Studievalg og videregående studie

Erhvervsøkonomi almen

16. oktober 2013 af Jisoo - Niveau: Universitet/Videregående

Hvordan er det at læse HA? Er det svært? 

Jeg har aldrig haft faget, da jeg gik på STX og jeg er bestemt ikke en haj til matematik. Vil jeg kunne klare uddannelsen?

Jeg forstå det på den måde, at de fleste HA studerende har en HHX baggrund, hvor de allerede har et solidt fundament angående erhvervsøkonomi. Jeg bange for, at jeg ville falde bagud - kan ikke følge med, og mister lysten til at læse :(  


Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2013 af emul0c

Ang. matematikken er det mest avancerede du vil komme ud for differentialregning - så det matematiske niveau er ikke specielt højt.
..og nej det er langt fra de fleste HA studerende der kommer fra en HHX. Umiddelbart vil jeg skyde på at 50+% kommer fra almen gymnasie, hvor de resterende 50% er fordelt på HHX, HTX og HF. HHX'erne har meget begrænset fordel over andre studerende på linjen - så du skal ikke holde dig tilbage på den baggrund.


Brugbart svar (0)

Svar #2
25. oktober 2013 af Daphny

Hej Acellus 

Jeg læser selv HA, Almen på Århus Universitet og er selv HHX student med Mat-A. :-)

Med hensyn til "fordelen" ved en HHX baggrund er min erfaring at den er som tidligere nævnt af "emul0c" begrænset. Nogle af begreberne har man selvfølgelig hørt før, men det er bestemt ikke en meget større fordel at have læst HHX fremfor en anden gymnasiel uddannelse. :-)

Med hensyn til det matematiske niveau, vil jeg sige det kommer meget an på hvor du vælger at læse din HA. På Århus Universitet er matematik et obligatorisk fag på HA, almen 1. semester. Her lærer du om Differentialregning(Partielt, optimering af flere variabler, L'hospital, differentialkvotienter, implicit differentiering mm.) Du berører også integralregning, Vektoralgebra, matrixer, ligningssystemer og meget andet. --> Primært faktisk alt det du finder inden for "Matematisk Analyse". 
Bogen i matematik(Essential Mathematics for Economic Analysis af vores alle sammen Knut Sydsæter) er fuldstændig den samme som den de benytter på Cand.Oecon,(Økonomi Århus) Cand.Polit(Økonomi i KBH bruger vidst versionen på norsk "Matematisk Analyse 1"), HA(Mat)(CBS) you name it. Faget afsluttes med en skriftlig eksamen. 
Forskellen er (efter hvad jeg har forstået) at der lægges en smule mindre vægt på den "matematisk bevisførelse" på HA, end der gør ved de andre studier på 1. semester! Men heldigvis(synes nogen) er matematik kun et fag du har på 1. semester! ;-) - Matematik er oftest et af de fag der er flest der dumper vi skal ikke mere end 2 år tilbage hvor en hel årgang faktisk formåede at springe "Skalaen i bunden" med et årgangsgennemsnit i matematik på... og hold nu fast.. (MINUS 1,7) THA F*CK! ;-)
Jeg har selv en i min studiegruppe som har læst HA, Almen på CBS i 9. måneder(Han flyttede så tilbage til Århus for at starte på HA der) 
Han sagde at de havde ikke matematik som fag på CBS, men havde mere praktisk orienteret fag, hvor matematikken mere blev brugt som redskab(De berørte også max noget der ligner differentialregning, efter hvad jeg kunne forstår). Forskellen er også at CBS er en handelshøjskole og Århus Universitet er ja... et universitet :-) - og universiteter er alt andet lige "oftest" kendt for at kunne lide, teori for teoriens skyld! Så du kommer i hvert fald igennem flere emner end bare "lige" differentialregning hvis det er Århus du har overvejet! ;-)
Desuden giver det også adgang til de lidt mere matematiske hardcore fag heroppe(som valgfag) hvis man ønsker mere matematik. ;-) 

Med hensyn til de andre fag, så er nogen selvfølgelig matematisk blødere end andre, og nogle besidder slet ikke et eneste regnestykke. :-)
Ha, uddannelsen i Århus er stort set de senere par år blevet en klassisk teoretisk universitetsuddannelse(især efter at det hele hører under Århus Universitet og ikke længere er en handelshøjskole som det var i gamle dage) du har eks. videnskabsteori i hele "god damn" 3 semestre i træk. Hvor det meste af det primært går ud på at kunne beskrive ting ud fra en masse statistik! Endvidere er der fag som "Erhvervs og Samfundsbeskrivelse til 10 ECTS"(et KLASSISK universitetsfag i økonomi som jeg ved de også har på eks. Cand.Polit i KBH). Hvilket primært går ud på at sidde og lege med danmarks statistik og så regne på en masse data og tegne MASSERE af grafer for så at kunne sige noget klogt om samfundet(Igen kærlighed på "teori" ;) ) - Endvidere har du Mikroøkonomi, Makroøkonomi, Statistik, Finansiering, International Economics(Makroøkonomi fortsat). Industri Økonomi(En fordrejet fortsættelse af mirkoøkonomi) og meget mere. 
Dog skal det siges du også har nogle rigtig gode praktiske "bløde" fag som man siger. Marketing, IT, Strategi, erhvervsret osv! :-)

Endvidere vil jeg lige nævne, at du på Århus universitet kan "Tone"(Vælge primær linje) din HA uddannelse og gøre den langt mere praktisk hvis du ikke orker alle regnefagene! - En del fra mit hold er på toningerne i "Etik og ledelse" "Marketing" og hvad de ellers hedder alle linjerne - og så erstatter du mange af regnefagene på HA, med andre mere praktisk orienteret fag! :-D Du får godt nok ikke en "HA, Almen Bachelor titel" men hvis du heller ikke har planer om at læse en af de kvantitative kandidater(Msc Finance eks vis) og mere er til de praktiske kandidatoverbygninger så er det da HELT sikkert det klogeste at komme af med nogle af "talfagene" og så få nogle af de fag man synes kunne være mere spændende :-) Bare husk at kig på hvilke overbygninger de forskellige "toninger" giver adgang til! 

Om du ville kunne klare uddannelsen skal jeg selvfølgelig slet ikke kunne gøre mig klog på! :-) Men primær reglen for alle universitetsuddannelser er at hvis man besidder viljen og interessen så burde det ikke være umuligt at nå sit mål! ;-) 
Du kommer desværre bare nok ikke uden om at du ikke slipper for grafer, og ligninger ligemeget hvor du læser HA! - Derfor er det stadig ikke ensbetydende med at der ikke er andre ting i en HA, Uddannelse som du ville finde interessant! HA, Almen er bestemt er jo som sagt "Almen" :) - Og der er derfor både mulighed for både matematiske fag og praktisk orienteret fag! Du kan desværre bare ikke få det ene uden det andet, hvis du vælger Almen, men du kan dog fordele størstedelen af ENTEN det ene ELLER det andet som du synes ville være fedt at lære noget om! :-) 

Håber det måske giver lidt klarhed - Jeg har dog INGEN anelse om hvordan HA, Almen er på CBS, Syddansk Uni osv! Men du kunne evt. prøve at kontakte en studievejleder! 
Held og lykke herfra i hvert fald :-)


Brugbart svar (0)

Svar #3
16. januar 2014 af Leoooo

Hey Daphny.

Kan du fortælle lidt om, hvilke matematiske valgfag det er man kan supplere HA Almen med, hvis det nu primært er tal og matematik man er vild med, men ikke magter alt det makro på oecon, og gerne vil have en "lidt" mere praktisk uddannelse? :)


Skriv et svar til: Erhvervsøkonomi almen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.