Kemi

pH..

14. december 2006 af GymEleven (Slettet)
Hej,
Håber at der lige er en der kan hjælpe mig lidt på vej med denne opgave..

Der fremstilles en opløsning på følgende måde:
I en 250 mL målekolbe blandes 1,75 g NaHCO3(s) med 0,484 g NaOH(s) i lidt vand, hvorved de to stoffer opløses. Herefter fyldes der op til mærket med demineraliseret vand, og der omrystes. Opløsningens temp. er 25 grader.
a) Beregn den aktuelle konc. af Na+ i opløsningen.
b) Opskriv reaktionsskemaet for de syre-base reaktion, som fandt sted, da de to stoffer blev blandet i vandig opløsning.
c) Beregn pH for opløsningen.


På forhånd tak.

Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2006 af Kemiersjov

a)
Beregn først hvor mange mol af NaHCO3 og NaOH. Da der kun er en Na i hver af de stoffer, bliver antalle af mol Na altså summen af den to mængder 8 i mol altså). Når du har antalle af mol i den 250 ml målekolbe, beregnes koncentrationen som mol pr 1000 ml (nogle skriver c=n/V).

b)
Opløsningen af NaHCO3 giver hydrogencarbonat-ioner i vandet. Opskriv, hvad der sker med hydrogenarbonat, når den reagerer med base.

c)
I opgave a) fandt du sikkrt, at der er flere mol NaHCO3 end NaOH. Hvis vi nu kalder mængden af mol NaHCO3 for n1 og mol NaOH for n2 (før reaktionen vel at mærke), så kan du beregne mængden af hydrogencarbonat efter reaktion som (n1-n2) og koncentrationen af carbonat som n2.

Opskriv ligevægtskonstanten for hydrogencarbonat-carbonat ligevægten idet du jo både kender hydrogencarbonat og carbonat mængden (og dermed også koncentrationen). Dette giver en lignng med en ubehendt, nemlig H+. Find H+ og beregn pH.

Skriv et svar til: pH..

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.