Geografi

Corioliskraften!! Afbøjningen??

24. november 2013 af Marlenna (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej 

Jeg er lige pludselig blevet i tvivl om hvorfor afbøjningen er 0 ved ækvator og stærkest ved polerne??

Tak, på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2013 af hesch (Slettet)

Forestil dig, at du sætter en globus i rotation. Med en blyant trækker du en linie, med jævn hastighed, fra nordpol mod sydpol. Efterhånden som du tegner linien sydover, bevæger de steder, hvorpå du tegner linien sig hurtigere og hurtigere fartmæssigt, grundet at globussens diameter vokser, og dermed dens periferihastighed, indtil du når ækvator.

Din "linie" bliver derfor tegnet som en streg, der krummer. Krumningen af denne streg, svarer til globusoverfladens acceleration, når du tegner stregen sydover. ( Der er forskel på farten fra længdegrad til længdegrad ). Denne forskel i fart, fra længdegrad til længdegrad, ophører ved ækvator, for globussens diameter er nogenlunde konstant her. Derfor vil du henover ækvator tegne en næsten ret linie ( krumning = 0 alias acceleration = 0 ). Tegner du herfra videre, vil du tegne under en voksende negativ acceleration, og krumningen på din streg vil vokse igen, med modsat rettet krumning.

Blæst og havstrøm vil opføre sig ligesom din blyant: De krummer, når de bevæger sig fra pol til pol, mest ved polerne.

Kraft og acceleration er nært knyttet til hinanden ved:

F = m * a    eller   a = F / m.

Man kunne have kaldt Coriliskraften for Coriolisaccelerationen eller Coriolisinertien ( ligesom tyngdekraft også kaldes tyngdeacceleration ). Men det blev altså til en kraft.


Svar #2
26. november 2013 af Marlenna (Slettet)

Tak for svaret, det var meget hjælpsomt! 


Skriv et svar til: Corioliskraften!! Afbøjningen??

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.