Studievalg og videregående studie

Cand merc/cand Oecon

18. juni 2007 af Ivan Baso (Slettet)
Så skal også jeg til at vælge uddannelse og efter mange timers undersøgelse sidder jeg nu tilbage med to. Cand merc og can oecon.

Jeg vil derfor høre om der er nogen, som kender forskellen på at læse til økonomi på handelshøjskolen Ha almen og dermed senere blive cand merc og økonomi uddanelsen på universitetet og så blive Cand Oecon?

Hvor meget matematik er der på uddannelserne mere på den ene end den anden?
Er der mere teori på den ene end på den anden.
Er der meget gruppearbejde.
Hvor meget engelsksproget pensum er der?

Håber meget at få fat på nogen, som er igang med en af uddannelserne skal til at læse en af dem eller blot nogen, der har særligt kendskab til dem.

Brugbart svar (0)

Svar #1
19. juni 2007 af paulv (Slettet)

Kan mest fortælle om oecon studiet da det er det jeg studere.

Oecon studiet er mere teoretisk og matematik præget end merc studiet. til gengæld skal økonomi studiet på handelskolen være mere praktisk orienteret.

På Uni er det også meget op til dig selv at lave noget... du kan sagtens gemme dig i en forelæsnings sal med flere hundrede andre studerende. Vi fik at vide i starten at 50% af dem der ikke kom med i en læsegruppe nok ville falde fra, og det går hurtigt op for en hvor vigtig ens læsegruppe er.

Næsten hele pensum er engelsk på Oecon, men det tror jeg også du skal regne med på merc. men er du bare nogenlunde til engelsk, så vender du dig hurtigt til det.

Det er omtrent de samme job der du kan få med begge studier.


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. juni 2007 af SomeOneMore (Slettet)

Nu kender jeg ikke så meget til oecon, men er det ikke et "alm." økonomi studie? cand.merc er jo erhvervsøkonomisk studie, og derfor den større praktiske orientering.

Ren matematik afhænger på kandidat niveau hvilken cand.merc retning du vælger, mens du på HA almen har matematik som fag på hele 1. år.

Alt hvad der hedder økonomi m.v. på HA/CM er engelsk. Jeg læser HA(jur), og det eneste der ikke er på engelsk er vores juridiske fagblok (af gode grunde). Mht. gruppearbejde er det vel hvad du selv gør det til. Du kan jo oprette en læsegruppe og lave opgaverne der, eller læse sammen m.v. Ligesom #1, har vi også fået at vide at læsegrupper er helt essentlelt, men det afhænger meget af hvordan du bedst arbejder. Jeg foretrækker f.eks. selvstændigt arbejde, men det er ikke til at undvære nogen at diskutere sine opgaver med. Decideret gruppearbejde finder du mig bekendt kun ved skrivning af bacheloropgaven (der dog kan vælges selvstændigt, men mod anbefalingerne).

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. juni 2007 af chinpo (Slettet)

Studerer ligesom Paulv selv økonomi på universitet, men har dog bekendte som læser cand.merc.

Mit indtryk er som det første, at niveauet er sværre på oecon (dette er ikke for at ophøje mig selv, men blot hvad jeg kan forstå på folk der læser cand.merc, og de stykker jeg kender, som jeg prøvet begge dele!). Niveauforskellen skyldes nok primært matematik delen, som af hvad jeg kan forstå afsluttes på 2. semester på merc hvor man forsætter med det i lang tid på oecon, om ikke andet så som et vigtigt redskab i de andre fag.
Cand.merc er også efter mit indtryk mere præget af afsætning og som Paulv skriver, er det også mere praktisk orienteret.

Det gode ved cand.oecon er at du kan gå mange veje, du er ikke tvunget til at tage valgfag i finansiering og makroøkonomi, men kan sagtens vælge noget blødere som organisation eller virksomhedsledelse.

Mht til, at du på universitet kan gemme dig og vil falde fra hvis du ikke får en læsegruppe, vil jeg mene, at der gælder præcis det samme for handelshøjskolen! Det er dog ikke et must at have en læsegruppe, vi lærer jo alle forskelligt og der er intet krav om gruppearbejde på uni.

Jeg har indtil nu haft omkring 75-80% pensum på dansk, men som der også bliver skrevet, så vænner du dig hurtigt til det, og der er mindst lige så meget engelsk pensum på cand.merc.

Kan give dig et link til oecon http://www.econ.au.dk/intro/ som du muligvis kan få lidt ud af. Kig på begge uddannelsers opbygning og læs om fagene, så skal du nok finde noget som interesserer dig.

Og husk så lige på, at "Mange direktører, ministre og ledere i den offentlige forvaltning har læst økonomi på Aarhus Universitet – en uddannelse i økonomi er ofte den direkte vej til et udfordrende og vellønnet job." ;)

Brugbart svar (0)

Svar #4
19. juni 2007 af SomeOneMore (Slettet)

#3 Man kan også vælge cand.merc retninger indenfor ledelse, afsætning, kommunikation, psykologi (mener jeg), datalogi, aud (revisoruddannelsen) og jura foruden finansiering og makro, som du nævner. Kender ikke alle muligheder, men ovenstående er et udvalg af dem, så jeg tror valget bør stå og falde på hvilke fag du ønsker, hvor du ønsker dem og studiets generelle opbygning. Der er jo forskel på hvilke fag der udbydes i Århus og København eksempelvis (i hvert fald på cand.merc)

Brugbart svar (0)

Svar #5
19. juni 2007 af Madsst (Slettet)

Jeg læser økonomi på KU og har en oplevelse af studiets relation til CBS svarende hvad der er beskrevet ovenfor. Du kan se mere om økonomiuddannelse på KU her: http://www.econ.ku.dk/polit/studerende/

Brugbart svar (0)

Svar #6
19. juni 2007 af chinpo (Slettet)

#4

Som jeg, forhåbentlig, også giver udtryk for, kender jeg mest til cand.oecon, og derfor nævnte jeg blot de mulighed, som lå i studiet. Det var ikke for at påpege, at det kun var muligt at vælge forskellige retninger på universitet.
Desuden nævner jeg også, at det vil være en god idé, at kigge på begge uddannelsers opbygning og se på hvile fag de indeholder.

Nu nævner du, at der er forskel på KBH og Århus, hvilket er meget muligt, men spørgsmål gik på cand.merc og cand.oecon, og så vidt jeg ved, er det kun i Århus man får titlen cand.oecon, hvis det er i KBH går den under cand.polit+noget mere, derfor tog jeg det som en selvfølge, at det kun er nødvendigt, at komme ind på, hvad der bliver udbudt i Århus. Jeg vil dog helst ikke hænges op på det..

Men til Ivan Baso, hvor har du så planer om at skulle læse henne?

Brugbart svar (0)

Svar #7
19. juni 2007 af SomeOneMore (Slettet)

#6 Det var heller ikke for at kritisere dit indlæg. Det var blot for at oplyse #0, da jeg kender mere til cand.merc end til oecon, og giver dig ret i at Ivan bør kigge på uddannelsernes opbygning og fag.

Ang. det med forskel på Århus og KBH udbydes der forskellige linjer indenfor cand.merc, og derfor kan der være stor forskel på om man ønsker at studere i KBH eller Århus (eller et af de andre steder), afhængig af hvilke fag man ønsker.

Med det mener jeg blot, at når #0 undersøger hvilke uddannelser vedkommende ønsker, er det måske ikke nok kun at se på oecon/merc i århus, hvis der f.eks. er en anden retning af merc i KBH, som er mere tiltalende, for som vi begge har sagt, er det væsentligt at kigge på opbygning og ikke mindst fagene, med mindre #0 selvfølgelig afgrænser geografisk først. :)

Svar #8
19. juni 2007 af Ivan Baso (Slettet)

Jeg regner med at læse i Århus.

Og tak for alle jeres glimrende svar har været en stor hjælp.

Svar #9
20. juni 2007 af Ivan Baso (Slettet)

Chinpo lige for at være sikker siger du at 75-80 procent af hvad du har læst er på DANSK??

Havde godt nok ikke regnet med det var som nogen skriver det næsten alt pensum, der er på engelsk. :(

Havde regnet med en 20 procent.

Brugbart svar (0)

Svar #10
20. juni 2007 af chinpo (Slettet)

#9

Undskyld, det var selvfølgelig en tastefejl! Det er omkring 75-80% af pensum, der er på ENGELSK.. Beklager fejlen, håber det giver mening alligevel?

Svar #11
20. juni 2007 af Ivan Baso (Slettet)

Jep regnede også med det var engelsk du mente, men ville lige være sikker. Eller var det jo også stik modsat hvad andre sagde.

Svar #12
20. juni 2007 af Ivan Baso (Slettet)

Men jeg går ikke ud fra at undervisningen er på engelsk på Ha almen? I så fald er den blevet en tand for international.

Brugbart svar (0)

Svar #13
20. juni 2007 af Jean

Hvis du kan lide matematik er cand.scient.oceon linjen også et rigtigt godt studie ;)

Brugbart svar (0)

Svar #14
20. juni 2007 af SomeOneMore (Slettet)

#12 Undervisningen foregår stadig på dansk på HA linjerne. Det er kun BScB (engelsk HA almen) der er 100% engelsk (både pensum og undervisning samt eksamen) :)

Brugbart svar (0)

Svar #15
29. november 2007 af frede89haps (Slettet)

#13

Hvad hvis jeg kan lide matematik, men ikke samfundsfag? Er det så slet ikke noget for mig?

Brugbart svar (0)

Svar #16
29. november 2007 af Sherwood (Slettet)

Taget i betragtning at den også hedder "scient", vil jeg ikke tro at samfundsfag er det vigtigste fag. Men fysik og matematik er nok fag, som du skal være god til.

Brugbart svar (0)

Svar #17
29. november 2007 af Jean

#15:

Jo så tror jeg præcis det er noget for dig.

Du kan læse mere her: http://www.nat.au.dk/5684

Brugbart svar (0)

Svar #18
29. januar 2008 af ploven (Slettet)

HA-studiet er ganske vidst stadigvæk på dansk, men cand.merc har næsten udelukkende engelsksprogede linier nu.

Jeg læser HA på 6. semester, men jeg overvejer kraftigt at skifte til oecon for at tage kandidaten der. Det lader nemlig til at oecon'er tjener mange flere penge.

Prøv og søg på hendholdvis cand.merc og cand.oecon på jobindex:

http://www.jobindex.dk/cgi/cv/salaryindex.cgi

Er der nogen, der ved hvorfor det forholder sig sådan?

Brugbart svar (0)

Svar #19
21. februar 2008 af Munck (Slettet)

#18 Mange fag udover de første to år på Oecon er også på engelsk.

Oecon bryster sig af en ret matematisk teoretisk indgangsvinkel til tingene (og ifølge en undersøgelse er nationaløkonomi ved århus økonomi det 24. bedste sted i verden at læse den nationaløkonomiske retning - don't ask how).

Brugbart svar (0)

Svar #20
21. februar 2008 af SomeOneMore (Slettet)

#18 Jævnfør denne artikel/undersøgelse skulle den være god nok: http://torbenvangsgaard.dk/wp-content/uploads/2006_14_uddannelse_tabel.pdf

Skriv et svar til: Cand merc/cand Oecon

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.