Geografi

Sprg. om vejr mm

07. juni 2006 af Jorvik (Slettet)
Lige nogle sidste spørgsmål inden jeg skal op:

1: hvordan kan klimaændringer forårsage flere ekstreme vejrsituationer?

2: hvorfor er det at den varme antipasat fra ækvator synker ned ved de subtropiske dynamiske højtryk? Og hvorfor dannes der højtryk her (det kan da ikke kun være fordi luften bliver afkølet?)- jeg ved at her går en jetstrøm, men den ene jetstrøm danner dynamisk lavtryk den anden højtryk?!?

3: Hvad er delta R (ændring i grundvandsmagasinet) i vandbalanceligningen??? (både underjordisk afstrømning og oppumpning er jo allerede nævnte faktorer...)

Brugbart svar (1)

Svar #1
07. juni 2006 af vag (Slettet)

1. At temperaturen globalt set stiger er der ingen tvivl om, men der er uenighed hvad følgerne deraf vil blive. Året 2005 blev det varmeste nogensinde globalt set med en temperatur på ca. 0,61° højere end normalt.

Varmen gør at polerne smelter, og dette kan ændre de havstrømme, der forsyner Danmark og meget af Nordatlanten med varmt havvand, da mere ferskvand i verdenshavene får saltindholdet til at falde. Dette scenarie kan medføre meget koldere vejr i bla. Nordeuropa.

Den øgede mængde af varme vil også have indflydelse på bla. orkansæsonen (som i øvrigt officielt går fra 1. juni til 30. november hvert år). For at orkaner kan dannes kræves (normalvis) en havtemp. på mindst 27°, og med varmere vejr til ikke kun havtemp. stige, men også perioden på året med varmt havvand vil blive længere.

Og sådan kan man blive ved og ved...

2. Den luft der strømmer væk fra det relative højtryk i højden over troperne afbøjes af corioliskraften ned mod Jordoverfalden, hvorved trykket stiger.

De to jetstrømme har som sådan ikke noget med hinanden at gøre.

Svar #2
07. juni 2006 af Jorvik (Slettet)

takker...

men hvordan kan de ske, at luften i højden fra ITK-zonen afbøjes mod jorden?
Den gør den da ikke ved polarfronten?
Løber de to jetstrømme ikke begge i 5-10km's højde???
Eller er det alt for teknisk, og ikke noget man bare kan regne ud...

Brugbart svar (1)

Svar #3
07. juni 2006 af vag (Slettet)

Hvordan det helt konkrekt sker, er jeg ikke helt fortrolig med. Det er vist mere teknisk end som så, og meget i klimaundervisningen i geografi er så generaliseret, at man får svært ved at bruge det i dagligdagen.

Begge jetstrømme løber i ca. 5-10 km. højde.

Svar #4
07. juni 2006 af Jorvik (Slettet)

OK... så går jeg ud fra, at der ikke er nogen der forlanger, at jeg ved det...

Så vil jeg være en smule mere sikker :D

Svar #5
07. juni 2006 af Jorvik (Slettet)

3: Hvad er delta R (ændring i grundvandsmagasinet) i vandbalanceligningen??? (både underjordisk afstrømning og oppumpning er jo allerede nævnte faktorer...)

Samt er der nogle, der har andre gode grunde til at spare på vandet?:
- det sænker vandspejlet.
- hvis det er varmt vand bruger det energi

Brugbart svar (1)

Svar #6
09. juni 2006 af Santi (Slettet)

vand kan i fremtiden blive en vigtigere resurse end olie. I Dk får vi ca. 90 % af vores drikkevand fra grundvandet. Vi er med andre ord ekstremt afhængige af grundvandet. Andre lande får deres vand fra kilder,regnvand eller andre ferskvands områder. Da saltvand er økonomisk uhensigtsmæssigt at demineralisere kan vi altså på et tidspunkt, hvis forureningen af grundvandet fortsætter blive nødt til at få vores drikkevand andre (dyre) steder fra end den danske undergrund (aquador til 20 kr literen?).

#0
Jeg kan anbefale filmen "The Day After Tommorow".

Skriv et svar til: Sprg. om vejr mm

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.