Kemi
Redox-afstemning
11. april 2007 af
corlex (Slettet)
Hej!
Jeg har virkelig brug for hjælp til disse afstemninger:
De er fra Helge Myginds Kemi C side 145 opgave 117.
d) Pb(2+) + ClO(-) --> PbO(2) + Cl(-) (basisk opløsning)
OT: +2 +1 +4 -1
og så går jeg i stå..
e) I(-) + Fe(3+) --> I(2) + Fe(2+) (sur opløsning)
OT: -1 +3 0 +2
f) PbO(2) + Cl(-) --> Pb(2+) + Cl(2) (sur opløsning)
OT: +4 -1 +2 0
afstemt:
4H(+) + PbO(2) + 2Cl(-) --> Pb(2+) + 2Cl(2)+ 2H20
Kan dette passe?
g) I(-) + Cr2O7(2-)--> I2 + Cr(3+) (sur opløsning)
OT: -1 +6 0 +3
h) I(-) + IO (3-) --> I2 (sur opløsning)
Håber jeg kan få en forklaring til afstemningerne, da jeg
virkelig gerne vil forstå det!
MVH Corlex
Jeg har virkelig brug for hjælp til disse afstemninger:
De er fra Helge Myginds Kemi C side 145 opgave 117.
d) Pb(2+) + ClO(-) --> PbO(2) + Cl(-) (basisk opløsning)
OT: +2 +1 +4 -1
og så går jeg i stå..
e) I(-) + Fe(3+) --> I(2) + Fe(2+) (sur opløsning)
OT: -1 +3 0 +2
f) PbO(2) + Cl(-) --> Pb(2+) + Cl(2) (sur opløsning)
OT: +4 -1 +2 0
afstemt:
4H(+) + PbO(2) + 2Cl(-) --> Pb(2+) + 2Cl(2)+ 2H20
Kan dette passe?
g) I(-) + Cr2O7(2-)--> I2 + Cr(3+) (sur opløsning)
OT: -1 +6 0 +3
h) I(-) + IO (3-) --> I2 (sur opløsning)
Håber jeg kan få en forklaring til afstemningerne, da jeg
virkelig gerne vil forstå det!
MVH Corlex
Svar #1
11. april 2007 af Astridtm (Slettet)
d) Pb^2+ + ClO^- --> PbO2 + Cl^- (basisk opløsning)
Du har ret i dine ox-tal; Pb går 2 op og Cl går 2 ned, derfor er opgang allerede lig nedgang. Derefter skal du have samme ladning på begge sider:
På højre har du 2+ og 1-=1+
På venstre har du 1-
Du skal derfor sætte 2 H^+ på venstre siden:
Pb^2+ + ClO^- --> PbO2 + Cl^- + 2H^+
Tilsidst afstemmes med H2O på højre side:
H2O + Pb^2+ + ClO^- --> PbO2 + Cl^- + 2H^+
Så skulle den være afstemt.. prøv på samme måde med de andre :)
Du har ret i dine ox-tal; Pb går 2 op og Cl går 2 ned, derfor er opgang allerede lig nedgang. Derefter skal du have samme ladning på begge sider:
På højre har du 2+ og 1-=1+
På venstre har du 1-
Du skal derfor sætte 2 H^+ på venstre siden:
Pb^2+ + ClO^- --> PbO2 + Cl^- + 2H^+
Tilsidst afstemmes med H2O på højre side:
H2O + Pb^2+ + ClO^- --> PbO2 + Cl^- + 2H^+
Så skulle den være afstemt.. prøv på samme måde med de andre :)
Svar #2
11. april 2007 af corlex (Slettet)
Tusind tak for hjælpen!! Nu har jeg ihvertfald fundet en af mine fejl.
Jeg har prøvet at kigge lidt mere på det.
Er der en, der lige vil tjekke det igennem??
Og så bøvler jeg stadigvæk med e'eren??
MVH Corlex
d) Pb^2+ + ClO^- --> PbO2 + Cl^- (basisk opløsning)
OT: +2 +1 +4 -1
Pb: går op med 2
Cl: går ned med 2
Ladning: v = 1 og h = -1, dvs. 2 OH-
Afstemt: 2OH^- + Pb^2+ + ClO^- --> PbO2 + Cl^- + H2O
e) I^- + Fe^3+ --> I2 + Fe^2+ (sur opløsning)
OT: -1 +3 0 +2
Arrgghhh, jeg kan ikke få det til at passe..
f) PbO2 + Cl^- --> Pb^2+ + Cl2 (sur opløsning)
OT: +4 -1 +2 0
Pb: går 2 ned
Cl går 1 op.
Ladning: v = -2 og h = +2
Afstemt: 4H^+ + PbO2 + 2Cl^- --> Pb^2+ + Cl2 + 2H2O
g) I^- + Cr2O7^2- --> I2 + Cr^3+ (sur opløsning)
OT: -1 +6 0 +3
I: går 1 op
Cr: går 3 ned
Ladning: v = -8 og h = 6
Afstemt:
14H^+ + 6I^- + Cr2O7^2- --> 3I2 + 2Cr^3+ + 7H2O
h) I^- + IO3^- --> I2 (sur opløsning)
I(mærke): går 1 op
I: går 5 ned
Ladning: v = -6 og h = 0
Afstemt: 6H^+ + 5I^- + IO3^- --> I2+ 3H2O
Jeg har prøvet at kigge lidt mere på det.
Er der en, der lige vil tjekke det igennem??
Og så bøvler jeg stadigvæk med e'eren??
MVH Corlex
d) Pb^2+ + ClO^- --> PbO2 + Cl^- (basisk opløsning)
OT: +2 +1 +4 -1
Pb: går op med 2
Cl: går ned med 2
Ladning: v = 1 og h = -1, dvs. 2 OH-
Afstemt: 2OH^- + Pb^2+ + ClO^- --> PbO2 + Cl^- + H2O
e) I^- + Fe^3+ --> I2 + Fe^2+ (sur opløsning)
OT: -1 +3 0 +2
Arrgghhh, jeg kan ikke få det til at passe..
f) PbO2 + Cl^- --> Pb^2+ + Cl2 (sur opløsning)
OT: +4 -1 +2 0
Pb: går 2 ned
Cl går 1 op.
Ladning: v = -2 og h = +2
Afstemt: 4H^+ + PbO2 + 2Cl^- --> Pb^2+ + Cl2 + 2H2O
g) I^- + Cr2O7^2- --> I2 + Cr^3+ (sur opløsning)
OT: -1 +6 0 +3
I: går 1 op
Cr: går 3 ned
Ladning: v = -8 og h = 6
Afstemt:
14H^+ + 6I^- + Cr2O7^2- --> 3I2 + 2Cr^3+ + 7H2O
h) I^- + IO3^- --> I2 (sur opløsning)
I(mærke): går 1 op
I: går 5 ned
Ladning: v = -6 og h = 0
Afstemt: 6H^+ + 5I^- + IO3^- --> I2+ 3H2O
Svar #3
12. april 2007 af frodo (Slettet)
Det allerførste man gør er at sikre at der er lige mange af alle atomer (undtagen H og O, da de afstemme senere) på hver side af pilen.
Derfor tror jeg det går galt i e).
start herfra:
2I- + Fe3+ --> I2 + Fe2+
derved ses at der er en total stigning på 2 i OT, og et fald på 1. Afstem herfra..
Det går åbenbart godt i resten, men det er vigtigt at huske at afstemme atomerne før man begynder. Ellers går det tit galt.
Derfor tror jeg det går galt i e).
start herfra:
2I- + Fe3+ --> I2 + Fe2+
derved ses at der er en total stigning på 2 i OT, og et fald på 1. Afstem herfra..
Det går åbenbart godt i resten, men det er vigtigt at huske at afstemme atomerne før man begynder. Ellers går det tit galt.
Skriv et svar til: Redox-afstemning
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.
