcentrenes uendelige tilbud om kurser, praktik og løntilskud. Jeg skiftede dog om til et ingeniørstudie, pg.a. dalende interesse for juraen.

Statistikkerne medregner ikke folk, der tager imod job, der er under deres kvalifikation, som fx kontormedhjælper eller tjener på restaurent. Mange folk er villige til at tage alt efter 1 års ledighed og tæller derfor ikke med som ledig i statistikken.

DJØF-branchen er særdeles hårdt ramt af krisen, men det er humanisterne også. Så mht. de to valg er det vel jura, der er det bedste, men hvis du vil vælge udelukkende udfra beskæftigelsessituationen er det et valg mellem dårligt og værst.

Cand.merc'erne er hårdere ramt end juristerne af ledighed. Du får desværre ikke sandheden, hvis du vælger at spørge en studievejleder. Det eneste de vil fortælle dig er, at du skal følge dit hjerte, ligesom de fortalte de tusindvis af dimittendledige, der nu er faldet ud af dagpengesystemet og som i den grad føler sig røvrendt. 

Som hint til hvor stor arbejdsløsheden er: Gå ind på jobindex og skriv "jurist" og "cand.merc" og sammenlign med tallene for fx "maskiningeniør", "læge" eller "fysioterapuet". Herefter skal du sammenligne med hvor mange universiteterne spytter ud årligt. Fx færdiguddannes omkring 1000 jurister om året, imens der uddannet 50 maskiningeniører, selvom de kæmper om samme antal job.


Svar #5
11. september 2013 af TheJok3r (Slettet)

Tak for svaret!

Det lyder skuffende, at det er sådan for nuværende jurister i Danmark. Frustrerende og ærgerligt at høre da jeg ikke er naturvidenskabelig, eftersom jeg f.eks. kun har haft matematik på C-niveau. Matematik er ikke lige mit yndlingsfag både pga. interesse og så det at have haft en af de værst tænkelige lærere i gymnasiet, så jeg agter ikke at skifte videregående uddannelse (ville i øvrigt skulle supplere matematik fra C til A), blot fordi jobmulighederne for naturvidenskabelige studier som f.eks. ingeniør er gode. I øvrigt er studier som dette hverken inden for min interesse eller noget, som jeg brænder for. Men hvad skal man gøre? Vi lever i et samfund, hvor arbejdsløsheden stiger. Man skal i mange tilfælde være god til stort set alle fag for at komme ind på et brugbart og samtidigt spændende studie, og så er der umådeligt meget konkurrence, men lad det nu ligge.

Jeg vil stadig forfølge min drøm om at læse jura - ikke mindst fordi jeg har snittet til det, men også af andre grunde. Skulle helvede være brudt løst, kunne man som en sidste udvej satse på udlandet ved først at arbejde der eller i Danmark fuldtid i nogle år og tjene de nødvendige hundrede tusinde kroner. Selvfølgelig er det hårdt arbejde og meget lettere sagt end gjort, men det er det, som det kræver for at få råd til at studere på universitetet i lande som Storbritannien, Canada eller Irland. For herefter at kunne søge arbejde som jurist i det pågældende land kommer det at få statsborgerskab ind i billedet, men det er en anden sag. Det er dog vigtigt at pointere, at man ikke kan vide, om jobmulighederne vil forblive ligeså dårlige her i Danmark, som de er nu, så man må se tiden lidt an (starter først på universitetet i 2014).

Vil dog for alt i verden i fremtiden ikke ende som en der lever på overførselsindkomst, finder nok et hvilket som helst job for at undgå dette, efter jeg er færdig med universitetet, da forholdene for arbejdsløse vil blive dårligere nu. Men man kan jo i princippet blive fyret når som helst fra en hvilken som helst arbejdsplads, så man vil jo aldrig kunne føle sig helt sikker. Det der dog skaber frustration ved at ende som arbejdsløs i fremtidens Danmark er, at vores nuværende "røde regering", som i øvrigt slet ikke er rød og har røvrendt deres vælgere, vil gøre kontanthjælpen lavere og skabe et samfund, hvor man er mere kynisk over for de arbejdsløse, også selvom man som arbejdssøgende gør en indsats for at finde et kompetencepassende job, der giver en acceptabel løn i forhold til basale udgifter. Og når blå blok kommer til magten næste gang, der er valg, hvilket de uden tvivl gør, så skal man i hvert fald regne med, at forholdende for de arbejdsløse bliver værre end før eller forbliver de samme som efter, at den nye reform er trådt i kraft. Men trods en forringelse så er forholdende for arbejdsløse i Danmark trods alt vældig gode i forhold til nogle andre lande i verden, hvor der ingen kære mor er, når man ikke har noget job.   

Jeg regner ikke med at flytte til et andet land, da jeg selvfølgelig helst vil blive i Danmark, men alligevel spørger jeg: Er jobmulighederne i de nævnte lande (Storbritannien, Canada og Irland) bedre, dårligere eller de samme for jurister?


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. september 2013 af supdanny (Slettet)

Du skal selvfølgelig ikke vælge noget, du slet ikke kan finde ud af eller gider. Men mange unge har bare ikke fået øjnene op for disse muligheder. Selvom der stort set vil være 0-vækst så langt øjet rækker i det offentlige (også efter år 2020), og at dette utvivlsomt vil gå ud over de offentligt ansatte DJØF'eres antal og overenskomst, så er der altid brug for de dygtigste jurister i både det offentlige og private. Hvis du får et studierelateret job, får gode karakterer og får et fint netværk på dit studium, så skal det nok lykkedes dig at finde et job. Der vil altid være brug for jurister, men blot ikke så mange, som der har været i en tid med en kolosal offentlig sektor.

Men langt hellere jurauddannelsen end de andre. Alle ved jo, hvad en jurist kan, mens alle ikke er helt med på, hvad en kandidat i interkulturelt markedskommunikation kan. 

Jurauddannelsen er ikke den mest oplagte at tage, hvis man vil flytte til udlandet og arbejde, da meget af det du lærer på jurastudiet jo er dansk lovgivning. Alle lande i den vestlige verden kæmper pt. med høj arbejdsløshed. Men kan du pynte din eksamen med nogle år på et eliteuniversitet, så er det bestemt noget, der vil fremme din karriere.

Mht, det politiske, så hænger verden nu sammen på den måde, at arbejdspladser bliver skabt, når staten ikke belemrer virksomheder med store afgifter på arbejdskraft, energiafgifter, grønneafgifter, mm. Det koster virksomheden 200 kr., når de skal belønne en medarbejder med 120 kr., hvilket jo gør, at det mindre kan betale sig at ansætte disse folk. Derfor er man i krisetider nødt til at sænke indkomstskatten og gøre det mere attraktivt for folk at tage et job, uanset om man er rød eller blå, ellers risikerer vi et økonomisk kollaps, hvor ingen har noget arbejde. 

Nej ingen aner, hvordan konjukturerne vil se ud om 5 år, men det bliver næppe det største bureaukrati, vi kommer til at konkurrere med andre lande om.


Skriv et svar til: Beskæftigelse for jurister og cand.ling.merc.'er

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.