Andre fag

Airhockey-bord Opdrift.

23. marts 2004 af Anexis (Slettet)
Jeg er i gang med at konstruere et airhockeybord, som er mit eksamens projekt i Design og Produktion.

Jeg har dimensioneret hulpladen og selve bordets udformning, men jeg kan simpelthen ikke finde ud af at finde effekten på den blæser jeg skal benytte.

Jeg kender emnets tryk på pladen, (spille brikken), og kraften der bør komme op af hvert af hullerne for at emner "svæger".

Håber der er nogen der kan hjælpe mig.

På forhånd tak
Martin Fynbo

DATA:
Hul: Ø1 A=0,78mm^2. 3600 stk.
Plade: A 2000000mm^2
Brik: m = 20g 0,002N

Samlet kraft for at brikken skal kunne "flyve" over hele bordet 90 N/M^2 = 180N.

Svar #1
23. marts 2004 af Anexis (Slettet)

Brikkens tryk på pladen er selvfølgelig ikke 0,002N, men 0,002N * tyngdeaccelerationen, altså 0,1964N.

Sorry for the confusion..

Martin Fynbo

Brugbart svar (0)

Svar #2
23. marts 2004 af Brian (Slettet)

Emner svæver :) Og jeg har ikke den store forstand på ingeniørkunst, men vover alligevel pelsen. Jeg går du fra, at der er et hulrum under hulpladen. Her skal der være et vist overtryk for at det kan virke. Tryk er jo det samme som kraft pr. arealenhed. D.v.s. ved et givet overtryk kan du beregne hvor meget kraft, der skal til for at holde overtrykket nede i eet hul, nemlig

(2) F = P*A,

hvor A er hul-arealet. Omvendt kan du så sige, at

(2) P = F/A

er det overtryk, som kraften F netop kan holde indespærret over et areal A. Dette giver dig mulighed for at beregne hvor stor et tryk du skulle have under bordet, hvis der altid kun var eet hul pr. brik. Hvis der er er flere huller pr. brik, deler hullerne arbejdet (der er mere hul-areal, så trykket kan være mindre, jvf. (1) og (2)).

Og så skal der jo nok lige være lidt ekstra tryk på, så brikkerne faktisk svæver ordenltligt - men ikke så meget, at brikkerne i flugten får pråblemer hver gang de skal svæve ind over luftstrømmen fra et nyt hul.

Brugbart svar (0)

Svar #3
23. marts 2004 af iB (Slettet)

Jeg ville løse dette med en af de grundlæggende metoder vi lære på ingenniørstudiet: Prøv dig frem! ...men vær sikker på, at den blæser du får fat i, er kraftig nok, og sørg så ellers for, at du kan regulere den.

At udregne den effekt du skal bruge kræver indblik at mange variable: Fx kommer der til at være en del tab fra blæseren frem til pucken, og der er masser af andre faktorer, som du ikke kan bestemme over. Desuden er du også nød til at vide lige nøjagtig det magiske tryk, som Brian nævner i sin sidste bemærkning. Du kan selvfølge regne dig frem til et overslag, men jeg tror det er vanskelig at få et resultat i nærdeden af det man skal have i virkeligheden

Brugbart svar (0)

Svar #4
23. marts 2004 af Brian (Slettet)

#3: vel talt! Med sådan noget her, er det i virkeligheden håbløst at fedte rundt med matematiske modeller. Det du kan bruge en matematisk overvejelse til er at få et overslag, som kan bruges som udgangspunkt for nogle eksperimenter.

Svar #5
24. marts 2004 af Anexis (Slettet)

Takker for jeres svar....

Jeg tror jeg laver et mokupforsøg i stedet. Jeg er kommet frem til at jeg skal have et overtryk på ca. 2,5bar i kammeret under hulpladen, for at kunne løfte brikken. Synes dog at dette virker som lige lovlig meget, og har derfor svært ved at vurdere det.

Men tak for jeres hjælp.

Martin Fynbo

Brugbart svar (0)

Svar #6
12. december 2004 af Popebush (Slettet)

Jeg vil lige støde til her med et relateret spørgsmål. Jeg er selv igang med at konstruere et airhockey-bord, men er meget i tvivl om hvilken overflade jeg skal bruge? Nogle ideer???

Brugbart svar (0)

Svar #7
12. december 2004 af Peden (Slettet)

Overfladen er vel mere eller mindre ligegyldig (bortset fra komfort).

Pucken skal jo svæve ovenover overfladen hele tiden?

Svar #8
12. december 2004 af Anexis (Slettet)

Hey Popebush...

Jeg vil gerne lige give den erfaring videre, som jeg fik da jeg lavede mit airhockey-bord. Det kan sagtens lade sig gøre. Og det er ikke det store problem at få pucking til svæve, men i stedet at holde spille pladen nede.
Den skal skrues fast på nogle afstivninger i kammeret, som ikke måtte dække for luftgennemstrømningen i hullerne i spillepladen...

Hvis der er nogen der interesseret i at lave et sådan et bord, sælger jeg gerne ud af de dele jeg brugte. (mit bord målte næste 2000x1000mm...

Mvh Martin Fynbo

Svar #9
12. december 2004 af Anexis (Slettet)

Undskylder jeg ikke fik svaret på Popebush spørgsmål. Jo overfladen er liggyldig. Det er dog væsentligt at regne med at fjerne de krarter(+) fra boringen af holderne, i det de får prikken til svæve MEGET ujævnt.

Jeg valgte en gennemsigtig hård akrylplade, hvor krarterne kan skrabes af med et barberblad...

Brugbart svar (0)

Svar #10
12. december 2004 af Popebush (Slettet)

Mange tak :). Hvorhenne køber man en akrylplade?

Og hvor stor motor fik du brug for?

Svar #11
12. december 2004 af Anexis (Slettet)

Jeg har købt min plade hos Dansk Akryl, som ligger i ny fløng eller hedehusene.

Jeg aner ikke hvor stor effekt de to motorer som jeg benyttede. Men jeg kan sige at den ene var motoren fra en gammel Nilfisk støvsuger, og den anden var en trumleblæser fra et Rackskab (Server). 3 nilfiskmotorer burde kunne gører det. Men det kommer selvfølgelig an på hvor stor dit bord skal være..

Brugbart svar (0)

Svar #12
13. december 2004 af Popebush (Slettet)

Jeg prøver mig frem. Lige de sidste spørgsmål:

Hvor tæt borede du hullerne, og hvor store lavede du dem?

Hvor højt lavede du trykkammeret?

Er du godt tilfreds med resultatet?

Skriv et svar til: Airhockey-bord Opdrift.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.