Naturvidenskabeligt grundforløb (NVG)

Kartoflers klimaatryk

24. november 2013 af PandaFisk (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hej! 

Jeg sidder og skriver om madvarers klimaaftryk. 

Et af de spørgsmål der er i teksten handler om madvarer med et højt eller lavt klimaaftryk, og jeg skal derfor snakke om kartofler, da de har et lavt klimaaftryk. Problemet er bare at jeg ikke kan forstå hvorfor kartofler har et lavt klimaaftryk. Det eneste jeg kan tænke på er, at der bliver dyrket mange kartofler i Danmark og at CO2 udledningen ikke er så hæj pga. de ikke bliver importeret til DK.

Jeg håber at nogen kan forklare mig om det er rigtigt eller forkert og hvorfor det er rigtigt/forkert.

På forhånd tak!

PandaFisk


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. november 2013 af Kasper73

Du har umiddelbart fat i noget af det rigtige. Klimaaftryk bliver nok også omtalt som "carbon foot print" (prøv at søge på engelsk) altså den mængde kulstof (C'et i CO2) som udledes i forbindelse med produktion og transport. Prøv at sammenlign med fx ris. Ris bliver sejlet fra (sub)-troperne til Danmark og køres ud til butikkerne, men de er også blevet høstet, pakket og transporteret i oprindelseslandet og det har også kostet noget at vedligeholde markerne. 

Det koster selvfølgelig også noget at producere en kartoffel i Danmark med hensyn til carbon foot print, men hvis man kigger på det store hele, er vi i Danmark måske ret gode til at genanvende de ting (traktorer og redskaber) som bliver brugt i produktionen og dermed mindske klimaaftrykket.


Skriv et svar til: Kartoflers klimaatryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.