Andre fag

Religion (dommedag?)

24. maj 2004 af Rapunzel (Slettet)
Hej!
Sidder og forsøger at læse til religion.. og har lige et spørgsmål:

Er der indenfor den protestantiske kristendom, tanker om en skærsild? ligesom i katolicismen hver ens gerninger bliver afvejet og afgør om man kommer i himmel eller helvede?

Håber i kan hjælpe? Kan ikke rigtig finde noget om det nogle steder :(

Brugbart svar (1)

Svar #1
24. maj 2004 af Slacz Maci (Slettet)

Nope.. Faktisk står der ingen steder i NT/GT noget om en skærsild (hvis jeg husker ret..)..
Men, protestantismen har Himmel/helvede men ingenting som "forport" til helvede

Svar #2
24. maj 2004 af Rapunzel (Slettet)

tak for dit svar!

Er michael sjælevejer så fra kotolicismen?

Hvem kommer i følge protestantismen i helvede?


Brugbart svar (1)

Svar #3
24. maj 2004 af Symmanine (Slettet)

Måske er jeg helt gal på den; men jeg tror slet ikke at nogen kommer i helvede ifølge protestantismen. Gud tilgiver jo alle vores synder (og Jesus døde for dem). Protestantismen er/var jo også et opgør med den meget strikse katoliscisme - så helvedes begrebet som "du kommer i helvede hvis du er ond" tror jeg ikke findes i protestantismen.

Svar #4
24. maj 2004 af Rapunzel (Slettet)

Jeg er også i tvivl om der overhovedet findes et helvede?
For den protestantiske tro bygger jo netop på tilgivelse, som #3, selv skriver.
Er der noget der ved hvorvidt der findes et helvede???

Brugbart svar (1)

Svar #5
24. maj 2004 af Slacz Maci (Slettet)

#4 - nogen der ved om der findes et Helvede er vel et ret omdiskutteret spørgsmål ;)

Nej, generelt kan man sige at protestantismen i sig selv (ikke som den udøves, men i dens oprindelige lære) har en masse helvede ud over det hele. Luther var så sandeligt ikke i tvivl om at der var et helvede, han protesterede imod at det blev brugt til at udnytte sagesløse folk (afladsbreve osv osv). Generelt støtter protestantismen sig jo, naturligvis, til NT, hvor der omtales helvede (yiiir, Johannes Åbenbaring dér, hehe) - men i den form vi ser protestantismen idag, hvor den (for at bruge et af mine egne ord) er blevet en "magelighedsreligion" er helvede stort set væk, fordi det simpelthen ikke passer ind i "det modernes menneskes" tolkning af religionen. Et helvede gider folk jo ikke have, for kristendommen som den er idag er jo netop imod "dogmerne" og går væk fra en regel-religion, om man vil..

Svar #6
24. maj 2004 af Rapunzel (Slettet)

MAnge tak!
(lige et lille tillægs spørgsmål, der ikke har noget med sagen at gøre: Er du Slacz Maci, egentlig en pige eller en dreng? og er du fra DK? Bare nysgerrig...)

Svar #7
24. maj 2004 af Rapunzel (Slettet)

og hvor i joh. åbn. er det at du finder det med helvede??? Kan ikke finde det???
på forhånd tak!

Brugbart svar (1)

Svar #8
24. maj 2004 af Slacz Maci (Slettet)

Jo tak, er ret meget kvindekøn sidst jeg tjekkede.. Nordsjælland, og for lige at komme væk fra kontaktannoncen her, så.. har du læst Johs. Åbenbaring? Der er jo ingen steder "Helvede" direkte i den, men det er heftigt stuff.. Jeg vil foreslå du læser den for hyggens skyld, om end.
Tilgengæld er Matthæus ret vild med det, (underligt siden han var den mest jøde-tro af evangelisterne, og jøderne ikke tror på et helvede som de kristne gør.. men sådan er der så meget)

Svar #9
24. maj 2004 af Rapunzel (Slettet)

okay mange tak...

Fandt forresten denne lille oversigt "over hvem der kommer i helvede"`;)

Måske andre kan få nytte af den? her er den i hvert fald:

Kristne ideer omkring
efterlivet i oldtiden og nutiden:

Kristne gruppe - Tidsperiode Kort beskrivelse af tro på efterliv
Gnostiske Kristne 1. årh CE Meget få med særlig indsigt/viden - Gnosis - vil komme op til Gud. Resten vil ende i Helvede, der ikke er væsensforskellig fra jordelivet.
Manikæistisk Kristne 2.-3.årh CE Ganske få vil komme i Himlen efter døden - de der har opnået gnosis:viden, de fleste vil blive reinkarnerede og fortsætte livet i en stræben efter viden/indsigt.
Kristne Kirke før reformationen De frelste (kristne) vil komme i Himlen, Man kan købe syndsforladelse af Kirken. Syndige kristne kan komme i skærsilden til renselse og derefter i himlen. Ikke-kristne ender i et Helvede forstået som et torturkammer til evig pinsel.
Konservative Protestanter efter reformationen - Investeringskristne De der er frelste kommer i Himlen - man kan intet gøre for sin frelse. De fleste kommer i Helvede. Kun kristne frelses.
Romersk Katolske - Pavedømmet De fleste af de frelse vil komme i skærsilden for atblive renset efter deres død, senere vil de komme i Himlen. Ikke-kristne vil gå direkte til Helvede.
Liberale Kristne - Provokationskristne Helvede eksisterer ikke, alle - kristne, såvel som ikke-kristne - vil kunne komme i Himlen. Jesus døde for alle.
Jehovas Vidner - sekt Helvede eksisterer ikke. De frelste - som kun omfatter Jehovas Vidner - vil komme i Himlen. Ikke-Jehova Vidner vil dø og forsvinde. Gudsriget er på en genskabt jord.
Syvende dages Adventister Himlen eksisterer og er et sted for de frelste kristne. Helvede derimod eksisterer ikke. Ved døden vil de ikke-frelste blive udslettet.

Brugbart svar (1)

Svar #10
25. maj 2004 af Slacz Maci (Slettet)

Hmm.. hvor har du fundet den henne?

Svar #11
26. maj 2004 af Rapunzel (Slettet)

jeg fandt den på denne side:

http://home10.inet.tele.dk/dovlev/krihell.htm

Skriv et svar til: Religion (dommedag?)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.