Musik

Kvintcirklen; dur eller mol

20. juni 2007 af Manhart (Slettet)
Hej

Jeg er lidt i tvivl om hvordan man aflæser om tonika er dur eller mol på kvintcirklen...

F.eks. hvis der er 4# i starten af partituret, er der tale om en E-dur eller cis mol, ikke sandt? Men hvad bestemmer om det er dur eller mol?`

Peace

Svar #1
20. juni 2007 af Manhart (Slettet)

Lad mig tilføje, at jeg ikke har styr på nodesystemet og jeg kan ikke læse becifringerne endnu.
Så jeg ville egentlig bare gerne vide, om der er et specielt tegn der angiver om tonika er dur eller mol, hvis ikke man har tonerne skrevet ovenover partituret.

Brugbart svar (2)

Svar #2
20. juni 2007 af favl (Slettet)

du kan hverken nodesystemet eller bechifringer?? ja... okay... lol...

Altså du kan ikke som sådan se det ud fra kvintcirklen.... du kan faktisk kun se det hvis du kan nodesystemet....

fx du har 1#, altså enten G-dur eller e-mol, right?

og måden du kan se forskellen på er ved at tjekke, om der i bassen (ved akkorder) er lille tertser (mol) eller store tertser (dur)....

eller noget.. det er i hvert fald sådan jeg ville finde ud af det.. tror jeg... godt jeg slap for at komme op i eksamen til musik.. held og lykke med det anyways...

Svar #3
20. juni 2007 af Manhart (Slettet)

Det var lige det jeg søgte, tak.

Brugbart svar (2)

Svar #4
21. juni 2007 af Holmgren (Slettet)

#2
Det er rigtigt, at man ikke kan se det ud fra kvintcirklen, men hvis man har bare en smule gehør, kan man oftest nemt høre, om det er dur eller mol.

En anden meget brugt metode er at se på starttonen/-akkorden og på sluttonen/-akkorden. Man starter og slutter oftest på tonika. Man kan dog komme ud for, at det ikke er tilfældet. Så bliver man nødt til at tjekke det nærmere. Det bliver selvfølgelig et problem, hvis du hverken kan nodesystemet eller becifringer, men det ville jeg hurtigt lære mig, hvis jeg var i den situation.

Brugbart svar (2)

Svar #5
21. juni 2007 af favl (Slettet)

Ja, en smule gehør, så er den hjemme... Du har 50 % chance for at ramme rigtigt... hehe... God fornøjelse!

Brugbart svar (2)

Svar #6
04. december 2007 af sinthe (Slettet)

kig på dominant ledetonen

Brugbart svar (2)

Svar #7
16. januar 2008 af jantheman28 (Slettet)

Ja bare lav en funktionsharmonisk analyse og find dominanten...nej vel..først finder man toneart og derefter laver man trinanalyse og så funktionsanalyse.

Sluttonen ville jeg kigge på (Eller slutakkorden!)
Du kender de faste fortegn og ved så at der f.eks. er tale om 1 # er dvs. enten har vi at gøre med G dur eller E mol.
Hvis vi hverken slutter på g eller e har vi en "skuffende" slutning :) Tja der kan være tale om en modal toneart/kirketoneart .. men ellers ville jeg kigge på flg.:

- Søges der melodisk mod en bestemt tone ? Det er så enten tonika eller tonikaakkordens øvrige toner (tert/kvint)

- Er der rytmisk placeret vigtige toner på betonet tid (Tonikas: grundtone,terts,kvint) ?

- Gå først ud fra der er tale om dur og se så om der er akkorder retter sig mod tonika (dominantform)

En vigtig rettesnor er at ender melodien ikke på Tonikas grundtone (set ud fra faste fortegn) er der stor sandsynlighed for en melodi der bygger på en af kirketonearterne. De bygger så igen dur og mol tonearter (som igen er kirketonearter hhv. ionisk og æolisk :) )...

Eks. hvis der er et fast # for f.
Dur tonearten med 1 # for f er G-dur
Sluttonen er eks. : h
h´s skalatrin i G-dur skalaen er: III

Skalatrin I = IONISK/DUR
Skalatrin II = DORISK
Skalatrin III = FRYGISK
Skalatrin IV = LYDISK
Skalatrin V = MIXOLYDISK
Skalatrin VI = ÆOLISK/REN MOL
SKalatrin VII = LOKRISK

I det her tilfælde er kirketonearten transponeret frygisk: h-frygisk.
Trådstarters eksempel med 4#er ville betyde at man skulle finde ud af hvilket trin sluttonen ligger på i E dur.

E dur: e - f# - ab - a - h - c# - eb , en af disse toner skal melodien ende på. Når man har lokaliseret tonen finder man trinnet og udfra skalatrinnet finder man kirketonearten!

Skriv et svar til: Kvintcirklen; dur eller mol

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.