Samfundsfag

Velfærd og globalisering

05. december 2013 af 123434

Globalisering kan være skidt for vores velfærd, men hvorfor nu det?

1) velfærd kræver et højt skattetryk. Hvis man sætter skatten op, risikere man at miste danske arbejdspladser til udlandet.

Er der andre grunde?

Tak på forhånd og god aften. 


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. december 2013 af SBJ1 (Slettet)

Det er jo ikke kun arbejdspladserne der er problemet.

Start med at beskrive hvad en vælfærdsstat er. Det er jo en smuk tanke og jo også noget vi som danskere har været stolte af gennem mange år. Men globaliseringen betyder jo at vi er blevet globale borgere - og derfor køber vi vores varer der hvor de er billigst - nemlig på nettet. Og vi kan ikke konkurrere med lande hvor lønnen er langt lavere, da den eneste måde de danske virksomheder kan tjene penge er ved at lægge deres udgifter til den høje danske løn - som skyldes den høje beskatning af arbejde - oven i varens pris. Dette betyder, at hvis du skal købe en hvid t-shirt som er produceret af bomuld (som vi jo ikke kan dyrke i Danmark og derfor skal importere) - så er din danske virksomhed i konkurrence med fx en kinesisk producent, da både den danskproducerede og den kinesisk producerede efterfølgende kan købes på Zalando.dk (en tysk hjemmeside - i øvrigt :-) ) Både den danske og den kinesiske t-shirt producent har måske begge købt den samme t-shirtsproduktionsrobot på nettet og kan derfor tilbyde t-shirts der er lavet af samme bomuld på samme maskiner. I Kina skal der så lægges en løn på 1 kr. i timen oven i t-shirten mens der i Danmark - grundet vores høje skat på løn som skal finansiere vores velfærdssamfund - er en mindsteløn på 125 kr. i timen. De to ens t-shirts kommer således til af koste fx 5 kr. i materialer og hhv. 1 kr. i løn for den kinesiske og 125 kr. for den danske altså Kina t-shirten i alt 6 kr. og Danmark t-shirten i alt 130 kr.

Globaliseringen har derfor medført en konkurrencesituation hvor alle er i konkurrence med alle - og det giver sig selv, at vi ikke skal forsøge at producere basis t-shirts som de kan lave lige så godt til en brøkdel af prisen et andet sted i verden. Det vi skal, er derfor fx at få en dansk designer til at lave et unikt design som gør at folk køber t-shirten - ikke for dens funktionelle kvalitet - men for dens emotionelle eller designmæssige værdi - også selv om man skal betale flere hundrede kr. for den.

Det er sådanne refleksioner du skal ud i. Diskuter højt med dig selv på papir. Find eksempler der understøtter dine argumenter og argumenter for og imod.

M.v.h.

Søren

Hvis du ønsker yderligere professionel sparring, så kan du sende det jeg skal rette og kommentere til min mail [email protected] - prisen er 150 kr. i timen.


Skriv et svar til: Velfærd og globalisering

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.