Engelsk
A Christmas Carol
16. januar 2006 af
hansi123456 (Slettet)
Tekst til oversættelse:
’A Christmas Carol’ er højaktuel i en tid, hvor mange af os føler, at vi har svært ved følelsesmæssigt at håndtere de splittede familier. Julen er ikke kun lys, mad og gaver, men også præget af stress, dårlig samvittighed og en nagende tvivl om, hvorvidt man nu gøre det godt nok i forhold til børn, kærester, venner, forældre, mænd og koner. Er gaverne originale? Pynten smagfuld? Maden som vor mors?
Midt i kaos skal alt være så ægte, sandt og autentisk som muligt – og frem for alt skal man have hjertet med. Så måske var det meget nemmere at gøre som Scrooge – lade jul være jul og bare glæde sig til, at det atter bliver hverdag.
’A Christmas Carol’ er en klassiker af forfatteren, som skrev en række store romaner, bl.a. Oliver Twist (18-37-38) og Hard Times (1854). Charles Dickens (18-12-1870) oplevede som barn, hvad det ville sige at være fattig i victoriatidens England. Hans far sad på et tidspunkt i fængsel på grund af gæld.
_____________________________________________________
Tekst oversat:
’A Christmas Carol’ are highly relevant in a time, where many of us feel, that we have difficulties with emotionally handling the divided families. Christmas are not only candlelight, food and presents, but also influenced by stress, bad conscience and a grudging doubt of whether you are doing alright in comparison to kids, girl/boy-friends, friends, parents, husband and wifes. Is the presents original enough? The decoration tasty? The food like our mothers?
In the middle of mayhem all this have to be as real, genuine and authentically as possible – and besides all you have to have the heart along. So maybe it would be a lot easier to do as Scrooge – let Christmas be Christmas and just look forward to, that it again will be a weekday.
’A Christmas Carol’ is an classic of the author, who wrote a collection of big novellas, such as Oliver Twist (18-37-38) and Hard Times (1854). Charles Dickens (1812-1870) experienced as a child, what it meant to be poor in the Victorian time England. His father sad at a period in prison because of debt.
Nogen der gider at rette? Mange tak på forhånd!
’A Christmas Carol’ er højaktuel i en tid, hvor mange af os føler, at vi har svært ved følelsesmæssigt at håndtere de splittede familier. Julen er ikke kun lys, mad og gaver, men også præget af stress, dårlig samvittighed og en nagende tvivl om, hvorvidt man nu gøre det godt nok i forhold til børn, kærester, venner, forældre, mænd og koner. Er gaverne originale? Pynten smagfuld? Maden som vor mors?
Midt i kaos skal alt være så ægte, sandt og autentisk som muligt – og frem for alt skal man have hjertet med. Så måske var det meget nemmere at gøre som Scrooge – lade jul være jul og bare glæde sig til, at det atter bliver hverdag.
’A Christmas Carol’ er en klassiker af forfatteren, som skrev en række store romaner, bl.a. Oliver Twist (18-37-38) og Hard Times (1854). Charles Dickens (18-12-1870) oplevede som barn, hvad det ville sige at være fattig i victoriatidens England. Hans far sad på et tidspunkt i fængsel på grund af gæld.
_____________________________________________________
Tekst oversat:
’A Christmas Carol’ are highly relevant in a time, where many of us feel, that we have difficulties with emotionally handling the divided families. Christmas are not only candlelight, food and presents, but also influenced by stress, bad conscience and a grudging doubt of whether you are doing alright in comparison to kids, girl/boy-friends, friends, parents, husband and wifes. Is the presents original enough? The decoration tasty? The food like our mothers?
In the middle of mayhem all this have to be as real, genuine and authentically as possible – and besides all you have to have the heart along. So maybe it would be a lot easier to do as Scrooge – let Christmas be Christmas and just look forward to, that it again will be a weekday.
’A Christmas Carol’ is an classic of the author, who wrote a collection of big novellas, such as Oliver Twist (18-37-38) and Hard Times (1854). Charles Dickens (1812-1870) experienced as a child, what it meant to be poor in the Victorian time England. His father sad at a period in prison because of debt.
Nogen der gider at rette? Mange tak på forhånd!
Svar #3
17. januar 2006 af Fingersen (Slettet)
’A Christmas Carol’ /are/(is) highly relevant /in/(at) a time/,/ where many of us feel/,/ that we have difficulties /with/ /emotionally/ handling the divided families (emotionally).
Christmas /are/(is) not only candlelight, food and presents, but (is) also /influenced/(characterized) by stress, /bad/(guilty) conscience and a /grudging/(persisting) doubt /of/(as to) whether you are doing /alright in comparison/(well enough in relation) to kids, girl(- or) boy/-/friends, friends, parents, husband(s) and wifes.
/Is/(Are) the presents original /enough/? (Are t)/T/he (Christmas) decoration(s) tasty? (Is t)/T/he food like (that of) our mother/s/?
In the midd/le/(st) of mayhem(, everything) /all this have/(has) to be as real, genuine and authentic/ally/ as possible – and /besides all/ you /have to/(must, above all,) have /the/(your) heart /along/(in it).
So(,) /maybe/ it would (perhaps) be a lot easier to do as Scrooge – let Christmas be Christmas and just look forward to/, that/ it /again will/ be(ing) a(n) /week/(ordinary) day (again).
’A Christmas Carol’ is a/n/ classic /of/(by) the author/,/ who wrote a /collection/(number) of big novel/la/s, such as Oliver Twist (18/-/37-38) and Hard Times (1854).
(As a child,) Charles Dickens (1812-1870) experienced /as a child,/ what it meant to be poor in /the/ Victorian /time/ England.
His father /sad at/(was) /a period/ in prison (one time) because of debt.
/.../ = slettes
(...) = indsættes
MVH
Fingersen
Christmas /are/(is) not only candlelight, food and presents, but (is) also /influenced/(characterized) by stress, /bad/(guilty) conscience and a /grudging/(persisting) doubt /of/(as to) whether you are doing /alright in comparison/(well enough in relation) to kids, girl(- or) boy/-/friends, friends, parents, husband(s) and wifes.
/Is/(Are) the presents original /enough/? (Are t)/T/he (Christmas) decoration(s) tasty? (Is t)/T/he food like (that of) our mother/s/?
In the midd/le/(st) of mayhem(, everything) /all this have/(has) to be as real, genuine and authentic/ally/ as possible – and /besides all/ you /have to/(must, above all,) have /the/(your) heart /along/(in it).
So(,) /maybe/ it would (perhaps) be a lot easier to do as Scrooge – let Christmas be Christmas and just look forward to/, that/ it /again will/ be(ing) a(n) /week/(ordinary) day (again).
’A Christmas Carol’ is a/n/ classic /of/(by) the author/,/ who wrote a /collection/(number) of big novel/la/s, such as Oliver Twist (18/-/37-38) and Hard Times (1854).
(As a child,) Charles Dickens (1812-1870) experienced /as a child,/ what it meant to be poor in /the/ Victorian /time/ England.
His father /sad at/(was) /a period/ in prison (one time) because of debt.
/.../ = slettes
(...) = indsættes
MVH
Fingersen
Svar #4
17. januar 2006 af Fingersen (Slettet)
difficulties.... --> el: emotional difficulties handling....
guilty conscience... --> el: guilt bare
are doing --> do
middst --> midst
heart it in --> el: set on it
it being.... ---> it again being weekdays
, such as... ---> slet kommaet
was in prison --> el: was one time in prison
MVH
Fingersen
guilty conscience... --> el: guilt bare
are doing --> do
middst --> midst
heart it in --> el: set on it
it being.... ---> it again being weekdays
, such as... ---> slet kommaet
was in prison --> el: was one time in prison
MVH
Fingersen
Skriv et svar til: A Christmas Carol
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
