Fysik

Fysik opgaver

08. maj 2007 af hollak (Slettet)
Hej.. håber at I kan hjælpe mig mine vanskeligheder . Tak

En elkedel bruger 270kJ på at opvarme 800g vand fra 20*C til 80*C, hvad er kedlens nyttevirkning? Jeg har fået det til at være=350

Hvor meget energi der til at for at smelte og fordampe 234g vand? = 270*1000= 270000J

En orgelpibe som er lukket i den ene ende har en længde på 1,00m. Den befinder sig i en kirke hvor der længe har været en temperatur på 15*C.
Hvilken fart bevæger lyden sig med i orgelpiben? Den her kunne jeg ikke rigtig svare på, da jeg ikke ved hvilken formel der skal bruges.

Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2007 af holretz (Slettet)

nyttevirkning er et tal mellem 0 og 1 eller mellem 0 og 100%..

Brugbart svar (0)

Svar #2
08. maj 2007 af holretz (Slettet)

Du opskriver først den energimængde som du ved at der skal bruges til at opvarme vandet alene:

Delta E = m * c * Delta T

Delta E = 0.800 * 4186 * (80-20) = ?

Så dividerer du dette tal med den energimængde du faktisk har brugt.

Lad os sige at Delta E / brugt energimængde = 0.9. Så betyder det at 90 % af en energi du tilfører bruges på at opvarme vandet, og nyttevirkningen er da 0.9 eller 90 %.

Svar #3
08. maj 2007 af hollak (Slettet)

Delta E = 0.800 * 4186 * (80-20) = 200928
skal det divideres med 270?

Hvis ja, så giver det 744,18...

Brugbart svar (0)

Svar #4
08. maj 2007 af holretz (Slettet)

du skal bruge de rigtige enheder:

0.800 * 4186 * (80-20) = 200928

0.800 * 4186 * (80-20) = 200928 joule

eta = 200928 / 270000 = ?

Svar #5
08. maj 2007 af hollak (Slettet)

det giver 0,74418J.. er det nyttevirkning?

Brugbart svar (0)

Svar #6
08. maj 2007 af holretz (Slettet)

Du får et ubenævnt tal, 0.77418. Det betyder jo så, at 77,4 % af den energi du tilfører bruges til at opvarme vandet. Resten forsvinder alle mulige andre steder hen, specielt ud i luften + at selve kedlen også opvarmes..

Svar #7
08. maj 2007 af hollak (Slettet)

når okay tak.. hva med opg. 2. skal jeg gange 234 med 1000 så det giver = 234000J

Brugbart svar (0)

Svar #8
08. maj 2007 af holretz (Slettet)

forstår ikke helt fomuleringen, hvis du både skal smelte og fordampe så er det da ikke 234 gram vand men 234 gram is..?

Brugbart svar (0)

Svar #9
08. maj 2007 af nåna (Slettet)

ja, jeg mener at det er is..

Svar #10
08. maj 2007 af hollak (Slettet)

jamen, det har jeg da også skrevet?

Brugbart svar (0)

Svar #11
08. maj 2007 af holretz (Slettet)

Så skal du starte med at udregne hvor meget varmeenergi du skal tilføre for at smelte det. Det gør du ved at gange massen med smeltevarmen Delta E_smelte = m_is * L_smelte. Jeg kan ikke lige huske tallet for L_smelte for is, men det må stå i din bog.
det vist 334*10^3 J/kg, men jeg er ikke sikker.
Hus´k at bruge de rigtige enheder, når du ganger massen på. Så skal du finde ud af hvormeget varmeenergi du skal tilføre for at opvarme det smeltede vand fra 0 til 100 grader celsius:

Delta E_(0-100 grader) = m_vand * c_vand * 100

c_vand = 4186 J/(kg*C), husk at bruge de rigtige enheder når du ganger massen på.

Så skal du finde ud af hvor meget energi der skal tilføres for at fordampe dit vand. Det gør du ved at sige L_fordampning * m_vand . Tilsidst summer du de tre bidrag.

Svar #12
08. maj 2007 af hollak (Slettet)

altså; f.eks. 334*10^3*234 = 78156000... og så 234*4186*100= 97952400...?

Brugbart svar (0)

Svar #13
08. maj 2007 af holretz (Slettet)

du bruger ikke de rigtige enheder...0.234*334*10^3

Husk at enhederne skal passe sammen.

Skriv et svar til: Fysik opgaver

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.