Studievalg og videregående studie

HA cand.merc vs Ingeniør med MBA vs Eksportingeniør

13. september 2007 af invipun (Slettet)
Jeg er lige startet på Universitetet, og er allerede kommet i tvivl om at jeg har valgt det rigtige.

Jeg er matematisk student og har både A niveau i matematik og fysik, men mine sproglige kundskaber fejler intet. Jeg vil våve at påstå at jeg både er dygtig matematisk og sprogligt (historie, engelsk, samf...) - og det er så her mit dilemma opstår. Hvad skal jeg satse på?

Jeg ved der er mangel på ingeniør lige for tiden, og det er ikke fordi jeg hader at arbejde med matematik eller fysik. Jeg kan gode lide tanken om at opfinde nye ting, men min interesse for Business er langt større. Aktiemarkedet, ejendomsmarkedet, firmaudvikling, markedsføring, ledelse, innovation, strategi, coaching, new business development.... er alt sammen lige præcis mig.

Her er nogle løsningsforslag jeg har udtænk, og som jeg meget gerne vil have respons på.
1. At læse til civilingeniør (elektronik og IT) på 5 år, arbejde i 3 år og derefter tage videreuddannelse (MBA = Master in Business Administration)

2. Eksportingeniør - Her får man en basal teknisk viden, men jeg er bange for at denne uddannelse ikke helt præcis rammer min profil. Her er godt nok business, men det er rettet mod eksport. Lyder godt nok til at være interessant: Du får uddannelsen på engelsk, omhandler globalisering, strategi, global business development - mange spændende kurser, mange rejser til udlandet. Alt sammen rigtig godt men er bange for den med rejser når jeg engang bliver 40 og har stiftet en familie. Så vil jeg nok gerne falde lidt til ro, og have en lidt mere stabil hverdag. Og hvordan ser jobmulighederne ud i denne i forhold til de 2 andre uddannelser?

3. HA cand.merc. Denne uddannelse indeholder alt hvad jeg interessere mig for. Man kan desuden læse HA cand.merc i matematik, datalogi - altså få lidt teknisk viden samtidig med en erhvervøkonomisk uddannelse.


HA cand.merc:
Jeg har bare nogle fordomme mht. uddannelsen. Der er sindsyg mange der læser denne uddannelse, derfor må der være en rigtig hård konkurrence om at få stillingerne. Man vil ikke være lige så eftertragt som med en ingeniør uddannelse og en MBA - men man burde få MEGET mere af de spændende fag (business fagene). Også er det måske lidt waste of good talent kun at vælge denne, når jeg er rimelig dygtig til matematik og fysik?

Hvad mener i? Hvilken løsning burde jeg vælge?

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2007 af Madsst (Slettet)

Har du overvejet at læse økonomi på universitet eller at læse matematisk økonomi? Det lyder som om du gerne vil have noget matematik og noget økonomi og så vil det formentlig være et bedre bud på en uddannelse end cand.merc.

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2007 af Peden (Slettet)

#0:
Jeg har selv valgt en mix mellem nummer 1 og 2, og har ikke fortrudt endnu :)

Min retninger hedder virksomhedssystemer, og kan også kaldes for "produktionsingeniør" eller på englsk "industrial management". Der havde jeg de første 2½ år standard ingeniørfag indenfor fysik, mekanik, termodynamik etc. Derefter valgte man så gren. De fag jeg har haft på overbygningen læner sig op af eksportingeniøren, men med en bedre teknisk ballast skulle jeg mene. Jeg er pt. på mit sidste år og har valgt at læse HD ved siden af. På den måde kan man sige at jeg faktisk også opnår det der svarer til en HA (altså bachelordelen af cand.merc, dog mere specifik og ikke så bred som en HA). Alternativet er som du siger at "tage" en MBA efter et par år, og det er absolut også en mulighed. Det afhænger dog meget af den virksomhed du får ansættelse hos, eller alternativt din egen pengepung, for du skal regne med over 200.000, og det bare for en "plain" MBA.

Din betragtning omkring Cand.merc'ere tror jeg er korrekt. Der er simpelt hen så mange af dem at det er langt bedre at have en ingeniørbaggrund. Det skal dog siges at hvis det er regnskab økonomistyring og salg du er helt pjattet med er det nok mere cand.merc'en du skal gå efter. Men det er svært, mange stillinger kan opfyldes af alle tre profiler.

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2007 af Peden (Slettet)

#1:
De uddannelser retter sig mod en ganske bestemt type ansættelse, så det ved jeg ikke om jeg er enig i. (Her tænker jeg på banker og statsadministrationen)

Svar #4
14. september 2007 af invipun (Slettet)

#1:
Jeg er lidt bange for at uddannelsen ikke er "matematisk" nok iforhold til en ingeniør uddannelse. Desuden tror jeg Peden har ret i det han nævner i #3.


Peden jeg har faktisk overvejet at tage den Industri og Produktion linje, også have mulighed for at skifte til en mere erhvervøkonomisk retning efter 2½år. Men jeg er lidt bange for at det bliver en 50/50 løsning, hvor jeg hverken er god nok som ingeniør eller erhvervsøkonom.

Jeg synes helt klart lyder at være den uddannelse der er mest spændende, men jeg er bare bange for at den ikke er krævende nok. Søger måske en lidt mere hardcore udgave - findes det evt. i blandt de erhvervøkonomiske uddannelser?

Peden du siger at du læser HD samtidig med din ingeniør uddannelse. Er det svært at følge med i begge uddannelser? Har du overhovedet ingen fritid, og hvor langt var du inde i din ingeniør forløb, da du begyndte på en HD? Hvad er forskellen på en HD og en MBA? Giver de de samme stillinger?

MBA = Master og Business lyder mere tiltalende, men det skræmmer mig at jeg skal have 3 års erhvervserfaring før jeg kan starte på uddannelsen. Vil gerne have det hele overstået så hurtigt som muligt - så måske var en HD en mulighed.

Svar #5
14. september 2007 af invipun (Slettet)

Hov, Glemte lige at skrive at det var en HA jeg syntes der var den mest spændende uddannelse.

Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2007 af Peden (Slettet)

#4: Vi tager dem lige fra en ende af:

Med hensyn til 50/50, så vil det altid være sådan at det man ikke arbejder med "rykker bagud" til fordel for det der er friskere i erindringen, men man har det stadigt på rygraden.

Du er selv herre over om en uddannelse er krævende nok. Din udtalelse lyder lidt som om du ikke helt ved hvad du udtaler dig om (hvilket der nok er tilfældet, og jeg mener det ikke på en nedladende måde). Der findes masser af såkaldte elitære specialiseringer, men tro mig, du skal nok få din sag for hvis du agter at læse alt op, og være inde i pensum i alle fag, samtidigt med at du skriver semesterprojekt.

Med hensyn til HD så er jeg lige startet på det i år. Der er mange muligheder for hvordan det kan gøres. På holdet er der fortrinsvist revisorer etc. der har arbejde ved siden af, så hvis man er god til at planlægge kan det "sagtens" lade sig gøre. Du bør dog vente et par år med det, da man skal være særdeles godt skåret for læsningen hvis man skal kunne jonglere alle de bolde i luften, samtidigt med at man lige er startet på universitetet. HD svarer sådan ca. til en HA, det vil sige bachelor delen til en cand.merc. HD tager 4 år på deltid, og er ikke direkte sammenlignelig med MBA.

Du skal passe lidt på mht. MBA, for titlen bruges om mange forskellige studier, og ikke alle betyder det samme. Flere jeg kender har læst MBA i USA, og de hold de gik på var relativt unge, og de fag de havde var på samme niveau som vores herhjemme. Der er med andre ord ikke det helt store at hente MED MINDRE man kan komme ind på en af de store skoler, men så koster det en hel del! MBA fetischismen er udtalt herhjemme, men tænk dig om inden du bliver for forhippet, der er andre ting end trestavelsesforkortelser der tæller ;)

Grunden til at mange skoler kræver 3 års erfaring er at det giver mere diversitet på holdene, og eleverne kan trække på deres erfaring den på vej på. Lige ud fra universitet er det begrænset hvor meget erfaring man har jo.

Svar #7
15. september 2007 af invipun (Slettet)

#6

Du har fuldtændig ret i at jeg ikke ved hvad jeg snakker om. Har læst så meget om de forskellige uddannelser, at det har gjort mig endnu mere forvirret. Og nu hvor jeg er kommet igang med uddannelsen, og er kommet i tvivl om at det er den rigtige, er stressniveauet begyndt at stige markant. Dine indlæg hjælper en del, fordi du besvarer hurtigt og detaljeret - og fordi det virker som om du vil i samme retning som mig.

Har dog lige et par spørgsmål.
1.
Du specialiserer dig indenfor virksomhedssystemer, hvor man netop får den erhvervøkonomiske tilgang. Hvordan stemmer denne specialisering overens med din HD udannelse? Kommer de ikke til at overlappe hinanden, og dermed gøre HD'en overflødig?

2.
Hvis jeg valgte at gennemføre en rent teknisk ingeniør uddannelse, som jeg evt. kunne supplere med nogle valgfrie erhvervskurser ala. innovation ell. new business development (kickstart) senere i studieforløbet.

Vil en HD så være nok til at få følgende områder afdækket:
marketing, afsætning, strategi, ledelse, innovation, new business development, e-business, coaching (ikke lige så vigting som de andre)...

Brugbart svar (0)

Svar #8
15. september 2007 af Peden (Slettet)

1: Lidt, jeg har fået meriteret de kurser jeg i forvejen har haft så ikke helt nej.

2: De fag du nævner der er jo omfattende hvis du vil have dem alle, og derudover er der mulighed for at få dem som en art sidefag på mange ingeniøruddannelser hvis det er det du vil.

Jeg synes du skal fortsætte af din nuværende retning og så videreuddanne dig hen af vejen. I modsætning til handelsfagene kan man jo ikke tage en ingeniørudannelse på deltid.

Svar #9
17. september 2007 af invipun (Slettet)

Du nævner i #6 at det man ikke arbejder med "rykker bagud" til fordel for det nyeste man gennemgår, men man har stadig det "gamle" på rygraden.

Det "gamle" man har på rygraden kan umuligt være detaljeret, men det kan selvfølgelig opfriskes ved at studere de gamle rapporter og bøger.

Aalborg Universitet tilbyder civilingeniør i Eksport, Global Foretningsudvikling - International teknologiledelse, Århus Universitet Business Development Engineer og DTU (eller et andet universitet i københavn) tilbyder Innovation og Design Ingeniør (alle sammen betegnet som nye ingeniør uddannelser fremover)

Alle disse uddannelser tilbyder netop den mix mellem ingeniør og økonomi, med vægt på økonomi. Men man får en utraditionel tankegang, da uddannelsen er opbyget som en ingeniør uddannelse.

Nu tænker jeg så, hvis man alligevel erindrer det nyeste bedst og det "gamle" svagt, hvorfor så gå igennem alt det besvær med at tage et teknisk og traditionel civilingeniør uddannelse, når man alligevel vil arbejde med det økonomiske?

Har hørt at virksomhederne søger den hardcore vej (Traditionel civilingeniør med en MBA eller HD). Men hvordan står de nye ingeniør uddannelser overfor den hardcore metode?

Brugbart svar (0)

Svar #10
17. september 2007 af Peden (Slettet)

#9:
Mange spørgsmål, og jeg svarer som bekendt kun som jeg har forstand til.
Når det så er sagt vil vil jeg først sige til dig at du ikke skal lægge alt for meget i hvad du hører. En ting er hvad en eller anden HR person siger til en journalist, og noget helt andet er hvordan de agerer i virkeligheden.

Det at noget viden er rykket bagud er jo primært fordi du på daværende tidspunkt ikke bruger det i hverdagen. Jeg har ikke løst en diffenrentialligning, eller regnet på spændinger i bjælker i lang tid, men jeg er udemærket godt klar over hvad det indebærer, og hvordan resultatet skal læses. Det er en del af det jeg mener med teknisk viden.

Hvis du ikke gider det tekniske, så læs da økonomi. Men ellers syntes ja da at ingeniørvejen er vejen frem, det er langt langt sjovere :) (Det kan dog være at nogen fra Studieportalens redaktion er uenige, men vi er overrepræsenterede på ingeniørsiden, så det bliver svært at bilde os noget ind ;) )

Bottom line:
Lad være med at planlægge hvad du skal om 10 år allerede nu. Tag det ummidelbare og følg det. Hvis du "tænder" på det tekniske, så bliv god til det, hvis det er økonomi, så bliv god til det. Hvis du skifter mening under vejs, så gør det første færdigt, og tag næste mål. Der er ingen der sukker over at du er lidt mere end 26 år når du er færdig.

Brugbart svar (0)

Svar #11
17. september 2007 af Madsst (Slettet)

#3 Jeg har svært ved at se hvordan økonomi skulle være mindre bredt end ingeniør. Mit bud ville faktisk være det stik modsatte. Erfaringen viser at økonomer (i hvert fald politter) ender alle mulige mærkelige steder.
#4 Nu fortalte jeg dig jo faktisk lige præcis at økonomi (cand.polit, cand.scient.oecon, ha.mat) er en meget matematisk disciplin og jeg ved det nok bedre end du gør. Formentlig er matematisk økonomi enddog mere matematisk end de fleste ingeniøruddannelser. Desuden var det jeg skrev at polit eller matematisk økonomi ville være et bedre bud på en uddannelse end cand.merc. Nu er jeg måske farvet, men cand.merc er både end matematisk lettere og lettere uddannelse end førnævnte.


Brugbart svar (0)

Svar #12
17. september 2007 af Peden (Slettet)

#11:
Min viden vedrørende økonomi (her matematisk økonomi) er fra sidens ene ejer Jean, og derfra ved jeg at bankerne er ret pjattede efter netop dem.

Jeg synes nu ikke at denne diskussion skal udvikle sig til en kamp om hvis legemes dele der er længst, og trækker derfor min "ensporede" kommentar tilbage. Det hele afhænger af hvor man vil arbejde, og hvad man vil arbejde med, og netop DER er er der milevid forskel mellem ingeniør og økonomistudierne.

Svar #13
18. september 2007 af invipun (Slettet)

Er lidt bange for at det er ALT for meget statistik og alt for lidt af det "vigtige" matematik, der foregår på de økonomisk uddannelser. Der er dog ingen tvivl om at jeg interesse mæssigt er mest interesseret i økonomi. Desuden synes jeg det er interessant at uddannnelsen allerede fra 1. semester er samfundrelateret mht. kurser og projekter.

Peden forklar mig venligst hvilke stillinger en person med en teknisk civilingeniør og HD ell. MBA kan få? Kan jeg med nævnt uddannelse få stillinger i følgende brancher:

Finans, Investerings rådgiver (aktie og ejendom etc.) og marketing, og genrelle økonomiske stillinger hos ikke tekniske brancher?

#11 Madsst hvilke brancher vil en Matematisk økonom kunne få stillinger i? Er det kun i finans, eller kunne det evt. også være i tekniske virksomheder som evt. projektleder?

Brugbart svar (0)

Svar #14
18. september 2007 af Peden (Slettet)

#13:
Hvis du spørger mig så bliver det ikke vigtigere en statistik når du taler økonomi, men det er bare mig :)

Det vil i de brancher nok begrænse sig til udvikling.

Brugbart svar (0)

Svar #15
18. september 2007 af Madsst (Slettet)

#13 Som #14 så er der ikke meget økonomi uden statistik. Da man ikke kan simulere samfundet i et laboratorie er statistik ganske nødvendigt hvis man vil lave økonomi. Måske dog ikke i samme omfang på CBS, hvor de bare lærer at blive direktører ;-)
Jeg kender ikke nogen matematiske økonomer og jeg kender ret meget til hvor de ender. Men mit indtryk er at de ender i banker, hvor de laver finansiering. Uden at træde Jean over tæerne er det også mit indtryk at det er en meget mere snæver uddannelse end cand.oecon.

Brugbart svar (0)

Svar #16
04. april 2010 af studiecoach (Slettet)

Hej Invipun

Du har fået mange gode råd, men hvis du stadig ikke er blevet helt afklaret, synes jeg du skulle overveje noget certificeret coaching, hvor du kan få hjælp til hvad DU virkelig vil med dit fremtidige arbejdsliv. Se min profil: studiecoaching. Du er velkommen for at kontakte mig for at høre hvad jeg kan hjælpe med.

Hilsner

Randi


Brugbart svar (1)

Svar #17
09. maj 2010 af madsjl (Slettet)

Jeg læser selv til eksportingeniør og synes at det er en super god uddannelse, jeg havde også matematik på A niveau, og så er det i hvert fald helt sikkert at man nemt kommer igennem den ingeniør mæssige del. Jeg lagde mærke til at du interessere dig meget for IT, på eksportingeniør retningen har de lavet en ny sammarbejdsaftale med et universitet i Paris hvor man kan komme ned og læse master in management of science in information and technology systems. Så tager hele uddannelsen ialt 6 år og man skal ialt bo et år i Frankrig. Der er rig mulighed for at rejse, personligt rejser jeg også ud i praktikken. Angående det med at du var bange for for meget rejseaktivitet når du engang blev 40 og havde familie, så er der mange der også for jobs inden for projektledelse som jo ikke indebære så meget rejse. Personligt vil jeg gerne rejse meget og helst arbejde med salg som der også er mange der gør. Jeg er stadig under uddannelse men dem jeg har talt med der er færdige virker som om at de har kunnet få de jobs de gerne ville:)


Skriv et svar til: HA cand.merc vs Ingeniør med MBA vs Eksportingeniør

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.