Samfundsfag

Sociologi - frihed

09. januar 2014 af Jaaaa0001 - Niveau: B-niveau

Hej!

Jeg har fået spørgsmålet:

"Man har formelt set frihed til at vælge, det man vil og til at blive det, man vil. Reelt set er det dog ikke alle, der har denne mulighed." Hvorfor er der forskel på den formelle og den reelle frihed?

Jeg kan simpelthen ikke finde noget i bogen om det. Kapitlet handler om sociologi og identitet. 

Håber I kan hjælpe - tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. januar 2014 af 123434

"Formel ytringsfrihed er forbud mod forudgående indgreb, altså f.eks. censur. Blandt den juridiske sagkundskab er der bred enighed om, at denne er til stede i dansk lovgivning og retspraksis.

Materiel ytringsfrihed er retten til efterfølgende ansvarsfrihed for sine ytringer.

Reel ytringsfrihed er muligheden for at komme til orde – f.eks. få optaget et læserbrev eller blive hørt, uanset om man har afvigende meninger eller tilhører en marginal gruppe. Der er ikke enighed om, hvorvidt reel ytringsfrihed kræver at alle har lige ret til at få deres mening frem. I Danmark gælder visse alsidighedskriterier for radio og tv, og for dækningen af valg i tv er der helt faste regler om at alle partier skal præsenteres.

da.wikipedia.org/wiki/Ytringsfrihed‎

"

Formel frihed

Vi har alle en række fundamentale rettigheder så som ytringsfrihed, forsamlingsfrihed og bevægelsesfrihed samt beskyttelse mod overgreb mod ens person og ejendom. Det kan siges at være en formel frihed. Det betyder f.eks. at man har ret til at ytre sig uden forudgående tilladelse, tage en uddannelse og flytte efter et nyt job.

Materiel frihed

Men fordi de materielle ressourcer kan være meget ulige fordelt, kan den reelle frihed være meget forskellig. Dem med en god fast indkomst og måske formue, vil have en meget større frihed end dem med de færreste ressourcer. Det afgørende er altså ikke alene den formelle frihed, men også nogle ressource for at udnytte den formelle frihed, således at den også bliver en materiel, reel frihed."

http://modkraft.dk/blog/erik-christensen/reel-frihed-alle


Skriv et svar til: Sociologi - frihed

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.