Kemi

Partialtryk og ligevægtskonstant

22. september 2013 af Shaolina (Slettet) - Niveau: A-niveau

Svovldioxid reagerer med dioxygen og danner svovltrioxid.

2 SO2(g) + O2(g) → 2 SO3(g)

I en lukket beholder på 100 L forløber reaktionen til ligevægt ved 1000 ºC, hvor der findes 2,00 mol SO2, 3,00 mol O2 og 6,00 mol SO3.

a. Beregn stoffernes partialtryk ved ligevægt.

b. Beregn ligevægtskonstanten for reaktionen ved 1000 ºC.

Er der nogen elskværdige mennesker derude, som vil hjælpe mig med at løse men samtidig også forstå denne opgave?

- Emilie


Brugbart svar (1)

Svar #1
22. september 2013 af mathon

a)

partialtrykkene er molbrøkerne gange totaltrykket:

        ntotal = no = (2,00+3,00+6,00) mol  =  11,00 mol

        ptotal = po = (11,00 mol) • (0,083145 bar·L/(mol•K)) • (273,15+1000) K) / (100 L) = 11,6442 bar

 i ligevægt
                       p(SO2) = (2,00/no) • po  = 2,12 bar

                       p(O2) = (3,00/no) • po    = 3,18 bar

                       p(SO3) = (6,00/no) • po  = 6,35 bar

                   

 


       


Brugbart svar (1)

Svar #2
22. september 2013 af mathon

b)
       ligevægtskonstanten
                                                  [SO3]2                   (6,35 bar)2
                                             ----------------  =  ----------------------------- = 2,82 bar-1
                                             [SO2]2 • [O2]     (2,12 bar)2 • (3,18 bar)


Brugbart svar (1)

Svar #3
22. september 2013 af mathon

halvparentesmangel

          ptotal = po = (11,00 mol) • (0,083145 bar·L/(mol•K)) • ((273,15+1000) K) / (100 L) = 11,6442 bar


Svar #4
22. september 2013 af Shaolina (Slettet)

Tusind tak skal du have mathon. Nu forstår jeg det udmærket. :)


Skriv et svar til: Partialtryk og ligevægtskonstant

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.