Andre fag

Mangel på gymnasielærere?

11. april 2007 af appelsin (Slettet)
Er der egentlig mangel på gymnasielærere i øjeblikket?

Brugbart svar (0)

Svar #1
11. april 2007 af allan_sim

#0.
Nej, ikke generelt set, selvom det begynder at knibe på det naturvidenskabelige fakultet i randområder. Men man forventer et kraftigt generationsskift i løbet af ca. 5 år.

Svar #2
11. april 2007 af appelsin (Slettet)

"Randområder", er det sådan noget som Færøerne? :)
Hvad med reformen, hvor et fag som samfundsfag er gjort obligatorisk? Stiger efterspørgslen ikke for samfundsfagslærere?
Men latinlærere ikke er så eftertragtede, fordi det ikke mere er obligatorisk på sproglig linje...

Brugbart svar (0)

Svar #3
11. april 2007 af NuclearWarhead (Slettet)

#2
Alle skoler SKAL have en lærer med latinkompetence pga. almen sprogforståelse.

Og jeg kan lige hilse at sige at jeg vil ikke holde mange år i gymnasieskolen hvis jeg kun skal undervise i almen sprogforståelse og old ... Vil være lærer på en af de 10-15 skoler med græsk og latin A (hvis ikke det tal bliver endnu mindre hvad jeg og andre i den klassiske verden frygter ...).

Brugbart svar (0)

Svar #4
11. april 2007 af allan_sim

#2.
Randområder er områder uden for landets større byer - typisk i Jylland.

Jo, efterspørgslen på samf-lærere er naturligvis steget, men bortset fra i naturvidenskab har der i en årrække været betydeligt flere ansøgninger i bunken end job at uddele. Det er jo i sagens natur vanskeligt at svare på, præcis hvornår denne tendens vender.

Svar #5
11. april 2007 af appelsin (Slettet)

#3 Dén glemte jeg lige... men der er naturligvis nogle tabere efter reformen, så om det er latin eller noget andet er sådan set ligegyldigt.

#4 Det med randområderne var en joke :) Måske er det svært at tyde over internettet.

Jeg kan ikke forstille mig, at jobbet som gymnasielærer står øverst på unges ønskelister (no offence, men lønnen er ikke særlig god og det er ikke prestigefyldt :) ). Og hvis generationsskiftet kommer inden for 5 år, så bliver det vel et problem at finde lærere, især inden for natvid...
Jeg synes bare, der er frygtelig mange årsvikarer på min skole, det er derfor jeg spørger.

Brugbart svar (0)

Svar #6
11. april 2007 af NuclearWarhead (Slettet)

Nogle skoler har en frygtelig uvane med at ansætte årsvikarer uden pædagogikum i stedet for at udbyde uddannelsesforløb. Det er noget svineri.

Anyhow, det er synd og skam at latin og græsk er blevet taberne i dette spil for det er to af gymnasiets allervigtigste fag.

Svar #7
11. april 2007 af appelsin (Slettet)

#6
Hvad er forskellen da? Har årsvikarer ikke pædagogikum? Derudover er ordet "årsvikar" da lidt misvisende. Vores matlærer er fx årsvikar, men han har været på skolen i mindst 3 år :)

"...det er to af gymnasiets allervigtigste fag." En meget dristig påstand! Man er ved lidt fagnørd!
Da dette ikke skal forvandle sig til en diskussion mellem humaniora og natvid, så vil jeg bare holde min mund lukket og sige, at vi må være enige om at være uenige (se, den konklusion kunne vi også være kommet til, hvis vi havde diskuteret, men nu ved jeg tilfældigvis hvor sådan en diskussion ville føre os hen :) ).

Brugbart svar (0)

Svar #8
11. april 2007 af NuclearWarhead (Slettet)

#7

Årsvikarer kan både være med og uden pædagogikum, men det GL er imod er at især sjællandske gymnasier ansætter masse årsvikarer uden pædagogikum. GL ønsker at gymnasierne i stedet for at blive ved med at ansætte årsvikarer år efter år, fastansætter dem i stedet.

Mht. latin og græsk, så kan vi diskutere det en anden gang, jeg elsker den diskussion :D

Svar #9
11. april 2007 af appelsin (Slettet)

#8
Hvad er forskellen da set fra gymnasiets side, når man ansætter en årsvikar for et år (men som man har tænkt sig at ansætte igen året efter pga. lærermangel) og en fastansættelse?
Jeg kan forestille mig, at det er dyrere rent driftmæssigt at fastansætte en lærer, men så længe der er mangel på natvidlærere, så burde det være dem, der står med den lange ende af snoren.

Ja, lad os det :) Før vi gør, så vil jeg gerne vædde, at det ender i en eller anden form for mudderkastning :)

Brugbart svar (0)

Svar #10
11. april 2007 af NuclearWarhead (Slettet)

#9

Årsvikarer uden pædagogikum skal ikke have udbetalt et månedligt pædagogikumtillæg på ~3500 svjv og er på et lavt løntrin selvom de har samme timetal som en alm. lærer. Og så har det også noget at gøre med en skoles usikkerhed ang. det følgende skoleår: Kommer der mon færre elever så vi skal fyrre nogle? Eller flere så vi skal have flere? Eller pensioner, osv. Der er det fleksibelt med årsvikarer ansat selvom det på ingen måde er retfærdigt for de kandidater der går rundt og kæmper om de alt for få pædagogikumsstillinger.

Brugbart svar (0)

Svar #11
12. april 2007 af allan_sim

#5.
Jeg er klar over, at det var en joke. Men på et forum kan der være andre, der ikke ved, hvad der menes.

Det er muligt, at du mener, at gymnasielærerjobbet ikke har prestige blandt unge - det er sikkert også rigtig blandt unge, der lige er blevet færdige med gymnasiet, men for en del ændrer det sig i løbet af studietiden. De finder f.eks. ud af, at lønnen ikke er det eneste kriterium - og så dårlig er den altså heller ikke - lav du blot en sammenligning med det gennemsnitlige lønniveau i Danmark generelt. Og uanset hvad er det et faktum, at der stadig er et overvældende antal ansøgniger til stillingerne (fraregnet naturvidenskab). Det er ikke usædvanligt med et par hundrede ansøgninger til en 4-5 stillinger indenfor humaniora.

Brugbart svar (0)

Svar #12
12. april 2007 af NuclearWarhead (Slettet)

Som min historielærer engang sagde: Det er et stort privilegium at kunne få lov til at dyrke sin hobby og så få penge for det.

Glæden ved sit fag og ved at undervise er jo nok de fleste gymnasielæreres grund til at være dette :)

Svar #13
12. april 2007 af appelsin (Slettet)

#10
Ja, det er da en grim ting at gøre :)
En ven, der går på et andet gymnasium, har haft 4 skift af historielærere i sine skoletid. I 1g gik hans 1. lærer på barsel, i 2g gik hans 2. lærer ned med stress og sygemeldte sig, den 3. lærer stoppede så efter 2g, fordi han havde fået et andet job, og i 3g kom læreren, der var gået på barsel i 1g, tilbage. Det er nu meget sjovt.

#11+12
Indrømmet, det var måske sat lidt på spidsen... og det er følgende måske også, men: (en af) grunden(e) til, at der er så mange humanister, der søger job som gymnasielærere, er vel fordi det er svært nok i forvejen at finde et job, der ikke er undervisningsrelateret (uden at have nogle tal at støtte mig til :p)

Skriv et svar til: Mangel på gymnasielærere?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.