Studievalg og videregående studie

HA, HA(jur), HA(dat)

14. december 2007 af Zalam (Slettet)
Jeg overvejer meget når jeg er færdig til sommer, hvad jeg skal læse.

Jeg er meget intra i HA - da jeg var i brobygning der og fandt det spændende. Men der er jo mange retninger. Hvad er fordelene ved at vælge almen HA frem for HA(jur) eller HA(dat)?

Kandidere man til de samme jobs, eller har man større chance for job med en af special retningerne?

Jeg har også overvejet noget ingeniør, hvilket jeg egentlivgt var gået væk fra, men efter større indsats i mat og fysik er jeg steget en del i karaktere, jeg må dog erkende at det er handel der er attaktivt, men der findes jo også nogen økonomi retnigner inden for det.

Brugbart svar (0)

Svar #1
14. december 2007 af avhansen (Slettet)

Hej Zalam.

Ja, der er stor forskel på de tre HA studieretninger.

Ha (almen): Denne studieretning beskæftiger sig primært med virksomhedens økonomi, men inddrager også teorier om adfærd i organisationer og samfundet. Studiet består af 4 centrale grundpiller i organisation, regnskab, finansiering og afsætning. Desuden beskæftiger retningen sig også med fag, hvor økonomien analyseres på et mere empirisk niveau.

HA (jur.): Her kombineres erhvervsøkonomi og erhvervsjura. Så er Du interesseret i jura som et redskab til at styrke beslutningsprocesser i virksomheder ved f.eks. indgåelse af aftaler og retsmæssige forhandlinger med andre lande, virksomheder etc., så er dette måske noget for dig.

HA (dat.): Her er omdrejningspunktet, hvordan virksomheder og andre kan anvende it til et samspil, som skaber forandringer og et tidsvarende design. Alt i alt foregår en del af tiden med udvikling vha. diverse programmeringsprogrammer. Herudover kombineres undervisningen med teori om ledelse, økonomi og som allerede nævt it-systemudvikling.

For at besvare dit spørgsmål, så kandiderer man sig allerede fra studiestart til vidt forskellige jobstillinger. Så det er en fordel, hvis du ved under hvilken branche du ønsker at arbejde i senere.

Mvh Anders

Brugbart svar (0)

Svar #2
14. december 2007 af SomeOneMore (Slettet)

Hej.

Nu nævner du ikke noget om hvor du ønsker at læse, men på Handelshøjskolen, Århus Universitet har vi i Foreningen af erhvervsjurister Århus (den erhvervjuridiske linjeforening for HA(jur.) studerende) i samarbejde med det juridiske institut oprettet en blog, der bl.a. henvender sig til kommende studerende. Den er meget ny og stadig under udvikling, så hold øje med den igennem foråret: http://asbjur.weblogs.asb.dk/
Fra 1. februar starter vi desuden en ny mulighed, hvor man kan komme op og følge en af os studerende fra FEJÅ en dag, og se hvordan forelæsninger og skolen er. Dette er dog nok kun relevant hvis du overvejer at læse på ASB i Århus.

Jeg vil ikke kommentere yderligere på de generelle forskelle mellem studieretningerne, da jeg synes #1 klare dette fint.

Dog vil jeg lige pointere, at du har adgang til samme cand.merc linjer uanset hvilken HA du tager (dog kan det kræve et bestemt valgfag afhængig af specialretning). Du vil overordnet set også kunne søge de samme job som en HA almen, hvis du tager dat eller jur, men som #1 siger, er det jo typisk grundet en bestemt interesse man ønsker en store faglig profil på netop dette område, og derfor nok også mest naturligt man finder et arbejdsområde, hvor denne funktion er i højsæde.

Brugbart svar (0)

Svar #3
14. december 2007 af SomeOneMore (Slettet)

Hov - glemte helt at skrive at #2 er for HA(jur.) studiets vedkommende (men det læses nok mellem linjerne)...

Svar #4
14. december 2007 af Zalam (Slettet)

Takker for de gode svar.

Synes dog beslutningen er svær. HA(jur) og HA(almen) er umiddelbart dem, som tiltrækker mig mest.

Jeg har læst en del om uddannelserne, men synes det er et svært valg. Jeg interesseret mig for juraen når det gælder handel og har pga. min interesse for emnet vundet / fået flere ting til min fordel igennem ved dårlige handler med virksomheder.

Umiddebart er de næsten lige interessante, men tungen på vægtskolen vil nok for mig være jobmuligheder, da jeg er lidt bange for at læse 5 år og risikere jeg ikke kan få et job.


#2

Desværre vil det nok ikke blive ASB jeg skal læse på, så jeg kan desværre nok ikk ekomme med på det der - regner med at komme på SDU i Odense da det af praktiske årsager er det letteste.

Brugbart svar (0)

Svar #5
15. december 2007 af SomeOneMore (Slettet)

#4 Jeg tror ikke der er nogen fare for manglende jobmuligheder uanset hvilken du vælger af HA uddannelserne i #0.

Fordelen ved HA(jur.) er at du også kan besidde mange stillinger med juridisk baggrund. Du vil ikke kunne blive advokat og føre retssager med uddannelsen, da dette endnu kræver en cand.jur. Men der er rigtig mange jobopslag (og der kommer flere til i takt med opmærksomheden på uddannelsen - selvfølgelig relativt i forhold til arbejdsmarkedet generelt) hvor virksomheder søger rådigvere til både økonomiske og juridiske problemer vedrørende eksempelvis kontraktforhandling mellem handelspartnere og ved køb af andre virksomheder og internationale handelsrelationer eller virksomhedens interne arbejdsforhold. Dette er både større virksomheders interne rådgivere, men også i stor stil revisionsvirksomheder som tilbyder rådgivning på erhvervsjuridiske områder og skat (især for HA(jur.) i skat - et område med relativ få studerende og konstant stor efterspørgsel herpå i de senere år)

Almen HA er også eftertragtede, og jeg tvivler på at de vil komme til at trække de store arbejdsløshedsprocenter. Hvis du vil arbejde mere med finansiering eller afsætning end jura, er det Almen du skal vælge, da disse fag er begrænsende på jur. grundet den store vægt af jura på studiet (50/50 jura og økonomi)

Der har været en undersøgelse for noget tid siden for kandidaters løn efter 5 års erhvervserfaring, hvor cand.merc.jur studerende i Århus indtog en klar 1. plads med højeste lønniveau :¬). Dette er selvfølgelig ikke så interessant hvis du skal læse på SDU, men det må da ikke desto mindre også sige noget om uddannelsens kompetencer og udbud/efterspørgsel generelt. Jeg må dog også beklage at jeg ikke kan huske hvordan øvrige cand.merc linjer lå i forhold til, men google lidt og du kan måske finde undersøgelsen.

Hvis du har nogle generelle spørgsmål vedrørende HA(jur.) uddannelsen skal du stadig være velkommen til også at stille spørgsmål i bloggen nævnt i #2, men der kan være enkelte konkrete forskelle mellem de forskellige uddannelsesinstitutioner.

Indlægget virker måske lidt ensidet for HA(jur.), men da det er hvad jeg selv læser er det hertil jeg har kendskab.

Brugbart svar (0)

Svar #6
15. december 2007 af Roman Garcia

Det du skriver med, at cand.merc.jur. indtog en førsteplads i undersøgelsen omkring lønniveau 5 år efter endt uddannelse passer ikke helt.

Faktisk kom de ind som nr. 18.

Brugbart svar (0)

Svar #7
15. december 2007 af Roman Garcia

Både cand.merc.dat og cand.merc.aud lå væsentlig højere.

Her er et link:
http://www.bny.dk/images/bny/elementer/downloadfiler/2006_14_uddannelse_tabel.pdf

Brugbart svar (0)

Svar #8
15. december 2007 af SomeOneMore (Slettet)

#6+7 tak for link - har ikke selv set den undersøgelse men blot taget hvad jeg har hørt for gode varer :¬)

Måske det skulle forstås således at cand.merc.jur linjen på ASB har højest indtægt efter 5 år af de cand.merc.xxx linjer der er på ASB... hmm...

Svar #9
15. december 2007 af Zalam (Slettet)

Altså selvfølgelig vil man helst have den højeste løn, men alle uddannelserne er jo på sin vis ganske velbetalte. Jeg sætter det højere at jobmulighederne er mange og afvekslende.

Jeg er nemlig en person som godt vil prøve noget nyt engang i mellem, så jeg tror en uddannelse hvor jeg specialisere mig sindssygt meget vil være dumt. Så jeg tror aud vil være dum for mit vedkommende.

Brugbart svar (0)

Svar #10
15. december 2007 af SomeOneMore (Slettet)

aud er da langt fra særlig specialiseret, eller har jeg misforstået noget?

Aud'ere (revisorer) skal jo kunne rådgive i meget og mange situationer, herunder også kende til de grundlæggende skattejuridiske emner. Det der specialiserer en aud er vel hvilket område de som revisortrainees primært kommer til at udvikle sig i (altså efter endt studie) og senere holder sig beskæftiget med? Sådan har jeg i hvert fald opfattet aud (overvejer selv at læse den senere)...

Svar #11
16. december 2007 af Zalam (Slettet)

#10

det er nok rigtigt nok..

Men har jeg forstået det ret, ved at det er ligemget, hvilken en jeg tager fx HA(jur) på bachelor så vil jeg have samme muligheder for at læse videre til cand.xx som hivs jeg tog HA(almen) ?

Brugbart svar (0)

Svar #12
16. december 2007 af SomeOneMore (Slettet)

#11 det er korrekt. Afhængig af specialretning kan det dog kræve bestemte valgfag i løbet af HA'en, bortset fra cand.merc.jur der kun kan læses af HA(jur.)'ere.

Svar #13
19. december 2007 af Zalam (Slettet)

TAkker. Det er meget godt at vide at man ikke begrænser sig på det punkt ved at vælge den ene fremfor den anden, men blot får andre kompetencer.

Skriv et svar til: HA, HA(jur), HA(dat)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.